Coacăz negru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ribes nigrum
Schwarzejohannisbeere.jpg
Coacăz negru (Ribes nigrum)
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Saxifragales
Familie: Grossulariaceae
Gen: Ribes
Specie: R. nigrum
Nume binomial
Ribes nigrum
L.

Coacăzul negru (Ribes nigrum) este un arbust care face parte din genul Ribes, familia Grossulariaceae.

Morfologie[modificare | modificare sursă]

Coacăzul negru crește sub formă de tufe de 1 – 2 m înălțime. Fructele acestei plante, de tip bacă, sunt grupate în ciorchini și sunt boabe zemoase sferice cu gust acrișor, de culoare închisă, care au un diametru de 6 – 11 mm, fiecare fruct conținând mai multe semințe.

Areal[modificare | modificare sursă]

Coacăzul negru crește în regiunile temperate boreale din Euroasia, din vest din Anglia, Franța, până spre est în Manciuria. Limita de nord fiind Laponia, iar cea de sud, Armenia și Himalaya.

Compoziție chimică[modificare | modificare sursă]

Coacăzul negru conține taninuri, rutozid, vitamina C, urme de ulei volatil de culoare verde (până la 0,2%) format din carburi terpenice. Fructele conțin cca 150 mg% vitamina C, vitamine din complexul B, acizi organici (citric, malic), pectine, zaharuri, antociani, ulei gras, terpene, flavonoide (miricetol, cvercetol, carnferol), pectine, calciu, fier, potasiu, fosfor, vitamina PP[1].

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Coacăzul negru este cunoscut ca plantă de cultură în Europa din secolul al XVI-lea. Fructele lui, bogate în glucide, acizi grași, proteine și substanțe minerale, sunt folosite la prepararea de sucuri, siropuri, jeleuri sau marmeladă. Fructele au acțiune tonică generală, vitaminizantă, remineralizantă, fiind recomandate și în cazurile de surmenaj, în stările anemice, în cazurile de deficit de fier. Un extract din flori este utilizat în parfumerie. Frunzele sunt utilizate în medicina naturistă ca diuretic, în afecțiuni cardiace, reumatism, gută.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Coacăz negru
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Coacăz negru