Comuna Călărași, Dolj

43°47′37″N 24°2′42″E (Comuna Călărași, Dolj) / 43.79361°N 24.04500°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Călărași
—  comună  —
Călărași se află în România
Călărași
Călărași
Călărași (România)
Poziția geografică
Coordonate: 43°47′37″N 24°2′42″E ({{PAGENAME}}) / 43.79361°N 24.04500°E

Țară România
Județ Dolj

SIRUTA71607

ReședințăCălărași
ComponențăCălărași, Sărata

Guvernare
 - primar al comunei Călărași[*]Sorin Sandu[*][1] ( PNL, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total52,42 km²

Populație (2021)
 - Total5.195 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal207170

Localități înfrățite
 - Chartres-de-BretagneFranța

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Călărași este o comună în județul Dolj, Oltenia, România, formată din satele Călărași (reședința) și Sărata.

Comuna este așezată în partea de sud a județului, între orașele Bechet și Dăbuleni. Mai precis, comuna se află la 1 km de Dăbuleni și la 7 km de Bechet, pe șoseaua Bechet - Corabia.

Localitatea Călărași se află la 40 de km de Corabia și la 72 km de Craiova. La 1 km sud se află satul Sărata care aparține de comuna Călărași. Ambele sate componente ale comunei sunt compacte, cu ulițe largi, bine delimitate. Localitatea se află în zona nisipoasă din sudul Olteniei. Terenurile agricole sunt irigate din sistemul de irigații Sadova-Corabia, sistem realizat în anii '70, cu ajutorul unor firme din Anglia. Zona fiind nisipoasă, nu este prielnică culturilor cerealiere. Totuși acestea se cultivă în special în zona de vest a comunei precum și în lunca Dunării. Aici crește foarte bine vița de vie. În trecut soiul specific zonei era roșioara, ulterior apărînd și alte soiuri. La dezvoltarea viticulturii, precum și a pomiculturii, pe terenurile nisipoase, a contribuit, de-a lungul timpului Stațiunea de cercetări horticole, care își are sediul în prezent la Dăbuleni. De asemenea, un rol important l-a jucat în dezvoltarea agriculturii, Liceul agricol de la Bechet. În localitate există Liceul Tehnologic ”Petre Baniță” Călărași, având ca structuri două școli generale (Școala Gimnazială Nr. 1 Călărași, Școala Gimnazailă Sărata) și două grădinițe (Grădinița cu Program Normal Călărași și Grădinița cu Program Normal Sărata), un cămin cultural și două biserici (una în Călărași și una în Sărata).

Activități economice[modificare | modificare sursă]

Principala activitate economică în Calarasi este agricultura.

Solurile nisipoase de la Calarasi sunt favorabile viței de vie și în special culturilor de pepeni, astfel că zona este cunoscută ca „patria lubenițelor”. În zonele unde pământurile sunt mai fertile, se cultivă șicereale.

În Calarasi a fost înființată SCCCPN (Stațiunea Centrală de Cercetări pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri). SCCCPN Dabuleni funcționează în subordinea Academiei de Știinte Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești” - București. Are sediul în comuna Dabuleni, județul Dolj, pe Drumul National - Bechet-Corabia, la 75 km de Craiova și 40 km de Corabia.


Demografie[modificare | modificare sursă]
Componența etnică a comunei Călărași

     Români (94,88%)

     Alte etnii (0,44%)

     Necunoscută (4,68%)
Componența confesională a comunei Călărași

     Ortodocși (93,84%)

     Alte religii (1,17%)

     Necunoscută (4,99%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Călărași se ridică la 5.195 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 5.977 de locuitori.[2] Majoritatea locuitorilor sunt români (94,88%), iar pentru 4,68% nu se cunoaște apartenența etnică.[3] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,84%), iar pentru 4,99% nu se cunoaște apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Călărași este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Sorin Sandu[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal10          
Partidul Social Democrat5          

Personalități[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Orașe înfrățite[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă 
  2. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în .