Transport rutier

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Prin transport rutier se înțelege orice operațiune de transport care se realizează cu vehicule rutiere pentru deplasarea mărfurilor sau a persoanelor chiar dacă vehiculul rutier este, pe o anumita porțiune a drumului, transportat la rândul său de un alt mijloc de transport (vagon de cale ferată).

Transportul rutier de mărfuri cât și transportul rutier de persoane se pot desfășura în:

  • trafic național - operațiune de transport rutier care se efectuează între două localități situate pe teritoriul aceluiași stat, fără a depăși teritoriul statului respectiv;
  • trafic internațional - operațiune de transport rutier care se efectuează între o localitate de plecare și o localitate de destinație, situate pe teritoriul a două state diferite, cu sau fără tranzitarea unuia sau mai multor state;
  • trafic interurban

Atât transportul de marfă cât și cel de persoane, pot îmbrăca forma de:

  • transport rutier public – și anume când transportul rutier este efectuat pe bază de contract, contra plată, de către operatorii de transport rutier care dețin în proprietate sau cu orice alt titlu vehicule rutiere.
  • transport in cont propriu - și anume când transportul se efectueaza fără încasarea unui tarif sau a echivalentului în natură ori în servicii al acestuia.


Drumul este o portiune de teren ingusta si continua ,amenajata,utilizata pentru circulatia autovehiculelor si pietonilor.