Feromon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Feromonii (greacă φέρειν - a purta, a informa) mai sunt denumiți "hormoni exteriori". Ei sunt grupări chimice, molecule care chiar în diluții foarte mari, au rolul de a transmite semnalele, mesajele, diferitelor specii în mediul viețuitoarelor din mediul vegetal și animal. Aceste substanțe au un rol important în procesul de comunicare dintre specii, marcarea de teritorii, găsirea partenerilor în procesul de reproducere, sau de găsire a hranei. Termenul de "feromon" a fost definit de Peter Karlson, Martin Lüscher și Adolf Butenandt.

Nu a fost identificat niciun feromon al Homo sapiens sapiens.[1][2] „Amprentă olfactivă” nu e sinonim cu „feromon”.[1] Androstadienona⁠(en) (androsteronul) are anumite caracteristici similare cu feromonii.[3]

Aplicații[modificare | modificare sursă]

Feromonii se folosesc în protecția plantelor contra dăunătorilor. Cu ajutorul lor se produc diferite "capcane" pentru a distruge insectele dăunătoare, sau prin perturbarea sistemului lor de comunicare se împiedică masculii de a găsi femelele în vederea reproducerii.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Yuhas 2014.
  2. ^ Stromberg, Joseph (). „How one perfume company misled scientists into believing in human sex pheromones”. Vox. Accesat în . ... But the basic truth is that we have no evidence human pheromones even exist — and these studies can all be traced back to a single fragrance company called Erox that managed to convince dozens of scientists their two 'pheromones' were worth researching in the first place. 
  3. ^ Jacob 2005.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]