Diego Rivera

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Frida Kahlo și soțul său Diego Rivera în 1932

Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez (n. 8 decembrie 1886, Guanajuato, Guanajuato – d. 24 noiembrie 1957, Ciudad de Mexico) a fost un pictor mexican, un comunist activist și soțul pictoriței Frida Kahlo (între 1929–1939 și 1940–1954).

Stilul simplu și coloritul viu al lucrărilor sale au fost mult influențate de arta si cultura aztecă, de frecele Renașterii italiene, precum și de întâlnirea cu Picasso; din combinația cărora a rezultat un stil personal inconfundabil.

Deși mai mult un bolșevic decât un comunist înrăit, Rivera și-a aratat constant angajamentul față de cauza socialistă și comunistă prin modul de realizare al propriilor sale picturi murale, prin prietenia sa apropiată cu Lev Troțki și prin atașamentul față de Partidul Comunist Mexican (din care a fost ulterior dat afară întrucât îl criticase pe Stalin și birocrația sovietică).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Diego Rivera Maria si fratele sau geaman Carlos s-au nascut in Guanajuato, la 8 decembrie 1886. Mai putin de doi ani mai tarziu fratele sau a murit. Parintii lui Diego au fost Diego Rivera si Maria Barrientos de Rivera. Tatal sau a lucrat ca profesor, editor pentru un ziar si inspector de sanatate. Mama lui a fost medic.

Biografie artistică[modificare | modificare sursă]

Diego a inceput sa deseneze la varsta de trei ani. Tatal sau i-a construit puțin mai târziu un studio. Copil fiind, Rivera a fost interesat si de trenuri si de masini si a fost poreclit "inginerul". Familia lui s-a mutat la Mexico City, Mexic, in 1892.

In 1897 a inceput sa studieze pictura la Academia de Arte Frumoase din Mexico City. Instructori sai au fost Andrés Ríos, Félix Para (1845-1919), Santiago Rebull (1829-1902), si José María Velasco (1840-1912). Para i-a aratat lui Rivera arta mexicana, care era diferita de arta europeana. Rebull l-a invatat ca un desen bun este baza unei picturi bune. Velasco l-a invatat cum sa creeze efecte tridimensionale. El a fost, de asemenea, influentat de activitatea lui José Guadalupe Posada (1852-1913), care au produs scene din viata de zi cu zi a mexicanilor, gravate pe metal.

Diego Rivera a studiat pentru o perioada de cincisprezece ani (1907-1922) in mai multe țari europene (in special in Spania, Franța si Italia), unde a devenit interesat de arta avangardista.

In 1911, Diego Rivera se muta la Paris. Dupa ce l-a cunoscut pe Picasso, Rivera si-a schimbat orientarea spre cubism, lucrand sub influenta lui Juan Gris si George Braque. Dupa ce a studiat frescele renascentiste intr-o calatorie in Italia, s-a reintors in Mexic in 1922 unde a realizat picturi murale ce surprindeau aspecte din viata si istoria oamenilor de acolo.

Rivera si-a aratat angajamentul fata de cauza socialista in propriile picturi murale si a fost unul dintre fondatorii Partidului Comunist Mexican.

Frescele sale pe pereti foarte mari au avut un rol important la infiintarea Renasterii Murale mexicane. Intre 1922 si 1953, Rivera a executat picturi murale in Mexico City, Chapingo, Cuernavaca, San Francisco, Detroit si New York .

Diego Rivera: "Subiectul este pentru pictor ceea ce sinele sunt pentru locomotiva. Nu poate realiza nimic fara subiect."

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]