Ciuboțica-cucului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ciuboțica cucului)
Salt la: Navigare, căutare
Ciuboțica-cucului
Primula veris 230405.jpg
Stare de conservare
Clasificare științifică
Supradomeniu[*] Biota
Supraregn[*] Eukaryota
Regn Plantae
Subregn Viridiplantae
Ordin Ericales
Familie Primulaceae
Gen Primula
Nume binomial
Primula veris[1]

L., 1753

Ciuboțica-cucului (Primula veris; sin. Primula officinalis Hill) este o plantă cu flori erbacee perenă din familia Primulaceae. Specia este autohtonă în cea mai mare din Europa temperată și Asia de vest[2] și, deși absent din zonele cele mai nordice inclusiv o mare parte din nord-vestul Scoției, ea apare în mai nordicele regiuni Sutherland și Orkney și în Scandinavia.[3] Această specie hibridizează frecvent cu alte Primulas cum ar fi Primula vulgaris pentru a forma Primula × polyantha care este confundată adesea cu ciuboțica cucului de munte (Primula elatior), o plantă mult mai rară.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Primula veris
Primula veris - MHNT

Primula veris este o plantă perenă sempervirescentă sau semi-veșnic verde ce crește până la înălțimea de 25 cm, cu o rozetă de frunze de 5-15 cm lungime și 2-6 cm lățime. Florile de un galben intens apar primăvara, în grupuri de 10-30 de flori împreună pe o singură tulpină.[4] Fiecare floare are lățimea de 9-15 mm. Plante cu flori roșii și portocalii apar rar, dar pot fi răspândite local în zonele în care înfloresc hibrizi ai genului primula, permițând polenizarea încrucișată.

Habitat și conservare[modificare | modificare sursă]

Primula veris pe o pajiște.

Ciuboțica-cucului este frecvent întâlnită pe multe terenuri deschise, inclusiv câmpuri deschise, pajiști, dune de coastă și creste stâncoase. Planta a suferit un declin din cauza schimbării practicilor agricole de-a lungul anilor 1970 și 1980 în Marea Britanie. Ea poate fi, prin urmare, rară la nivel local, deși unde a fost găsită ea este abundentă. În plus, semințele sunt acum incluse adesea în amestecuri de semințe de flori sălbatice utilizate pentru marginile vegetale ale spațiului destinat autostrăzilor.[5][6][7]

Cultivarea acestei plante a câștigat Award of Garden Merit al Royal Horticultural Society.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1, p. 142–143 
  2. ^ Anderberg, Arne. „Primula veris L.”. Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/primula/primu/primverv.jpg. Accesat la 1 martie 2017. 
  3. ^ Preston, Pearman & Dines (2002). New Atlas of the British Flora. Oxford University Press 
  4. ^ RHS A-Z encyclopedia of garden plants. United Kingdom: Dorling Kindersley. 2008. pp. 1136. ISBN 1405332964 
  5. ^ Primula veris - Online Atlas of the British and Irish Flora”. brc.ac.uk. http://www.brc.ac.uk/plantatlas/index.php?q=node/2709. 
  6. ^ Cowslip - Primula veris”. naturespot.org.uk. http://www.naturespot.org.uk/species/cowslip. 
  7. ^ http://your.caerphilly.gov.uk/countryside/sites/your.caerphilly.gov.uk.countryside/files/pdf/actionplan/vol2-10-cowslip.pdf
  8. ^ RHS Plant Selector - Primula veris. http://apps.rhs.org.uk/plantselector/plant?plantid=1526. Accesat la 28 mai 2013. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]