Luis Buñuel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Luis Buñuel

Luis Buñuel (n. 22 februarie 1900, Calanda, Spania — d. 29 iulie 1983, Mexic) a fost un regizor spaniol de film. Deși spaniol, inițial studiile, apoi războiul civil și legăturile cu partidul comunist l-au determinat să-și exercite profesia de regizor în Franța, SUA și Mexic (unde și moare în 1983). Este considerat unul dintre cei mai importanți cineaști ai lumii.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cariera lui cinematografică începe odată cu intrarea lui în cercul suprarealiștilor, influențat fiind de prieteni ca: Salvador Dalí, André Breton, Max Ernst, Marcel Duchamp, Paul Éluard. Deși primește o educație religioasă, Buñuel își manifestă nonconformismul și tendința permanentă, declarată, spre a distruge mai degrabă decât spre a crea, adoptând ca revelatoare metodele suprarealiștilor (de care ulterior se desparte): exploaterea valențelor artistice ale visului, ale dicteului automat, fără a căuta sau chiar evitând deliberat sensul. Primul său film, un scurt metraj de 17 minute, alb-negru, mut, a scandalizat (scop declarat al suprarealiștilor de altfel). El perro andaluz (Câinele andaluz) s-a născut din îmbinarea unui vis de-al lui Buñuel, cu un vis al lui Dali, cei doi colaborând atât la realizarea scenariului cât și la filmarea peliculei. Importantă pentru conturarea unei idei despre lumea lui Bunuel este cartea autobiografică "Ultimul meu suspin", Luis Buñuel.

Deși filmele din tinerețe sunt cele mai controversate (ele justificând și calificarea sa drept cel mai crud regizor din lume la acea vreme - titlu pe care el îl regretă), peliculele de maturitate ale lui Buñuel sunt cele mai apreciate, atât de public, cât și de critică, fiind răsplătite cu numeroase premii (printre care Oscar pentru cel mai bun film străin - Farmecul discret al burgheziei, 1972, Palm D'Or la Cannes - Viridiana, Nazarin obține la Cannes Marele Premiu Internațional - instituit cu acest prilej). Farmecul discret al burgheziei[1] a mai fost distins în 1974 și cu Premiile BAFTA pentru Cea mai bună actriță, care i-a revenit lui Stéphane Audran și, respectiv, pentru Cel mai bun scenariu, acesta din urmă onorându-i pe Luis Bunuel și Jean-Claude Carriére. Între cele două perioade de creație atât de apreciate apreciate, regizorul realizează și produce filme comerciale, în special în perioada în care este stabilit în Mexic.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note, referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pagina filmului Farmecul discret al burgheziei pe PORT.ro

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Luis Buñuel.
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Luis Buñuel