Comuna Călărași, Dolj

43°47′37″N 24°2′42″E (Comuna Călărași, Dolj) / 43.79361°N 24.04500°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Călărași
—  comună  —
Călărași se află în România
Călărași
Călărași
Călărași (România)
Poziția geografică
Coordonate: 43°47′37″N 24°2′42″E ({{PAGENAME}}) / 43.79361°N 24.04500°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema judetului Dolj.svg Dolj

SIRUTA71607

ReședințăCălărași
ComponențăCălărași, Sărata

Guvernare
 - primar al comunei Călărași[*]Sorin Sandu[*][3] ( PNL, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total52,42 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 5977 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal207170

Localități înfrățite
 - Chartres-de-BretagneFranța

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Călărași este o comună în județul Dolj, Oltenia, România, formată din satele Călărași (reședința) și Sărata.

Comuna este așezată în partea de sud a județului, între orașele Bechet și Dăbuleni. Mai precis, comuna se află la 1 km de Dăbuleni și la 7 km de Bechet, pe șoseaua Bechet - Corabia.

Localitatea Călărași se află la 40 de km de Corabia și la 72 km de Craiova. La 1 km sud se află satul Sărata care aparține de comuna Călărași. Ambele sate componente ale comunei sunt compacte, cu ulițe largi, bine delimitate. Localitatea se află în zona nisipoasă din sudul Olteniei. Terenurile agricole sunt irigate din sistemul de irigații Sadova-Corabia, sistem realizat în anii '70, cu ajutorul unor firme din Anglia. Zona fiind nisipoasă, nu este prielnică culturilor cerealiere. Totuși acestea se cultivă în special în zona de vest a comunei precum și în lunca Dunării. Aici crește foarte bine vița de vie. În trecut soiul specific zonei era roșioara, ulterior apărînd și alte soiuri. La dezvoltarea viticulturii, precum și a pomiculturii, pe terenurile nisipoase, a contribuit, de-a lungul timpului Stațiunea de cercetări horticole, care își are sediul în prezent la Dăbuleni. De asemenea, un rol important l-a jucat în dezvoltarea agriculturii, Liceul agricol de la Bechet. În localitate există Liceul Tehnologic ”Petre Baniță” Călărași, având ca structuri două școli generale (Școala Gimnazială Nr. 1 Călărași, Școala Gimnazailă Sărata) și două grădinițe (Grădinița cu Program Normal Călărași și Grădinița cu Program Normal Sărata), un cămin cultural și două biserici (una în Călărași și una în Sărata).

Activități economice[modificare | modificare sursă]

Principala activitate economică în Calarasi este agricultura.

Solurile nisipoase de la Calarasi sunt favorabile viței de vie și în special culturilor de pepeni, astfel că zona este cunoscută ca „patria lubenițelor”. În zonele unde pământurile sunt mai fertile, se cultivă șicereale.

În Calarasi a fost înființată SCCCPN (Stațiunea Centrală de Cercetări pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri). SCCCPN Dabuleni funcționează în subordinea Academiei de Știinte Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești” - București. Are sediul în comuna Dabuleni, județul Dolj, pe Drumul National - Bechet-Corabia, la 75 km de Craiova și 40 km de Corabia.


Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Călărași

     Români (98,36%)

     Necunoscută (1,55%)

     Altă etnie (0,08%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Călărași

     Ortodocși (97,92%)

     Necunoscută (1,55%)

     Altă religie (0,51%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Călărași se ridică la 5.977 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 6.687 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (98,36%). Pentru 1,56% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,93%). Pentru 1,56% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Călărași este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Sorin Sandu[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal10          
Partidul Social Democrat5          

Personalități[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Orașe înfrățite[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă 
  4. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în .