Wikipedia:Glosar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Notă: deși definițiile de mai jos pot fi folositoare pentru înțelegerea și scrierea textului în paginile comunității (paginile de discuții, paginile din spațiul Wikipedia, paginile de utilizator, paginile Meta etc.) și în descrierea modificărilor, vă rugăm să folosiți un limbaj lipsit de jargon și ușor de înțeles și pentru cei care nu au cunoștințe despre proiectul Wikipedia în articolele propriu-zise. Vezi: Wikipedia:Explică jargon.
Totuși, nu exagerați cu folosirea jargonului jargon în paginile de discuție wikipedia sau în descrierile modificărilor.
Comandă rapidă:
A:G
WP:G

Acesta este un glosar de termeni folosiți frecvent în cadrul Wikipediei. Pentru mai mult ajutor, vezi Wikipedia:Ajutor și Wikipedia:Întrebări frecvente. Pentru abrevieri folosite des în descrierea modificărilor, vezi Wikipedia:Legendă pentru descrierea modificărilor.     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

A[modificare sursă]

Aberație totală
Un termen pejorativ glumeț care se referă la articole care sunt fie complet neinteligibile fie care se referă la cu totul altceva. See Wikipedia:Patent nonsense.
Administrator

Un utilizator care are o serie de permisiuni suplimentare, printre care posibilitatea de a șterge articole, de a bloca utilizatorii care vandalizează paginile, etc. Vezi: Wikipedia:Administratori.

Se mai folosesc și: Admin (varianta scurtă) Sysop, Îngrijitor.
AdS
Pagina Wikipedia:Articole de șters.
Vezi și Wikipedia:Ghid pentru ștergere pentru explicarea unor termeni folosiți în cadrul articolelor de șters.
Ancoră
Un termen HTML pentru cod ce permite legarea către un anumit capitol al unei pagini, folosind caracterul "#". Îl puteți folosi pentru legarea către o secțiune a unei pagini, precum Wikipedia:Cum să modifici o pagină#Legături, URL-uri, imagini. Rețineți că ancorele nu au nici un efect în redirecționări.
Anon
Abreviere pentru "utilizator anonim". Stadiul în care vă aflați când nu sunteți autentificat.
Se mai folosește și: utilizator IP.
Arbitraj
Soluția finală într-un proces de rezoluție disputată.
Vezi și: Wikipedia:Comitet de arbitraj.
Arhivă
O subpagină a unei Pagină de discuție în care unele porțiuni ale discuției sunt transferate, pentru reducerea mărimii paginii de discuție. Rar, termenul poate face referire la pagina Wikipedia:Arhivă, pentru material istoric absolut.
Vezi și: Wikipedia:Cum arhivezi o pagină de discuție.
Articol
tipul principal de pagini de la Wikipedia, care conțin informații enciclopedice organizate pe subiecte. Toate articolele sunt pagini, însă nu toate paginile sunt articole.
Vezi și Wikipedia:Cum scriu un articol.
AS
Abreviere pentru Wikipedia:Articolul săptămânii.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

B[modificare sursă]

Blocare

ridicarea dreptului unui utilizator (înregistrat sau anonim) de a modifica paginile Wikipedia.

Acțiunea unui sysop, oprind abilitatea unui anume IP sau utilizator de a modifica în cadrul Wikipediei. De obicei făcută împotriva adreselor care au vandalizat sau utilizatorilor interziși.
Vezi și Interzicere, Wikipedia:Blocare.

.

Birocrat
Un Administrator al Wikipediei care a fost încredințat cu abilitatea de a promova alți administratori.
Vezi și Wikipedia:Birocrați.
Se folosește și Crat.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

C[modificare sursă]

