Sari la conținut

Soc negru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Soc negru
Sambucus nigra
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Dipsacales
Familie: Adoxaceae
Gen: Sambucus
Specie: S. nigra
Nume binomial
Sambucus nigra
L., 1753

Socul negru (Sambucus nigra L.) este o specie de plante din grupa arbuștilor cu 20-30 de soiuri din familia Adoxaceae, nativă Europei, nord-vestului Africii și sud-vestului Asiei. Se dezvoltă pe orice tip de sol, umed sau uscat, de preferință într-un loc însorit.

Fructele

Această specie este folosită ca plantă medicinală și ornamentală. Este o specie otrăvitoare pentru mamifere[1]. Toate părțile componente ale plantei, cu excepția florilor și fructelor coapte (dar încluzând semințele coapte) sunt otrăvitoare, deoarece conțin glicozită cianogenică, sambunigrină (C14H17NO6, număr CAS 99-19-4)[2]. Scoarța conține cristale de oxalat de calciu.

  • Inflorescențele sunt folosite deseori pentru infuzii.
  • În România, restul țărilor balcanice și nordul Europei din flori se produce socată, o băutură răcoritoare.
  • Fructele sunt comestibile doar gătite, și sunt utilizare la producerea de gemuri, dulcețuri, jeleuri etc. Combinații reușite sunt realizate cu murele și merele, de exemplu în plăcinte.
  • Mirosul puternic al frunzelor era folosit în trecut, prin legarea frunzelor de coama cailor, pentru alungarea muștelor în timpul călăritului.
  • Extracte de scoarță, frunze, flori, fructe și rădăcini sunt utilizate pentru tratarea bronșitei, tusei, infecțiilor sistemului respirator superior, febrei.
  • În Beerse, Belgia, o varietate de gin, numită Beers Vlierke, este obținută din fructe.
  1. ^ Sambucus nigra at Germplasm Resources Information Network
  2. ^ Campa, C. et al. (2000): Analysis of cyanogenic glycosides by micellar capillary electrophoresis. In: J. Chromatogr. B. Biomed. Sci. Appl. 739:95–100. PMID 10744317

Legături externe

[modificare | modificare sursă]