Frida Kahlo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Frida Kahlo şi soţul său Diego Rivera în 1932

Frida Kahlo (n.6 iulie 1907, Coyoacán, Mexic – d.13 iulie 1954) a fost o pictoriță care ocupă un loc central în arta picturală mexicană. Opera sa, extrem de originală, poate fi situată la confluența mai multor curente: simbolism, realism, suprarealism, expresionism, prezentând și puternice influențe ale artei indigenilor din Mexic. Temele sale predilecte au fost autoportretele și durerea care a însoțit-o de a lungul întregii sale vieți.

Mama artistei, Matilde Calderón y González, de origine mexicană, cu rădăcini indigene, a fost de asemenea pictorița. Tatăl, Carl Wilhelm Kahlo, născut în Pforzheim, Germania, artist fotograf și pictor totodată, era un emigrant care provenea dintr-o familie de evrei germano-maghiari. La vârsta de 8 ani s-a îmbolnăvit de poliomielită care i-a afectat grav dezvoltarea piciorului drept. A făcut studii strălucite pregătindu-se pentru o carieră în medicină. Destinul a făcut probabil să se întâlnească cu marele pictor muralist mexican Diego Rivera, care executa o lucrare la școala unde studia ea, și care atât de mult a impresionat-o, încât se lăuda colegelor că o să facă un copil cu acesta. Avea atunci 15 ani, iar Diego era cu 20 de ani mai mare, fiind un pictor consacrat. La vârsta de 18 ani suferă însă un grav accident de autobuz, care-i va afecta întreaga viață, aceasta transformându-se într-un lung șir de spitalizări și operații. S-a năruit acum și șansa de a avea copii. Dar de acum încolo începe să se preocupe serios de pictură, în care a inițiat-o tatăl său de care a legat-o un puternică afecțiune. Această muncă făcută din pasiune, a ajutat-o să treacă peste toate suferințele fizice îndurate. Se angajează și în politică, de partea stângă a baricadei, înscriindu-se în partidul comunist. Luptă de asemenea pentru emanciparea femeilor din Mexic, chiar ea fiind un exemplu prin afișarea libertății sale de femeie modernă și chiar a bisexualității sale (are legături amoroase cu celebra fotografă Tina Modotti și cu cântăreața mexicană Chavela Vargas). În această perioadă, probabil la o întrunire politică, îl întâlnește pe Diego Rivera, militant de stânga și el. Pasiunea se dezlănțuie și în anul următor se căsătoresc. Se stabilesc, după o perioadă, în Coyacan, în “Casa albastră”, casa părintească a Fridei, în care aceasta iși va petrece restul vieții și care după moartea sa va deveni muzeu memorial.

Casa albastră în Coyoacán, unde Frida Kahlo şi Diego Rivera au trăit între 1929-1954

Din 1930 urmează o perioadă de peregrinări între Mexic și SUA, unde Rivera a primit mai multe comenzi. Încearcă să aibă copii, dar renunță după trei avorturi. Descoperă o legătură amoroasă între Diego și sora sa preferată și hotărăște să se izoleze, mutându-se într-un mic apartament pentru câteva luni, în care și ea a avut mai multe legături extraconjugale. Totuși atracția dintre cei doi artiști e mai puternică și în scurt timp cuplul se reface. În 1937 Rivera reușeste să obțină azil politic pentru Troțky, alungat de Stalin, iar acesta va fi găzduit, împreună cu soția sa, în “casa albastră” din Coyoacán. S-a înfiripat o legatură amororoasă, pasională se pare, între Frida și exilatul rus. În 1940 Troțky e ajuns de ura lui Stalin și este asasinat. În 1938 are prima expoziție personală la New York și în urma succesului călătorește la Paris pentru altă expoziție în 1939. Cunoaște aici mulți artiști, suprarealiști în special, cu toate că nu s-a revendicat niciodată din acest curent, și în mediul artistic al Parisului apar și legături amoroase care dau frâu liber sexualității sale ambivalente. În 1939 divorțează de Rivera, dar după numai un an se recăsătoresc. Cu trecerea timpului sănătatea i se agravează din ce în ce mai mult. Suportă șapte operații succesive, durerile devin insuportabile și devine aproape imobilizată în pat, încorsetată în metal. Impotriva sfatului medicilor pictează în continuare și chiar mai găsește resurse să militeze pentru aspirațiile sale politice. Trăiește pentru a-și vedea prima expoziție în țara natală, la vernisajul căreia a fost adusă cu ambulanța de soțul său și instalată în patul său preferat, cu baldachin. A decedat la scurt timp după aceasta.

Opera Fridei Kahlo ocupă azi un loc important în pictura mexicană și mondială. Cele aproximativ 150 de tablouri care o compun se află răspândite în muzee și colecții particulare din Mexic, SUA și Europa.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Frida Kahlo