Categorie
O categorie este o colecție de pagini formată automat de către serverele Wikipedia prin analizarea etichetelor de categorizare adăugate în articole. Etichetele de categorizare sunt în forma: [[Categorie:Computere]]. Partea de după două puncte este numele categoriei. Adăugarea unei etichete de categorizare adaugă o legătură către categorie și orice super-categorii la finalul paginii. După cum s-a spus, rezultatul include și adăugarea paginii între itemii categoriei. O listă de categorii de bază prin care puteți naviga poate fi găsită la Categorie:Fundament, deși o metodă mai ușoară de a găsi o categorie este la Wikipedia:Navigare.
CdS
Pagina pentru Wikipedia:Categorii de șters.
Checkuser
Un nivel de acces ce permite utilizatorilor deținându-l de a vedea adresele de IP ale utilizatorilor autentificați, de obicei pentru a determina dacă cineva folosește sockpuppet-uri pentru a încălca politica.
Vezi și m:checkuser.
Ciot
Un articol foarte scurt, care oferă informații minimale despre subiectul propus de titlu, de obicei o simplă definiție. Vezi Wikipedia:Ciot.
ComArb
Abreviere pentru Wikipedia:Comitet de arbitraj
Trecere în comentariu
A ascunde din afișajul normal, însă a păstra materialul pentru văzul redactorilor care modifică sursa articolului. Aceasta se face prin introducerea caracterelor <!-- la începutul textului comentat și --> la final. O modalitate asemănătoare este folosită pentru delimitarea comentariilor în codul HTML.
Portalul comunității
Una dintre paginile principale ale Wikipediei. Poate fi găsită adesea în bara de navigare (în partea stângă la cele mai multe interfețe) și este o pagină ce listează articolul săptămânii, sarcini extraordinare ce necesită abordare și câteva alte informații și resurse utile. Portalul comunității este folositor pentru alegerea unui articol la care să lucrați sau pe care să-l citiți.
Contribuții
Varianta scurtă pentru contribuții. Acestea sunt modificările făcute de un utilizator.
Copyvio
Se folosește și: copyviol.
Violare de drept de autor (copyright). Folosită de obicei în descrierea modificărilor când au fost adăugate la Wikipedia materiale cu drepturi de autor.
Vezi și Wikipedia:Drepturi de autor.
Crat
Variantă scurtă pentru Birocrat.
Curățenie
Procesul de reparare a articolelor având conținut gramatical incorect, o formatare deficientă etc. Curățenia necesită în general numai îndemânare de editare, spre deosebire de cunoștințele specializate de care este nevoie în cazul pagini necesitând atenție.
Vezi și: Wikipedia:Inițiativa de Curățenie.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

D[modificare sursă]

dez
Vezi Dezambiguizare.
Vărsare de date
A importa la Wikipedia materiale din surse exterioare fără a le edita, formata și crea legături în prealabil. Astfel de acțiuni sunt dezagreate de către majoritatea Wikipediștilor.
Vezi și Wikizare.
Pagină fără legături
Pagină care nu conține legături către alte pagini, poate cu excepția celor interlimbi. Special:Deadendpages le afișează, însă această funcție este dezactivată în unele proiecte Wikimedia.
De-admin
Vezi De-sysop.
Degroșare
A înlătura îngroșarea aplicată unui text, deoarece el nu reprezintă prima mențiune a titlului sau un sinonim al subiectului. Cuvintele în limbi străine ar trebui modificate drept cursive, iar legăturile wiki ar trebui să fie normale, conform Manualului de stil).
Deorfaniza
A face ca o pagină să nu mai fie orfană.
Vezi și: Wikipedia:Orfan
De-sysop
Se folosește și: De-admin.
A înlătura statutul de sysop al unei persoane. Se folosește foarte rar, în cazurile când cineva abuzează de puterile de sysop.
Vezi și: Wikipedia:Posibile abuzuri ale privilegiilor de administrator.
Developant
Un utilizator care poate face schimbări direct în soft-ul Wikipedia și în baza de date.
Vezi și m:Developanți pentru o listă de developanți și informații suplimentare.
Dezwikiza
Se folosește și: Un-Wikify.
A înlătura o wikizare a unui articol. Aceasta se face pentru a înlătura legăturile proprii sau wikizarea comună excesivă.
Dif
Diferența dintre două versiuni ale paginii, după cum se arată în istoricul paginii sau în cadrul Schimbărilor recente.
Vezi și: m:Help:Diff.
Dezambiguizare
Se folosesc și: dez, dezambig.
Procesul de rezolvare a conflictului iscat când două sau mai multe subiecte au în mod natural același titlu. De exemplu: Atena, care poate fi un oraș sau o zeiță.
Vezi și: Wikipedia:Dezambiguizare.
Dup
Variantă scurtă pentru articol duplicat. Folosit adesea la identificarea unei pagini duplicat ce trebuie să fuzioneze cu alta.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

E[modificare sursă]

Conflict de modificare
Două sau mai multe părți au încercat salvarea unor modificări diferite în aceeași pagină în același timp. Modificarea din urmă nu are efect, iar cel care încearcă să facă modificarea primește un mesaj prin care este sfătuit să fuzioneze cu o modificare făcută anterior.
Vezi și: Wikipedia:Conflicte de modificare.
Descriere modificări
Conținutul câmpului de Descriere modifiări: de sub cutia de editare din cadrul paginii de "modifică pagina".
Vezi și Wikipedia:Descriere modificări.
Război de modificare
Se folosește și: război de reveniri.
Două sau mai multe părți păstrează în mod continuu schimbările pe care le doresc într-o pagină, revenind asupra modificărilor cu care nu sunt de acord. În general, un război de modificare este rezultatul unui argument al unei pagini de discuție ce nu a putut fi rezolvat.
Vezi și: Wikipedia:Război de modificare.
Legătură externă
O legătură către un sit web care nu se află sub proprietatea Wikimedia. Alternativele constau din o legătură internă, wikilegătură sau legătură liberă întru Wikipedia, și o legătură interwiki către un proiect înrudit.
Vezi și: Wikipedia:Legături externe.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

