Tătăneasă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tătăneasă
Clasificare științifică
Regn: Plantae
(neclasificat): Angiospermae
(neclasificat): Eudicotidae
(neclasificat): Asteridae
Ordin: [Polemoniales]
Familie: Boraginaceae
Gen: Symphytum
Specie: S. officinale
Nume binomial
Symphytum officinale
L.
Sinonime

Consolida majoris
Symphitum officinale (orth.var.)

Este plantă medicinalăEste plantă toxică dacă este consumată direct de către omTătăneasa sau iarba lui Tatin (Symphytum officinale) este o plantă medicinală din familia Boraginaceae.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Morfologia
  • Tătăneasa este o plantă ierboasă, păroasă, înaltă de 100–120 cm. Sub pământ are un rizom gros de pe care cresc rădăcini cărnoase - fusiforme.

Frunzele sunt lungi (maxim 25 cm), alterne, cu lățimea de 1–2 cm. În partea inferioară a tulpinii frunzele sunt oval-lanceolate. Florile sunt de culoare roșie-violacee, uneori roz-albă și sunt dispuse în cime unipare. Corola este gamopetală, tubulos-campanulată și se termină cu 5 dințișori recurbați. Tătăneasa înflorește în lunile mai-august.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Tătăneasa crește în locuri umede, prin lunci, la marginea apelor, uneori chiar pe lângă drumuri. Este răspândită din câmpie până în zona montană.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Se recoltează rădăcinile (Radix simphyte) și rizomul în martie-aprilie (câteodată în septembrie). Au gust amar fără miros. Conțin ulei volatil, mucilagii, alcaloizi, taninuri, alantoină, glicozide, substanțe minerale, acid litospermic (antigonadotrofic), zaharuri. Alantoina și mucilagiile au efecte cicatrizante în ulcerele gastroduodenale. Alantoina are efecte antitumorale. Extern se utilizează sub formă de compresie (cataplasmă). În stare proaspătă se utilizează în ulcerul varicos, hematoame, flebite, varice deschise, arsuri, hemoroizi, plăgi. Pulberea, infuzia, decoctul (2-3%) se folosesc în gută. Are efecte hemostatice, antidiareice, antiinflamatoare, astrigente, antidizenterice, expectorante și emoliente. Se folosește des în ceaiuri împreună cu cimbrul, podbalul și amăreala. În doze mari este periculoasă (alcaloizii pe care-i conține duc la paralizie), chiar cancerigenă.

Tătăneasa contine alcaloizi pirolizidinici[1][2][3], care sunt tumorigenici și hepatotoxici, putând produce cancer hepatic și alte afecțiuni ale ficatului[1][4]. În SUA, în 2001 a fost interzisă comercializarea produselor din tătăneasă pentru uz intern[3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „en.wikipedia:Pyrrolizidine alkaloid”. 
  2. ^ „en.wikipedia:Symphytum_officinale - Uses”. 
  3. ^ a b „en.wikipedia:Comfrey - Medicinal_use”. 
  4. ^ U.S. Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition (CFSAN). „Bad Bug Book: Handbook of Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins - Pyrrolizidine Alkaloids (pag. 242), 2012”. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ion I. Băra, Petre Gh. Tarhon, Florin Floria - Plantele - izvor de sănătate, Chișinău, «Știința», 1993, pag. 62

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vedeți: Indicații!