Subtalamus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Subtalamusul
Anatomie-Basalganglien-A.jpg
Coronal slices of human brain showing the basal ganglia, subthalamic nucleus (STN) and substantia nigra (SN). STN is in subthalamus; SN is not.
Resurse externe
TAA14.1.08.201
A14.1.08.701
FMA62010
Terminologie anatomică

Subtalamusul sau pretalamusul este o parte a diencefalului. [1] Structura sa cea mai proeminentă este nucleul subtalamic. Subtalamusul se conectează la globus pallidus, un nucleu bazal al telencefalului. [2]

Anatomie[modificare | modificare sursă]

Subtalamusul este situat ventral către talamus, medial către capsula internă și lateral față de hipotalamus. Este o regiune formată din mai multe nuclee de substanță cenușie și structurile lor asociate de substanță albă, și anume: [3]

În timpul dezvoltării, subtalamusul este continuu cu hipotalamusul, dar este separat de fibre de substanță albă, în principal de capsula internă. Caudal, subtalamusul este separat de talamus de zona limitans intratalamică. 

Postnatal, subtalamusul se află sub talamus, deci „sub” (adică mai jos) „talamus”. De asemenea, se află dorsolateral la hipotalamus.

Conexiuni[modificare | modificare sursă]

Subtalamusul dezvoltă conexiuni eferente (de ieșire) la striatum ( nucleu caudat și putamen ) în telencefal, la talamusul dorsal (grupuri nucleare mediale și laterale) în diencefal și la nucleul roșu și substanța neagră în mezencefal. Primește conexiuni aferente (de intrare) de la substanța neagră și striatum.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 

  1. ^ „subthalamus”. Arhivat din original la . 
  2. ^ Schünke, Michael; Ross, Lawrence M.; Schulte, Erik; Lamperti, Edward D.; Schumacher, Udo (). Theme atlas of anatomy: head and neuroanathomy. ISBN 9781588904416. 
  3. ^ Carpenter, M. (). Core Text of Neuroanatomy. Williams & Wilkins. ISBN 978-0683014570. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]