F[modificare sursă]

Fii îndrăzneț
Îndemnul ca utilizatorii să încearce repararea greșelilor găsite în articole și nu plângerea la adresa acestora. Vezi Wikipedia:Fii îndrăzneț în actualizarea paginilor.
AC
Articol de calitate, un articol care a fost ales printre "cele mai bune ale Wikipediei". Numirea unui astfel de articol se face prin vot și stabilirea unui consens în cadrul PAC.
PAC
Propuneri pentru articole de calitate, locul unde articolele au fost propuse pentru a fi adăugate între articolele de calitate.
Legătură liberă
O legătură trimițând către o altă legătură întru Wikipedia sau unul dintre proiectele cu care este înrudită Wikipedia prin folosirea unor paranteze pătrate duble "[[" și "]]". Uneori sunt numite wikilinkuri sau legături interne. În situația în care fișierul monobook.css al unui utilizator nu a fost modificat, aceste legături apar de obicei sub culoarea albastră dacă sunt active și nu le-ați vizitat până atunci, roșie dacă nu sunt disponibile și mov dacă funcționează și le-ați vizitat în trecut; de reținut că acestea nu au simbolul săgeții caracteristic legăturilor externe.
Format
O bucată de text sursă, salvată separat, care poate fi introdusă în mai multe pagini. La modificarea formatului toate paginile respective sunt actualizate automat.
Vezi și Wikipedia:Formate utile


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

G[modificare sursă]

Golire
Înlăturarea întregului conținut a unei pagini. Noii veniți procedează astfel accidental. De altfel, dacă golirea unui articol este făcută ca rea credință se consideră vandalism. Ștergerea unei pagini implică folosirea etichetei {{șterge}}, adăugată la începutul articolului. Nou veniții au tendința de a confunda golirea cu ștergerea.
Gdanzig
Un război de editare în care mai multe denumiri sunt valabile pentru același loc, denumit după un lung război de editare în legătură cu numele Gdansk.
Legea lui Geogre
O lege atribuită utilizatorului en:User:Geogre (deși e posibil să nu fi fost prima persoana și sigur nu a fost singura persoană care a semnalat corelația), menționată frecvent în Pagini de șters. Parafrazat, legea afirmă existența unei puternici corelații între lipsa scrierii cu majusculă numelui unei persoane dintr-un articol biografic și deficiențe în satisfacerea criteriilor de notabilitate pentru biografii.
S-a observat o corelație mai puternică prin folosirea termenilor de „cool” sau „grozav” (awesome) într-o biografie și nesatisfacerea acestor criterii.
GFDL
Licența GNU pentru Documentație Liberă. Articolele Wikipedia sunt scrise sub această licență.
Vedeți și Wikipedia:Drepturi de autor.
Google test
Testarea secțiunilor sau titlurilor de articole prin motorul de căutare Google. Cele mai frecvente texte sunt pentru verificarea încălcării proprietății intelectuale, pentru a verifica gradul de folosire al anumitor termeni, pentru a decide dacă o persoană este suficient de faimoasă pentru a merita un articol sau dacă această persoană și-a scris singură propriul articol biografic, pentru a verifica dacă o temă obscură are o bază în realitate (sau este doar invenția cuiva).
Vedeți și Wikipedia:Test Google.
GPL
Licența Publică Generală GNU. Softul din spatele Wikipediei este publicat sub această licență.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

H[modificare sursă]

Hagiography
Wording that is excessively flushing or glowing, to the point of being POV, in a biographical article on a deceased person.
History
All previous versions of an article, from its creation to its current state. Also called page history.
See also: Wikipedia:Page history
Hopelessly POV
While Wikipedia policy states that Wikipedia must fairly describe multiple points of view, some Wikipedians are intent on suppressing certain points of view and so find it convenient to delete them with "hopelessly POV" given as the "reason".


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

I[modificare sursă]

Interzicere
Interzicerea este acțiunea extremă, folosită în ultimă instanță prin care cuiva îi este interzisă temporar sau definitiv abilitatea de modificare a materialelor Wikipedia. Motivul interzicerii este de obicei un cazier lung de modificări descentrate, insistență în adăugarea unor informații incorecte sau incerte, refuzul de a coopera cu alții sau incisivitate extremă și amenințări. Dacă accesul cuiva este interzis, contul de utilizator este blocat și orice utilizator sau adresă de IP identificată drept concordantă cu persoana respectivă pot fi blocate fără explicații suplimentare.
Vezi și Blocare.
IfD
An abbreviation for Images and media for Deletion.
IANAL
An abbreviation for I Am Not A Lawyer, indicating that an editor is about to give their opinion on a legal matter as they understand it, although they are not qualified and probably don't fully understand the law in question. May be generalized to other professions, e.g. IANAD (doctor).
Inclusionist
A user who is of the opinion that Wikipedia should contain as much information as possible, often regardless of presentation or notability. There are varying degrees of Inclusionism — radical Inclusionists vote "Keep" on every AfD they come across, while more moderate ones merely express their desire for a wide variety of topics to be covered, even if they do not fit the classical criteria for inclusion in an encyclopedia, or if the articles in question have quality problems.
Infobox
A consistently formatted table which is present in articles with a common subject. See Wikipedia:Infobox and Wikipedia:Infobox templates for a how-to guide.
See also: taxobox.
Internal link
See free link.
Interwiki
O legătură spre o pagină de internet de tip wiki fără a folosi în textul sursă întreaga adresă URL a acelei pagini. În particular, astfel se pot lega unul de celălalt articole despre același subiect în limbi diferite în cadrul sitului Wikipedia. Poate fi și o legătură spre un proiect ca Wikibooks, Meta etc.
Vezi Wikipedia:Legături interlingve.
ITHAWO
I thought he already was one. Used about people listed in 'admin' requests.
ITN
An abbreviation for Template:In the news


