Sari la conținut

Adolf Nikolaus von Buccow

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Adolf Nikolaus von Buccow
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Höxter, Renania de Nord-Westfalia, Germania Modificați la Wikidata
Decedat (52 de ani) Modificați la Wikidata
Sibiu, Monarhia Habsburgică Modificați la Wikidata
PărințiGeorge Wilhelm von Bucco[*][[George Wilhelm von Bucco (Peerage person ID=714204)|​]][2]
unknown daughter de la Croix de Frechapelle[*][[unknown daughter de la Croix de Frechapelle (Peerage person ID=714205)|​]][2] Modificați la Wikidata
CopiiGeorg Freiherr von Bucco[*][[Georg Freiherr von Bucco ((1737-1789))|​]][2] Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar
ofițer Modificați la Wikidata
Gradulgeneral
General der Kavallerie[*][[General der Kavallerie (military rank in Imperial Austria)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiMarea cruce de cavaler a ordinului militar Maria Tereza[*][1]  Modificați la Wikidata

Adolf Nikolaus von Buccow (n. , Höxter, Renania de Nord-Westfalia, Germania – d. , Sibiu, Monarhia Habsburgică) a fost un general austriac de cavalerie, originar dintr-o familie nord-germană. A îndeplinit funcția de guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei.

Familia[modificare | modificare sursă]

Bunicul său, Lucas von Bucco, a fost fiul nelegitim al principelui Georg Wilhelm din Casa de Hanovra. Lucas von Bucco a rezultat din relația lui Georg Wilhelm cu o grecoaică, Zenobia Bucconlini, din Veneția.

Tatăl său, care a primit de asemenea numele Georg Wilhelm, a fost văr primar cu regele George al II-lea al Marii Britanii. Georg Wilhelm von Bucco a murit la 6 iulie 1740 și a fost înmormântat în Biserica Sfântul Nicolae din Höxter⁠(de)[traduceți].

Cariera[modificare | modificare sursă]

Adolf Nikolaus s-a făcut remarcat în războiul austriac de succesiune (vezi Pragmatica Sancțiune). La izbucnirea Războiului de Șapte Ani avea gradul de feldmareșal-locotenent. Pe 3 noiembrie 1760, după rănirea feldmareșalului Leopold Josef von Daun, a preluat comanda armatelor imperiale în bătălia de la Torgau, împotriva armatelor prusace ale regelui Frederic al II-lea. La rândul său rănit, a predat comanda către generalul imperial Karl O'Donell. După convalescență a fost numit comandant militar și guvernator al Transilvaniei, funcție pe care a îndeplinit-o timp de trei ani, până la moartea sa.

În calitate de comandant militar al Transilvaniei a pus în aplicare măsurile de impunere a autorității dispuse de Curtea de la Viena, măsuri îndreptate cu precădere împotriva secuilor și românilor ortodocși din Transilvania, motiv pentru care a rămas în memoria celor două grupuri etnice ca personaj negativ. A condus acțiuni de represalii împotriva secuilor (vezi: Masacrul de la Siculeni) și de persecuții asupra românilor ortodocși din sudul Transilvaniei, dispunând închiderea și distrugerea mănăstirilor ortodoxe, cu excepția notabilă a mânăstirii Brâncovenești din Sâmbăta de Sus, distrusă abia în 1785. Acțiunile sale au avut drept urmare valurile de emigrări în afara arcului carpatic, din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea.[3]

După moartea sa, împărăteasa Maria Terezia l-a numit în funcția de guvernator al Principatului Transilvania pe feldmareșalul conte imperial Andrei Hadik.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Buccow, Adolph Nikolaus Freiherr (BLKÖ)[*][[Buccow, Adolph Nikolaus Freiherr (BLKÖ) (entry in the Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich (vol. 2, p. 187))|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b c The Peerage 
  3. ^ Georges Castellan, A History of the Romanians, Boulder: East European Monographs, 1989, p. 109. ISBN 0880331542

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Allgemeine Deutsche Biographie, herausgegeben von der Historischen Kommission bei der Bayerischen Akademie der Wissenschaften, vol. 3 (1876), pag. 461 și urm., digitalizat de Wikisource: [1].

Vezi și[modificare | modificare sursă]