Dăbuleni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Dăbuleni, Dolj)
Dăbuleni
—  oraș  —
PrimariaDăbuleni.jpg
Stemă
Stemă
Dăbuleni (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 43°48′04″N 24°05′31″E ({{PAGENAME}}) / 43.801111111111°N 24.091944444444°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema judetului Dolj.svg Dolj

SIRUTA72007
Oraș2004

ReședințăDăbuleni[*]
ComponențăDăbuleni[*], Chiașu

Guvernare
 - primar al orașului Dăbuleni[*]Aurel Băjenaru[*][3] ( PSD, )

Suprafață
 - Total182,86 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 12182 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Dăbuleni este un oraș în județul Dolj, Oltenia, România, format din localitatea componentă Dăbuleni (reședința), și din satul Chiașu. A fost declarat oraș prin Legea 83/2004.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Orașul Dăbuleni este situat în sudul Olteniei, în partea de sud-est a județului Dolj, la sud de Craiova și în apropierea portului Bechet, în vecinătatea Dunării, într-o zonă cu sol nisipos, numită și "Sahara Olteniei". Face parte din zona etnografică Romanați. Se află la 200 km și de București, și de Sofia, capitale importante în Balcani.

Relieful din regiune este format din câmpii și lunci acoperite cu dune de nisip. În partea de sud se găsesc suprafețe cu aspect neted de coline care urcă până la extremitatea nordică a teritoriului.

Climă[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere climatic, are un pronunțat caracter continental cu ușoară influență mediteraneană. Astfel, regiunea are parte de o perioadă de secetă accentuată în lunile iulie - septembrie și o cantitate normala de precipitanții în lunile mai și iunie. Temperatura medie anuala este de 11,1 grade Celsius. Precipitatiile ating o medie anuala de 548 mm, sunt repartizate neuniform de-a lungul anului si pot avea variatii semnificative de la un an la altul.

Vegetație[modificare | modificare sursă]

Vegetația lemnoasă specifică regiunii este reprezentată de salcâm, iar în zăvoaiele de pe malul Dunării întâlnim plop, salcie, stejar.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Pe locul actualului oraș au existat trei sate: Broasca, Ciungu și Dăbuleni. Prin comasarea lor s-a format comuna Dăbuleni, care în 2004 a devenit oraș.

Pe teritoriul Dăbulenilor, "în vale" a existat înainte de al Doilea Război Mondial o zonă umedă, alimentată periodic de revarsări ale apelor Dunării, cu multe bălți și stufăriș, loc unde oamenii pescuiau și de unde se procurau trestie și papură pentru folosința în gospodărie. Acest loc este cunoscut azi sub numele „în baltă”. Zona a fost modificată în urma desecărilor practicate de regimul comunist, devenind propice pentru agricultura (grau, porumb, pepeni).

Astăzi încă mai funcționează sistemul de irigații cu ajutorul căruia se mai pot obține recolte de pe pământurile mai sărace.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a orașului Dăbuleni

     Români (97,89%)

     Romi (1,29%)

     Altă etnie (0,81%)
Circle frame.svg

Componența confesională a orașului Dăbuleni

     Ortodocși (98,75%)

     Altă religie (1,24%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Dăbuleni se ridică la 12.182 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 13.888 de locuitori.[4] Majoritatea locuitorilor sunt români (97,89%), cu o minoritate de romi (1,3%). Pentru 0,8% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (98,75%). Pentru 0,79% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Orașul Dăbuleni este administrat de un primar și un consiliu local compus din 17 consilieri. Primarul, Aurel Băjenaru[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat9         
Partidul Național Liberal7         
Partidul PRO România1         

Economie[modificare | modificare sursă]

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni

Principala activitate economică în Dăbuleni este agricultura și legată de aceasta o mică industrie de prelucrare. În ultimii ani[Când?] la Dăbuleni au apărut și semne de întărire a serviciilor de diverse tipuri și a comerțului. Sunt prezente mai multe bănci și există chiar și servicii de televiziune prin cablu, cu post local de televiziune. Sunt prezente diferite firme: materiale de construcții, minimarketuri, supermaketuri, farmacii.

Solurile nisipoase de la Dăbuleni sunt favorabile viței de vie și în special culturilor de pepeni, astfel că zona este cunoscută ca „patria lubenițelor”. Anual, producătorii din Dăbuleni exportă circa 40.000 de tone de pepeni.[7] În zonele unde pământurile sunt mai fertile, se cultivă și cereale.

În Dăbuleni a fost înființată SCCCPN (Stațiunea Centrală de Cercetări pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri). SCCCPN Dabuleni funcționează în subordinea Academiei de Știinte Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești” - București. În prezent, aceasta are sediul în Dăbuleni, județul Dolj, pe Drumul Național - Bechet-Corabia, la 75 km de Craiova, 107 km de Calafat și 40 km de Corabia.

Educație[modificare | modificare sursă]

În localitatea Dăbuleni a fost inființat și funcționează un liceu: Liceul Teoretic Dăbuleni.

Totodată, își desfașoară activitatea trei școli generale cu clasele I-VIII și mai multe grădinițe.

Sănătate[modificare | modificare sursă]

În Dabuleni funcționează Spitalul Orășenesc Așezămintele Brâncovenești. În urma clasificării spitalelor din România, Spitalul a primit calificativul IV. Acestă clasă a IV include unitati care deservesc unitatea administrativ-teritorială și care se limitează la afecțiuni cu grad mic de complexitate.

Totodată, în localitate functionează și un Centru de sănătate, cabinete stomatologice.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  4. ^ Populația satelor aflate actualmente în componența comunei, ea având la acea vreme (2002) altă componență.„Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
  7. ^ Dezastru la Dăbuleni. Recolta de pepeni a scăzut cu 30%, 31 iulie 2014, Simona Tapalagă, Evenimentul zilei, accesat la 31 iulie 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Dăbuleni

Reportaje