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

J[modificare sursă]

Îngrijitor
Vezi Admin.
Jimbo
Jimmy Wales, președintele Fundației Wikimedia.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

K[modificare sursă]

Kate's Tool
A tool written by Kate used to count a user's edits without having to page through the contributions list.
See also WP:KATE.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

L[modificare sursă]

Legătură accidentală
O wikilegătură unde textul afișat este ținta articolului. Pentru a afișa text diferit de numele țintei articolului, folosește o legătură tub
Legătură incorectă
Se folosesc și: legătură de modificat, legătură roșie.
O legătură către o pagină inexistentă, de obicei colorată cu roșu

. [[Format:]] se afișează similar, în funcție de setările dumneavoastră.

Language link
See Interwiki.
Legătură de editat
Vezi legătură indisponibilă.
Legătură externă
O legătură (link) care trimite cititorul spre o pagină din afara sitului Wikipedia.
link rot
Because websites change over time, many external links from Wikipedia to other sites cannot be guaranteed to remain active. When an article's links becomes outdated and no longer work, the article is said to have undergone link rot.
lk
Link. See Wikipedia:Links.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

M[modificare sursă]

m
On the Recent changes page, m (lower case, bold) indicates a minor edit.
Main Page
The page to which every user not specifying an article is redirected. The Main Page contains links to current events, presents certain articles (like a featured article of the day and links to Wikipedia's newest articles), and also serves as an entry point to browsing all articles by topic or other classification. Links to sister projects and other-language Wikipedias are also a prominent feature on the Main Page. Due to its high exposure, all content on the Main Page is protected.
MC
The Mediation Committee. See Wikipedia:Mediation Committee.
Meat puppet
An account that is created only for the strengthening of another user's position in votes or discussions, but which is operated by another person, unlike a sock puppet (which is operated directly by the user in question). Meat puppets are treated exactly like sock puppets in most cases, making the distinction between them largely academic.
medcab
The Mediation Cabal. See Wikipedia:Mediation Cabal.
medcom
The Mediation Committee. See Wikipedia:Mediation Committee.
Mediation
An attempt by a third party to resolve an edit war or other conflict between users. There exists a Wikipedia:Mediation Committee which can do so on a more or less official basis as the penultimate step in the Wikipedia:dispute resolution process, and a Wikipedia:Mediation Cabal which acts as an informal alternative.
See also: Wikipedia:What is mediation?; Wikipedia:Mediation.
MediaWiki
The software behind Wikipedia and its sister projects, as well as several projects not related to Wikimedia, and a namespace.
Compare with Wikimedia.
See also Wikipedia:MediaWiki, Wikipedia:MediaWiki namespace.
Merge
Taking the text of two pages, and turning it into a single page. See Wikipedia:Merging and moving pages
Mergist
A user who adheres to the principle of Mergism, which is a compromise between the Inclusionist and Deletionist principles. A Mergist is of the opinion that while many topics merit inclusion, not every topic deserves its own article, and tries to combine these "side" topics into longer, less specific articles.
Meta
A separate wiki (http://meta.wikipedia.org) used to discuss general Wikipedia matters. In the past, this has been called Metapedia, Meta Wikipedia, Meta Wikimedia, and many other combinations.
See also Meta.
Meta page
Page that provides information about Wikipedia. Meta pages are more correctly referred to as project namespace pages. Meta pages should not be confused with a page on Meta-Wikimedia.
See also Wikipedia:Meta page.
Mirror
A website other than Wikipedia that uses content original to Wikipedia as a source for at least some of its content.
See also Wikipedia:Mirrors and forks.
Mop
A term used to refer to administrator duties (compare Janitor). Often seen in the phrase to give someone a mop (i.e., to make someone into an administrator).
Mutare
Schimbarea numelui unui articol din cauza unei greșeli, a încălcării convențiilor de denumire, a denumirii greșite sau a unei inexactități. Implică fie simpla redenumire, fie redenumirea însoțită de crearea automată a unei redirecționări de la titlul anterior.
Vezi și Ajutor:Redenumirea unei pagini.
Mutare prin copy-paste
Mutarea unei pagini prin dezlipirea textului de pe o pagină și adăugarea sa într-o altă pagină. Considerată în general mai gravă decât o mutare normală, deoarece cauzează ca pagina și istoricul său să fie în locuri separate. Mișcările dezlipire și alipire pot fi reparate de către administratori.
Vezi și Wikipedia:Cum repari mutări prin copy-paste.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

