Băile Felix

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Băile Felix
—  Stațiune balneo-climaterică  —
Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Băile Felix se află în România
{{{alt}}}
Băile Felix
Localizarea stațiunii pe harta României
Coordonate: Coordonate: 46°59′22″N 21°58′54″E / 46.98944°N 21.98167°E / 46.98944; 21.9816746°59′22″N 21°58′54″E / 46.98944°N 21.98167°E / 46.98944; 21.98167

Țară  România
Județ Actual Bihor county CoA.png Bihor
Comună Sînmartin

Altitudine 155[1] m.d.m.

Populație (2002)
 - Total 663 locuitori

Fus orar EET (UTC+2)
 - Ora de vară (DST) +3 (UTC)
Cod poștal 417500
Prefix telefonic +40 x59[2]

Băile Felix este o localitate și stațiune balneo-climatică în județul Bihor, Crisana, România. Localitatea este administrată ca parte din comuna Sînmartin. Băile Felix se află la 6 km de municipiul Oradea, situate la sudul acestuia. Este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din România. Facilitățile existente în această stațiune permit tratarea cu succes a reumatismului și afecțiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalații pentru metode ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare. Stațiunea Băile Felix permite și efectuarea unui turism de relaxare.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Vechile documente atestă utilizarea băilor în tratarea diverselor afecțiuni încă din anul 1000, când izvoarele termale au fost descoperite de călugărul Felix, parohul mănăstirii din Szentmárton (Sînmartin).

Între 1711-1721 apar primele așezăminte organizate pentru tratament sub numele de “baia lui Felix”, iar în 1885 se captează un nou izvor, cu o temperatură de 49°C.

Izvoarele termale au fost descoperite, după unii în jurul anului 1000, după alții, în jurul anului 1200, iar potrivit altor experți au fost descoperite abia pe la 1700. Singurul fapt nedisputat de istorici este apariția primelor clădiri în această stațiune: între anii 1711-1721.
La doar 2 Km de Baile Felix este situata statiunea Baile 1 Mai al carui istoric poate fi citit >aici< si se suprapune in mare parte cu dezvoltarea timpurie a statiunii Baile Felix, avand ca numitor comun localitatea Haieu care si acum este situata intre cele 2 statiuni.

Ştrandul Apollo din Băile Felix

Turism[modificare | modificare sursă]

Băile Felix este cea mai mare stațiune cu funcționare permanentă din România. Se află doar la 8 km de Oradea. Temperatura apelor termale este între 20-49 grade Celsius. Datorită conținutului ridicat de săruri minerale, medicii interniști recomandă pacienților tratamentele sau curele cu ape din băi. Prin rețeaua de hoteluri, Băile Felix oferă 7000 de locuri de cazare, precum și bazine de înot, ștranduri în aer liber sau acoperite și aer curat. Datorită climei blânde, în lacurile stațiunii trăiesc nuferi subtropicali.
Datorita acestor ape termale si a numarului mare de turistii care vin an de an in statiunea Baile Felix, s-a dezvoltat si sistemul de cazare privat. Construirea unui numar mare de pensiuni este dovada ca statiunea este foarte bine cunoascuta de catre turisti, atat in Romania cat si in strainatate. Dezvoltarea sistemului de cazare si noutatile aparute in ultimii ani se pot vedea >aici<

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

 • Lacurile cu nuferi si lotuși populate cu broaște țestoase si pești exotici.
 • Ștrandul cu apă termală Apollo (1900).
 • Primul Aqua Park acoperit din statiune >aici<
 • Rezervația Naturala "Pârâul Peța" din Băile 1 Mai, adaposteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis ’ (varietate unică în Europa, relicvă a erei terțiare), peștele „Roșioara lui Racoviță” (specie endemică, denumită după naturalistul român Emil Racoviță) și melcul Melanopsis Parreyssi (supraviețuitor al erei glaciare).
Rezervaţia cu nuferi din Băile Felix
 • Ștrandul cu valuri din Băile 1 Mai (cel mai vechi din România- aprox. 107 ani). Poze >aici<
 • Fenomenul carstic de pe Dealul Șomleului, Avenul de la Betfia sau Avenul “Hudra Bradii” (impropriu numit de localnici “Craterul de la Betfia”). Acesta are o adâncime de 86 de metri, puțul său având o cădere aproape verticală de 54 metri).

Cei interesați de cultura și civilizația locală pot vizita următoarele obiective:

 • “Capela de la Haieu, o impresionantă biserică-sală de sorginte medievală (sec. XIV), în care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene și gotice (restaurată în anul 1977);
 • clădirea Sanifarm, o fostă mănăstire aparținătoare ordinului călugăresc Sf. Vincențiu, frumoasă clădire de arhitectură barocă, construită în sec. al XVIII-lea. O monografie mai completa a comunei Sanmartin gasiti >aici<
 • ”Biserica ortodoxă din Rontău (sec. XV)vezi poze >aici<
 • Biserica ortodoxa din Haieu poze >aici<
 • Biserica romano-catolica din Baile 1 Mai poze >aici<
 • Biserica unită (greco-catolică) din Haieu (1906);
 • Biserica de lemn din Brusturi și Biserica Greco-Catolică din Băile Felix.

Băile Felix, localitatea suburbana a Oradiei, aflata la circa 8 km de oraș, a devenit sinonime cu noțiunea de stațiune balneară, fiind cel mai cunoscut din România și foarte căutata în afara granițelor. Izvoarele cu apă geo-termală cu temperaturi de 43–49°C au proprietăți curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonatate, calcice și sodice, iar nămolurile au proprietăți sapropelice.

Climatul cu ierni blânde și veri moderate favorizează existența unei păduri de foioase întinse, care confera stațiunii o atmosferă ideală în orice anotimp, făcându-l propice pentru relaxare și tratament, încât ploaia sau frigul iernii nu reprezintă nici un impediment pentru o baie cu apă geo-termală, în aer liber. După 1989, Baile Felix a intrat într-o dezvoltare mai rapidă iar în prezent în stațiune exista multe pensiuni si vile care au un confort deosebit și se situează la nivelul turismului internațional.
Daca vizitati statiunea Baile Felix, aveti ocazia sa va inscrieti la excursiile organizate la Pestera Ursilor din localitatea Chiscau.

 • Pestera Ursilor este singura pestera din tara amenajata la standarde internationale si este unica prin densitatea fosilelor ursului de pestera. Pestera Ursilor de la Chiscau nu inceteaza sa uimeasca atat turisti cat si oamenii de stiinta. Poze >aici<

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Google Earth
 2. ^ x indică operatorul telefonic; 2 pentru Romtelecom; 3 pentru alți operatori de telefonie fixă

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie foto[modificare | modificare sursă]