Limbi toharice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Limbile toharice)
Manuscris toharic

Limbile toharice formează una dintre cele mai puțin cunoscute ramuri din familia limbilor indo-europene. În prezent dispărute, aceste limbi au fost vorbite aproximativ între secolele V-VIII de către populații din Asia Centrală (numite toharieni), într-o zonă care astăzi face parte din provincia chineză Xinjiang. Dispariția limbilor toharice este asociată cu expansiunea triburilor Uighur din Mongolia venite sub presiunea kirghizilor.

Limbile toharice sunt foarte diferite de limbile indo-iraniene însă înregistrează apropieri cu armeana, traco-frigiana și hitita (numeroase trăsături comune cu aceasta din urmă, dar fonetic foarte diferită). Cea mai acceptată ipoteză este aceea conform căreia limbile toharice fac parte grupul "occidental" al limbilor indo-europene, împreună cu ramurile italică, celtică, germanică și greacă, numite la un loc "ramura centum" (pronunțat kentum), spre deosebire de celelalte limbi indo-europene din Asia cu care se învecinau și care fac parte din grupul satem.

Datorită faptului că vorbitorii ei s-au desprins probabil de timpuriu, migrând spre est, s-au păstrat unele elemente arhaice precum desinența verbală medio-pasivă "-r", desinența în "-r-" la persoana a III-a plural perfect (preterit) (de exemplu, în toharică B "weñāre"="ei au spus"), perfectul corespunzător celui latinesc în "-u-" (de exemplu, în toharică A "prakwā="[m]-am rugat"). În toharică se simte și influența sanscritei.

2 limbi sau dialecte sunt mai bine cunoscute:

  • A (agnean): limba regatului Agni, devenită limbă liturgică scrisă, pietrificată; a dezvoltat distincția masculin/feminin la persoana I singular;
  • B (kuchan): limba vorbită. Avea 3 dialecte: central, de est și de vest.

Scrierea limbilor toharice era bazată pe alfabetul indic brahmī. Texte păstrate din secolele VI-VII au fost descoperite la începutul secolului trecut și cuprindeau proză și poeme religioase de inspirație budistă, tratate medicale, registre contabile mănăstirești și permise de liberă trecere a caravanelor.

Tabelul de mai jos cuprinde câteva exemple de cuvinte în cele două limbi toharice și într-o serie de alte limbi indo-europene.

Română Toharică A Toharică B Greaca antică Latină Sanscrită *Proto-indo-europeană
unu
doi
trei
patru
cinci
șase
șapte
opt
nouă
zece
sută
tată
mamă
frate
soră
cal
bou
voce

sas
wu
tre
śtwar
päñ
șäk
șpät
okät
ñu
śäk
känt
pācar
mācar
pracar
șar
yuk
ko
vak

șe
wi
trai
śtwer
piś
șkas
șukt
okt
ñu
śak
kante
pācer
mācer
procer
șer
yakwe
keu
vek

heis
dyo
treis
tessares
pente
hex
hepta
okto
ennea
deka
hekaton
pater
meter
(phrater)¹
(eor)¹
hippos
bous
(epos)¹

ūnus
duo
trēs
quattuor
quīnque
sex
septem
octō
novem
decem
centum
pater
mater
frāter
soror
equus
bos
vox

eka
dvi
tri
catur
pañca
ṣaṣ
sapta
aṣṭa
nava
daśa
śata
pitṛ
mātṛ
bhrātṛ
svasṛ
aśva
go
vāc

*oinos sau *sems
*duwo
*treyes
*qwetwor
*penkwe
*sweks
*septm
*oktou
*newn
*dekm
*kmtom
*p@2ter
*mater
*bhrater
*swesor
*ekwo
*gwou
*wekw