N[modificare sursă]

Nominalizare pentru rea credință
O nominalizare pentru rea credință constă în nominalizarea uneia sau a mai multor pagini (de obicei pentru ștergere la AdS) pentru motive necinstite precum crearea unui sens sau vandalism.
N
On the Recent changes page, N (upper case, bold) indicates a new page or article.
n/a
An abbreviation for new article, often used in edit summaries.
Namespace
A way to classify pages. Wikipedia has namespaces for encyclopedia articles, pages about Wikipedia (project namespace), user pages (User:), special pages (Special:), template pages (Template:), and talk pages (Talk:, Wikipedia talk:, and User talk:), among others.
See also Wikipedia:Namespace.
Newbie test
Also used: newb test, noob test.
An edit made by a newcomer to Wikipedia, just to see if "Edit this page" really does what it sounds like. Newcomers should use Wikipedia:Sandbox for this purpose.
See also newcomers.
NN
frequently in lower case as nn
Found on comments at Wikipedia:Articles for deletion, indicating that the article's subject is not notable enough for a Wikipedia entry.
nom
Short for "nomination," it is often found on Wikipedia:Articles for deletion as part of the phrase Delete per nom, indicating a voter's assent to the main nomination for deletion.
NOR
The Wikipedia policy that No Original Research is allowed for sources in articles.
Notice board
Also used: noticeboard.
A page which acts as a forum for a group of users, who use it to coordinate their editing. Most notice boards are by geographic location, like the UK Wikipedians' notice board; a notable exception is the Administrators' noticeboard.
NPOV
Neutral point of view, or the agreement to report subjective opinions objectively, so as not to cause edit wars between opposing sides. As a verb, to remove biased statements or slanted phrasing. As an adjective, it indicates that an article is in compliance with Wikipedia's NPOV policy.
Null edit
a null edit is made when an editor opens the edit window of a document then re-saves the file without having made any text changes. This is sometimes done to change the functioning of templates (which require articles containing them to be edited in order for any changes to take effect).
Nupedia
A Wikipedia predecessor project that shut down in 2003. It is currently inactive and there are no plans to resurrect it.
See also: Wikipedia:Nupedia and Wikipedia.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

O[modificare sursă]

Open tasks
A template (found at {{opentask}}) that lists several more or less janitorial things to do. It is found on the community portal as well as on many user pages.
Original research
In Wikipedia, original research (sometimes abbreviated OR) is material added to articles that has not been published already by a reputable source. Wikipedia is not the place for original research.
Orphan
A page with no links from other pages. You can view lists of orphaned articles and images.
See also Wikipedia:Orphan.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

P[modificare sursă]

