Comuna Ciupercenii Noi, Dolj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ciupercenii Noi
—  Comună  —
Ciupercenii Noi se află în România
Ciupercenii Noi
Ciupercenii Noi
Ciupercenii Noi (România)
Poziția geografică
Coordonate: 43°53′44″N 22°56′55″E / 43.895572°N 22.94871°E / 43.895572; 22.94871

Țară Flag of Romania.svg România
Județ Stema judetului Dolj.svg Dolj

SIRUTA 71858

Reședință Ciupercenii Noi
Componență Ciupercenii Noi, Smârdan

Guvernare
 - Primar Gheorghe Mungiu[*][3][4] (PSD, )

Populație (2011)[1][2]
 - Total 5274 locuitori

Fus orar UTC+2

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Ciupercenii Noi este o comună în județul Dolj, Oltenia, România, formată din satele Ciupercenii Noi (reședința) și Smârdan.

Este amplasată în jurul latitudinii nordice de 43 grade și 54 minute și longitudinii estice de 22 grade și 57 minute, fiind atestată documentar din anul 1883.

Pe teritoriul comunei este amenajarea piscicolă Arceru, cu o suprafață de 485 ha, protejată inițial cu dig de protecție, în prezent distrus de inundațiile din anul 2006. Pe teritoriul comunei mai sunt aproximativ 200 ha de bălți naturale, predispuse la inundațiile normale ale Dunării din timpul anului, când se alimentează cu apă și pește.

De asemenea, a fost și rezervația ornitologică "Ciupercenii-Noi" aflată în evidențele Academiei Române, pe fostele bălți Manginita, Balta Radii, Buricliu care în prezent sunt desecate și cultivate parțial cu culturi agricole, cultura mare. În această rezervație ornitologică, erau prezente pe tot parcursul anului o colonie de pelicani și una de lebede, fiind o atracție și pentru multe specii de rațe și gâște sălbatice. Deasemenea apele acestor bălți erau populate de toate speciile de pește de apă dulce, inclusiv lin, care avea o populație însemnată și exemplare deosebite.

Pe teritoriul comunei, este rezervația de semințe de salcâm varietatea Oltenica, caracterizată prin rectitudinea deosebită a arborilor, înălțimea și cantitatea de lemn pe exemplar foarte mare.

Terenurile nisipoase, aflate în evidențele oficiale ca terenuri agricole, nu se mai pretează a fi cultivate cu culturi agricole datorită potențialului lor slab, a lipsei posibilității de a fi irigate. Datorită procesului continuu de deșertificare care se manifestă în zona de sud a Olteniei și implicit și la Ciupercenii-Noi, este necesar a se face demersurile legale pentru ca aceste terenuri să fie trecute de la categoria de folosință agricolă la păduri și să se împădurească.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Ciupercenii Noi

     Români (98,52%)

     Altă etnie (1,47%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Ciupercenii Noi

     Ortodocși (97,76%)

     Adventiști de ziua a șaptea (1,02%)

     Altă religie (1,21%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Ciupercenii Noi se ridică la 5.274 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 6.020 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (98,52%). Pentru 0,97% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,76%), cu o minoritate de adventiști de ziua a șaptea (1,02%). Pentru 0,97% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Ciupercenii Noi este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Gheorghe Mungiu[*], de la Partidul Social Democrat, a fost ales în . Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

    Partid Consilieri Componența Consiliului
Alianța Electorală PSD + UNPR 11                      
Partidul Național Liberal 2                      
Partidul Social Românesc 1                      
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților 1                      

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. . Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central[*] 
  4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
  5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. . Accesat în . 
  6. ^ „Lista competitorilor care au obținut mandate” (XLSX). Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din 2016.