Neuropeptidul Y

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Neuropeptidul Y (NPY) este un neurotransmițător peptidic specific sistemului nervos (SNC și SNV simpatic). Acesta reglează metabolismul organismului, și este implicat în procesul de învățare, de procesare a memoriei, și în epilepsie. Principalul său efect este creșterea aportului alimentar și scăderea activității fizice. NPY este secretat de hipotalamus, și, în plus față de creșterea ingestiei de alimente, crește cantitatea de energie stocată sub formă de lipide, și blochează semnalele nociceptive ajunse la creier. NPY mărește efectele vasoconstrictoare ale neuronilor noradrenergici.

Functii[modificare | modificare sursă]

Aportul alimentar[modificare | modificare sursă]

Au fost efectuate studii privind relatia dintre aportul alimentar si concentrația NPY, fiind folosite atât NPY exogen, cat si un agonist al NPY, cum este dexametazona, care au fost injectate fie în ventriculul al treilea, fie la nivelul hipotalamusului cu o canulă. Mai mult, aceste studii demonstreazăîn unanimitate, că stimularea activității NPY-ergice crește aportul alimentar. În urma blocării receptorilor NPY (Y1 și Y5) scade aportul alimentar. Efectele nu sunt de lungă durată, organismul având o capacitate excelentă de a regla și a normaliza concentratiile anormale de NPY și, prin urmare, consumul de alimente.

Ca urmare a aportului alimentar, creste concentratia insulinei in ser. Odata cu cresterea acesteia, are loc cresterea tesutului adipos, care stimuleaza secretia de leptina. Leptina secretata ajunge la hipotalamus, unde aceasta inhibă secreția de NPY, inhiband astfel aportul alimentar. Invers, scăderea glicemiei inhibă secreția de leptină, ceea ce duce la creșterea secreției de NPY, si respectiv, a aportului alimentar.

Dereglări ale acestei bucle feed-back a NPY pot duce la tulburări precum obezitatea sau anorexia.

Alte functii[modificare | modificare sursă]

  • Facilitează procesul de memorare;
  • Vasoconstrictie periferica;
  • (asupra SNC) efect anxiolitic;
  • Scade termogeneza.