Premiu
Wikipedia:Premiile sunt un sistem de premiere acordat editorilor wikipedieni de către alți editori pentru recunoașterea muncii de calitate sau a altor contribuții pozitive la Wikipedia. Acestea iau forma unei imagini depuse în pagina de discuție a unui utilizator, de obicei o stea în cinci colțuri. Există o largă varietate de premii, fiecare indicând un motiv diferit pentru premiere.
Pagină
Orice subiect separat în cadrul Wikipedia; Pagina de web (web page) fără barele de început, sfârșit și cele laterale. Paginile includ articole, cioturi, redirecționări, pagini de dezambiguizare, pagini de utilizator, pagini de discuții, documentație și pagini speciale.
Pagină aleatorie
The Random page link is on the left of each page for most skins. It will take you to a Wikipedia article that is chosen by a computer algorithm without any deliberate pattern or meaning to the choice.
Pagină de dezambiguizare
O pagină care conține diferite semnificații ale unui cuvânt, oferind paginile unde aceste semnificații sunt definite.
PD
Public domain
Peer Review
A request to have fellow wikipedians review and help improve an article. Wikipedia has a page specifically for posting such a request and offering up your work for review. See Wikipedia:Peer Review.
Per nom
A vote on a page such as RFA or AFD may be accompanied by the note "per nom", which means "for the reasons given by the nominator". Similarly, a vote may be noted "per X" where X is the name of a previous voter.
See also: nom
Personal attack
A comment that is not directed at content, but insults or threatens another editor (or a group of editors) personally. To maintain a friendly and productive atmosphere, personal attacks are forbidden per Wikipedia policy and may be grounds for blocking in serious and/or repeated cases.
See also: Wikipedia:No personal attacks, Wikipedia:Remove personal attacks
Phase I
The wiki software UseModWiki. Wikipedia used this software prior to January 25, 2002.
Phase II
The wiki software written by User:Magnus Manske and adopted by Wikipedia after January 25, 2002 (Magnus Manske Day).
Phase III
A rewritten and improved version of the Phase II software. It was eventually renamed to MediaWiki. Wikipedia currently uses MediaWiki version 1.6devel [1].
See also Wikipedia:MediaWiki, m:MediaWiki.
Phase IV
A dreamy proposal for the next generation of Wikipedia software made back when complete rewrites were in vogue. Development is now focused on incremental progress.
See also m:Wikipedia4.
Piped link
A link where the displayed text is not the name of the target article. Such links are created using the pipe character "|" e.g. [[Target article|Displayed text]]. The pipe trick is a software feature that generates the displayed text for you in certain circumstances.
See also Wikipedia:Piped link.
POINT
"Thou shalt not deliberately skew any page, nor create or nominate for deletion any page, nor in any other way vandalise Wikipedia, in order to try to prove your point!" Also written as WP:POINT.
See also Wikipedia:Don't disrupt Wikipedia to illustrate a point.
Pokémon test
A heuristic for assessing the relevance or legitimacy of prospective article topics, which holds that any topic more notable than the most obscure species of Pokémon may deserve a Wikipedia article.
See also Wikipedia:Pokémon test.
Portal
Portal
POTD
Picture of the day
POV
Point of view. Originally referred to each of many perspectives on an issue which may need to be considered and balanced in an encyclopedic article. Today, more often used as an insulting synonym for "bias", as in "That reply was POV, not neutral.".
POV warrior
A wiki editor who aggressively distorts coverage of certain topics to suit his/her biases despite community norms of neutrality. An affliction that especially infests Wikipedia.
Process page
A wikispace page dedicated to discussion and (usually) voting on specific pages or users, or for similar administrative reasons. Examples include CFD, RFA, and AFD.
Prod
Proposed deletion. A process by which articles which do not qualify for speedy deletion but are able to be uncontroversially deleted can be removed from Wikipedia without going through a full AfD process. Can be used as both a noun and a verb (To prod an article).
See also Wikipedia:Guide to deletion.
Project namespace
The project namespace is a namespace dedicated to providing information about wikipedia.
Protected page
This term indicates a page that cannot be edited except by sysops. Usually this is done to cool down an edit war.
See also Wikipedia:This page is protected.
Protologism
A word that is created and used in the hope that it will become widely used and an accepted part of the language. A successful protologism becomes a neologism.
The term protologism has been adopted as jargon for use within Wiki communities, but is not in common usage outside this context. "Protologism" itself can be considered either a protologism or neologism. Coined by Mikhail Epstein from Greek protos, first + Greek logos, word.
See also list of protologisms.
The Pump
Also used: VP.
A nickname for Wikipedia:Village pump.
PBI
Abreviere pentru "presupune bune intenții", o politică prin care nu trebuie să înțelegem că un utilizator cu o editare eronată este rău intenționat. Vezi Wikipedia:Presupune bune intenții.
Publicitar
Descriind un articol a cărui existență tinde să facă publicitate sau să promoveze un produs, o companie, un serviciu sau sit, decât să ofere informații enciclopedice despre acesta.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

Q[modificare sursă]

Quarto
Wikimedia Quarto is a multilingual quarterly newsletter published by the Wikimedia Foundation, Inc. It can be read online here.
Quickpoll
A poll among Wikipedia regulars on issues that need to be quickly resolved, such as the banning of problematic users. Also used as verb: to quickpoll, meaning to hold a quickpoll. Considered obsolete.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

R[modificare sursă]

Redirecționare dublă
O redirecționare care conduce către o altă redirecționare. Împotriva intuiției, asta nu va conduce către destinația finală și astfel este nevoie să fie eliminate, iar legarea să se facă direct către țintă.
Redirecționare incorectă
Redirecționare către o pagină inexistentă. Majoritatea consideră că această practică ar trebui evitată.
Robot
Un program ce adaugă automat sau semi-automat sau editează pagini Wikipedia.
Vezi și Wikipedia:Boți, Rambot.
Rambot
A controversial bot written by User:Ram-Man and used to enter United States geographical data for tens of thousands of cities, notable and otherwise.
See also User talk:Rambot.
RC
An abbreviation for Recent changes
RC Patrol
See Recent changes.
Reader-facing template
See: Wikipedia:Neutral point of view
Re-creation
A posting either of the same text of a deleted article by a new user, or of the same text or different text of a deleted article by the original creator.
Recent changes
A dynamically generated page (found at Special:Recentchanges) that lists all edits in descending chronological order. Recent changes are checked regularly by editors doing RC patrol, which means checking all suspicious edits to catch vandalism as early as possible. Other ways of watching recent changes are the Recentchanges IRC channel, or CryptoDerk's Vandal Fighter, which announce changes in realtime.
Redirect
Also used: redir.

