Munții Meseș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Munții Meseș
Măgura Priei
Măgura Priei
Altitudine 996 m. Vârful Măgura Priei
Localizare  România
Lanț muntos Carpații Occidentali
Roci șisturi cristaline
Hartă
Apuseni in Romania.jpg

Munții Meseș este o grupă montană a Munților Apuseni aparținând de lanțul muntos al Carpaților Occidentali. Cel mai înalt vârf este Vârful Măgura Priei cu 996 m.

Relief[modificare | modificare sursă]

Munții Meseșului fac parte din treapta montană de relief cu extensie redusă și joasă ca altitudine, din ramificația nordică a Munților Apuseni. Culmea Meseșului este o formațiune îngustă de 5–8 km. și relativ uniformă, fără forme de relief abrupte, alungită de la sud-vest spre nord-est. Văile transversale ce o străbat, Poicu, Ponița și Ragu, au fragmentat culmea în mai multe măguri separate, ce se prezintă sub forma unor masive bine individualizate, cum sunt: Dealul Vlesinului de peste 900 m. altitudine, între râul Crișul Repede și valea Poicu; Mogoșul de peste 950 m. limitat la nord de valea Ponița; Munții Plopiș, pe partea de culme a acestora, cu o altitudine între 750 și 800 m. ce se întinde până la valea Ragu și Culmea Osoiului cu prelungire până în valea Ortelecului. Altitudinea maximă a Meseșului este de 996 m. în Măgura Priei, scăzând treptat pâna la 474 m. înălțimea Vârfului Măgurița din apropierea văii Ortelec. Munții Meseșului mai au în componență Măgura Moigradului (504 m.), dealurile Pomăt și Citera cu o altitudine de 502 m. fiecare.

Clima[modificare | modificare sursă]

La fel ca în aproape toată regiunea nord-vestică a țării, clima este continental-moderată, supusă unei circulații vestice predominante. Temperatura medie anuală este de 6-8 grade, luna cea mai caldă fiind iulie iar cea mai rece ianuarie. Precipitațiile medii anule sunt cuprinse între 800 și 900 mm.

Hidrografia[modificare | modificare sursă]

Principalele râuri care străbat zona sunt Crasna, Almașul și Agrijul, având afluenți pâraie cu debit scăzut, alimentate de izvoare, zăpezi și ploi, cu regim de scurgere permanent sau semipermanent. Caracteristica zonei este inexistența lacurilor naturale.

Flora și fauna[modificare | modificare sursă]

Flora[modificare | modificare sursă]
Pădure de fagi, iarna
Pădure de fagi, primăvara

Pădurile ocupă un loc important ca suprafață de acoperire a acestor munți, dar și pajiștile si plantațiile de conifere, dintre acestea cele mai întâlnite specii sunt următoarele:

Fauna[modificare | modificare sursă]
Piţigoiul
Pereche de fazani

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Sălaj, Monografie, Victor Cormoș, Valentin Borda, Editura Sport Turism, București 1980.
  • Zona Etnografică Meseș, Ioan Augustin Goia, Editura Sport-Turism, București 1982.
  • Geografia României I. Geografia fizică, Ielenicz M. Ed. Universitară 2005