Hipotalamus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Hipotalamus
Resurse externe
Gray'sp.812
TAA14.1.08.401
A14.1.08.901
FMA62008
Terminologie anatomică

Hipotalamusul este o parte a encefalului (creierul mare) de natură nervoasă. El secretă două tipuri de hormoni ce sunt depozitați în hipofiză.

Hipotalamusul (din limba greacă = sub talamus) este o regiune a creierului mamiferelor (de dimensiunea unei alune) localizat sub talamus, fiind o arie importantă a regiunii centrale a diencefalului, având importanță în procese metabolice și alte activități anatomice. Hipotalamusul leagă sistemul nervos de sistemul endocrin sintetizând neurohormonii, fiind necesar în controlarea secreției de hormoni a glandei pituitare (hipofiza), printre ele eliberarea hormonului gonadotropină. Neuronii ce secretă GnRH sunt legați de sistemul limbic care ajută la controlarea emoțiilor și a activității sexuale. Hipotalamusul controlează de asemenea temperatură corporală, foamea și setea.

În viața intrauterină hipofiza se dezvoltă în interiorul hipotalamusului, acestea având o legătură foarte importantă.

Este constituit din mai mulți nuclei:

  • anteriori: ai căror neuroni secretă hormoni ce se depozitează în hipofiza posterioară și cu rol de integrare parasimpatica;
  • mijlocii: care controlează activitatea secretorie a hipofizei anterioare și cu rol de integrare parasimpatica;
  • posteriori: cu rol de integrare simpatică.

Este centrul reglării vegetative, având funcții foarte importante: termoreglare, foame și sațietate, comportamentul hidric și alimentar, actele instinctive și manifestările vegetative instinctuale (frică, furie), reglează ritmul somn-veghe, coordonează activitatea glandelor endocrine, influențează metabolismul.