O pagină care trimite în mod automat cititorul spre pagina unde se află articolul principal, atunci cînd același subiect este cunoscut sub mai multe nume sau cînd acest nume are mai multe grafii posibile. Este utilizat pentru sinonime sau pentru cuvinte similare. De examplu, impresionist ar putea redirecționa spre impresionism.

Vezi și Wikipedia:Redirect.
Red link
A wikilink to an article that doesn't exist shows up red.
Refactor
The act of restructuring a document, usually applied to the ordering and summarizing of talk pages.
See also: Wikipedia:Refactoring talk pages
Reincarnation
A new user account created by a banned user. See sock puppet.
Render
In the context of the World Wide Web, rendering is the operation performed by the user's browser of converting the web document (in HTML, XML, etc. plus image and other included files) into the visible page on the user's screen.
Revert
An edit that reverses changes made by someone else.
See also Wikipedia:Revert
Revert war
See Edit war.
RfA
Can mean request for adminship or request for arbitration, depending on the context. The latter is frequently abbreviated RfAr to avoid the ambiguity.
RfAr
A request for arbitration.
RfC
Request for comment, part of the dispute resolution process. A request for comment is an informal process for soliciting input from Wikipedians about a question of article content or a user's conduct.
See also: Wikipedia:Requests for comment.
RfD
The Wikipedia:Redirects for deletion page.
RfM
Request for mediation, part of the dispute resolution process.
See also: Wikipedia:Requests for mediation.
rm
Remove. Used in edit summaries to indicate that a particular piece of text or formatting has been deleted.
rmv
Remove vandalism. Used in edit summaries when good edits were made after vandalism, requiring the editor to sort out the vandalism, as opposed to a simple reversion. (See "rvv" below.)
Rogue admin
Accusatory term for a Wikipedia administrator, suggesting that the accused person systematically abuses their administrative access. Such accusations are rarely found to be particularly productive.
Rollback
To change a page back to the version before the last edit. Sysops have special tools to do this more easily.
Rouge admin
A misspelling of "rogue admin" occasionally used by vandals and trolls. Now used jokingly by many Wikipedia administrators, usually to describe themselves performing actions that are within policy but which the affected users may not like (such as blocking vandals and deleting pages).
rv
Revert. An edit summary indicating that the page has been reverted to a previous version, often because of vandalism.
See also Wikipedia:How to revert a page to an earlier version.
rvv
Revert because of vandalism. See rv above.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

S[modificare sursă]

s/word1/word2/
Replace word1 with word2. Used in edit summaries. It is a reference to the command for "find and replace" in languages such as sed and Perl. s/word1/word2/g means "replace all occurrences of word1 with word2" (g stands for "global").
Sandbox
A sandbox is a page that users may edit however they want. Though it is meant to help users experiment and gain familiarity with Wiki markup, the public sandbox at Wikipedia:Sandbox is often filled with strange things and patent nonsense. In addition to the public sandbox, users may create private sandboxes on subpages of their user page, e.g. User:Hephaestos/Sandbox.
Section editing
Using one of the '[edit]' links to the right of each section's title, one can get an edit window containing only the section of the page that's below the [edit] link. This makes it (hopefully) easier to find the exact spot where one wants to edit, and helps you avoiding an edit conflict. You can turn section editing off in your preferences under the "Enable section editing via [edit] links" option.
Self-link
A Wikilink contained in an article that points the reader to that same article, e.g. linking Vice President in the article "Vice President". Such links are automatically displayed as strongly emphasised text rather than links, but the more complex case of a link which redirects to the same article is not, and should be de-wikified.
SfD
The Wikipedia:Stub types for deletion page.
Sheep vote
A vote on Wikipedia which seems to be cast just to go along with the flow. E.g., on RfA, this can typically be a vote such as "Support because x, y, and z are supporting."
Shortcut
A redirect used within Wikispace to enable editors to get to a project page more quickly.
Skin
The appearance theme in Special:Preferences. Currently, five are available: Standard, Nostalgia, Cologne Blue, Monobook, and MySkin.
Snowball clause
Sometimes votes on process pages are closed early when it becomes obvious that they have "a snowball's chance in Hell" of passing the vote. This removal is "per the Snowball clause".
See also Wikipedia:Snowball clause.
Sock puppet
Another user account created secretly by an existing wikipedian, generally to manufacture the illusion of support in a vote or argument. Also, particularly on AfD, a friend of an existing Wikipedian who has created an account solely for the purpose of supporting that wikipedian in a vote (this special case is often called a meat puppet). It is not always possible to tell the difference.
See also Wikipedia:Sock puppet.
Soft redirect
A very short article or page that essentially points the reader in the direction of another page. Used in cases where a normal redirect is inappropriate for various reasons (e.g. it is a cross-wiki redirect)
See also Wikipedia:Soft redirect.
sp
Short for spelling correction. Used in edit summaries.
Speedy delete
Deletion of a page without prior discussion. Pages can be speedily deleted only under very specific circumstances; see Wikipedia:Criteria for speedy deletion for those.
Speedy keep
The closing of a vote on a deletion wikispace page (like AFD) prior to the normal end of the voting period. This happens when the nomination has been faulty (e.g. a Bad faith nomination) or when there is overwhelming evidence that the page should be kept.
Split
Separating a single page into two or more pages.
Steward
An Administrator who has been empowered to change any user's status, including granting and revoking Administrator status and granting bureaucrat status.
See also Wikipedia:Administrators#Stewards.
Stub
An article usually consisting of one short paragraph or less.
See also Wikipedia:Find or fix a stub.
Strike out
Placement of text in strikethrough (HTML <s></s>) tags. This is very rarely used in articles, but is relatively common in votes and discussions when a contributor changes his opinion. As not to cause confusion, the outdated comments are stricken out (like this). Generally, one should strike out only one's own comments.
Subst'ing
See Transclusion.
Sub-stub
A very short stub. For example, an article that is no more than a simple definition ("An airplane is a type of winged flying vehicle"). The practice of tagging short articles as substubs has been deprecated - tag them as stubs instead.
See also Wikipedia:Substub.
Subpage
A page connected to a parent page. You can only create subpages in certain namespaces. Do not use subpages in the main article space.
See also Wikipedia:Subpages.
Suitly emphazi
A phrase with no known exact meaning, but which has a general allusion to positive things, such as improvement. Originally started as an in-joke on the Wikipedia Reference desk. (See here for the original usage.)
Sysop
See Admin.
Systemic bias
In Wikipedian terms, this refers to the preponderance of Wikipedia articles relating to subjects specific to English-speaking and/or Western countries, as opposed to those from the rest of the world. It may also refer to a bias for articles that may be of particular interest to those who have an affinity towards computers and the Internet, since they are more likely to edit Wikipedia.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

