Serotonină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Serotonina este o amină derivată de lam indol. Este întâlnită în țesuturi vegetale, animale, veninuri.

Serotonina acționează ca neurotransmițător; intervine în producerea somnului, în procese mintale și afective (depresie și anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă), în funcții motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, în actul vomei, în funcții hormonale.

Exemple: metisergida, ergotamina, sumatriptanul, buspirona, ondansetronul.

Serotonina, un neurotransmițător prezent în variate organe incluzând sistemul nervos central, are un rol important în apariția depresiei și a anxietății, datorită dereglărilor chimice pe care le produce. Formula chimică brută a serotoninei este: HO-C6H5-NH-C-(CH2)2-NH2.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Formula chimică[modificare | modificare sursă]

HO-C6H5-NH-C-(CH2)2-NH2

Surse naturale[modificare | modificare sursă]

Serotonina este prezentă în diverse alimente (legume, cartofi, cereale,banane etc.)[necesită citare]

Efecte biochimice și fiziologice[modificare | modificare sursă]

Neuronii interacționează unul cu altul prin intermediul unor substanțe chimice numite neurotransmițători. Diverse dereglări sunt cauzate fie de sub-producția sau supra-producția de neurotransmițători, fie de faptul că neuronii nu au suficient de mulți receptori pentru neurotransmițători.

Cercetătorii susțin că persoanele cu sindromul obsesiv-compulsiv au un dezechilibru de serotonină[necesită citare]. Conținutul serotoninei din sângele obsesiv-compulsivilor[necesită citare] și al indrăgostiților este cu 40% mai scăzut decât cel al subiecților normali.

Anti-depresivele acționează în general asupra neurotransmițătorului serotonină.

Cu toate acestea, se consideră că depresia este cauzată de numărul prea mic de receptori de serotonină. Ultimele cercetări privind boala psihică schizofrenie arată că serotonina prezentă în exces, în organism, poate fi cauza acesteia și factor precursor și al altor boli psihice.[necesită citare] Menținerea unui nivel potrivit de serotonină în corpul uman, diferă de la un organism la altul, datorită alimentației, a modului de viață, etc.

Biosinteză[modificare | modificare sursă]

Serotonina se sintetizează din 5-hidroxitriptofan. Reacția este catalizată de o enzimă (decarboxilază) care are ca coenzimă piridoxalfosfatul (vitamina B6).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]


Lîsîi L. Biochimie medicală, ed. a 2-a, 2007