Cetatea de pe dealul Șprenghi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Castrul roman de la Brașov - Șprenghi
Unitate administrativă Dacia Apulensis
Cod RAN 40205.03
Cod LMI BV-I-s-B-11258
Amplasare 45°39′38.26″N 25°34′41.64″E ({{PAGENAME}}) / 45.6606278°N 25.5782333°E
Denumire loc Dealul Șprenghi
Localitate Brașov
Dealul Șprenghi se află în Județul Brașov
Dealul Șprenghi
Dealul Șprenghi
Dealul Șprenghi pe harta județului Brașov
Cetatea de pe dealul Șprenghi se află în România
Cetatea de pe dealul Șprenghi
Poziția castrului pe harta României

Originea cetății de la Șprenghi din Brașov, pare a fi în vremea stăpânirii romane, când se presupune că pe locul ei exista un castru. Înainte de a doua jumătate a secolului XIII, pe deal se construia o mică cetate, formată din valuri de pământ și palisade. Invazia tătarilor din 1335, care au distrus fortificația, a făcut ca, după jumătatea secolului XIV, să apară o centură ovală de ziduri, de circa 1,80 m grosime. În interior a fost înălțată o clădire pentru adăpostirea în caz de primejdie și s-a amenajat o cisternă pentru apă. În secolul XV, la poarta cetății a fost construit un turn hexagonal, pentru a-i mări capacitatea defensivă. Cucerită de turci la 1421, treptat cetatea își va pierde din însemnătate, ajungând în ruine. În fața acesteia a fost construitǎ de cātre cavalerii teutoni Biserica Sfântul Bartolomeu (1225).

În secolul al XIX-lea Dealul Șprengi a fost transformat în carieră de piatră, astăzi fiind excavat în cea mai mare parte. În secolul al XX-lea au dispărut, o dată cu roca de sub ele, și o parte din vestigiile cetății. Astăzi pe locul acesteia se află un catarg cu drapelul românesc, în amintirea ostașilor români care au pierit în tranșeea morții din apropiere (8 octombrie 1916).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Liviu Stoica, Gheorghe Stoica, Gabriela Popa (). Castele si cetati din Transilvania: judetul Brasov. Bucuresti. ISBN 978-973-0-11186-6. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]