Biserica Sfântul Nicolae din Brașov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica „Sfântul Nicolae”
BRASOV.BISERICA SFANTU NICOLAE.JPG
Vedere de ansamblu
Informații generale
ConfesiuneOrtodoxă
HramSfântul Nicolae
ȚaraRomânia
LocalitateBrașov
Date despre construcție
Stil arhitectonicgotic cu transformări în baroc
CtitorNeagoe Basarab
PictorMișu Popp
Istoric
Localizare
Monument istoric
AdresaPiața Unirii 2, municipiul Brașov[1]
Clasificare
Cod LMIBV-II-m-A-11589.01
Prezență online
http://www.protopopiatul-brasov.ro

Datând ca așezământ din 1292, Biserica „Sf. Nicolae” domină, prin dimensiunile sale impresionante, Șcheii Brașovului. Biserica a fost ridicată în piatră începând din anul 1495 de către localnici cu ajutorul domnitorului Țării Românești, Neagoe Basarab.


Satul românesc de aici, concentrat în jurul lăcașului de cult, pare să fi fost un centru ortodox puternic din moment ce, în anul 1399, papa Bonifaciu al IX-lea cerea într-o bulă convertirea „schismaticilor” din Brașov. Biserica ortodoxă și școala românească, construită în apropierea ei, au fost un important centru spiritual și cultural pentru românii din toată Țara Bârsei, acțiunea lor extinzându-se asupra românilor din întreg spațiul românesc, mai ales după venirea diaconului Coresi, care a început să tipărească aici cărți bisericești în limba română. Numeroși domni și familiile acestora au acordat danii bisericii din Șchei. Chiar și împărăteasa Rusiei, Elisabeta, a trimis bisericii daruri scumpe constând în bani, obiecte sfinte preotești și arhierești, și obiecte de cult din metal prețios. Biserica a fost ridicată inițial în stil gotic, apoi a suferit diverse transformări în stil baroc. În secolul al XVIII-lea planul bisericii a fost augmentat prin adăugarea unor paraclise și a unui pridvor. Voivezii celor două țări românești au înzestrat biserica cu o colecție însemnată de icoane vechi.

Biserica Sfântul Nicolae a fost renovată în perioada interbelică prin grija localnicilor și păstrează fresce executate de marele pictor Costin Petrescu. În cimitirul bisericii sunt îngropate personalități importante din istoria națională și locală ca Nicolae Titulescu, dr. Aurel Popovici, preotul Vasile Saftu, dr. Ioan Meșotă ș.a.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Monuments database,  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Sfântul Nicolae din Brașov