T[modificare sursă]

Text placăboiler
Un mesaj standard ce poate fi adăugat unui articol prin folosirea unui format. De exemplu, {{ciot}} se expandează în:
Vezi și Wikipedia:Text placăboiler.
Tag
In addition to its usual HTML meanings, a tag can simply mean a category or a template that will assign an article to a category (most often a stub template). "To tag an article" means to either add a category or a stub template.
See also Help:HTML in wikitext and Help:Table
Talk page
A page reserved for discussion. Very confusingly, the link to a talk page is labelled "discussion". All pages within Wikipedia (except pages in the Special namespace, and talk pages themselves!) have talk pages attached to them.
See also Wikipedia:Talk page.
Taxobox
A type of infobox, a taxobox is a taxonomy table positioned at the right side of an entry for a species or organism (or for a genus or family), giving a chart of the kingdom, phylum, etc. of the creature. Taxoboxes are also used for similar standardised tables.
See also Wikipedia:Taxobox.
Template
A way of automatically including the contents of one page within another page, used for boilerplate text, navigational aids, etc.
See also: Wikipedia:Template namespace.
TfD
The Wikipedia:Templates for deletion page.
Trackback
Not yet documentated: Wikipedia:Trackback.
Transclusion
also used subst'ing
There are two main ways of using templates on articles: inclusion (accomplished by using {{Template Name}}), and transclusion ({{subst:Template Name}}). The former will include the content of Template Name on the fly whenever the article is loaded, while the latter will permanently insert the content of the template onto the article. Thus, using transclusion, if the template content is modified at a later date, the article's content will not change.
Transclusion is the preferred method for long-term, permanent notices, as it is less confusing, and even helps to lighten the load on the database. Transclusion has a further advantage in that a template may be de-linked from any associated category or slightly modified to suit the circumstances, for instance when the template is used on a talk page. Inclusion is preferred when it is possible that the template will be edited or replaced at a later date.
some process pages are said to be transcluded when each day's new additions to the page (or every new item) has its own subpage, linked to the main process page by a template.
Translation
The English-language Wikipedia should have only pages in English. Non-English pages are subject to deletion unless translated.
See also: Wikipedia:Pages needing translation into English for pages on the English Wikipedia that are written in a foreign language; Wikipedia:Translation into English for requests for translations into English of pages from foreign-language Wikipedias.
Transwiki
Move a page to another wiki, in particular Wiktionary, Wikibooks, Wikisource or sep11.
See also m:Transwiki.
Troll
A user who incites or engages in disruptive behavior (trolling). There are some people who just enjoy causing conflict, and there are those who make a hobby of it. However, these are few in number. Calling someone a troll in a dispute is a bad idea; it has an effect similar to calling someone a Nazi – no further meaningful debate can be held.
Compare with Cabal.
See also polarization.
Tyop
A cute misspelling of typo. Used as an edit summary when correcting typos.
See also Wikipedia:typo.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

U[modificare sursă]

Unencyclopedic
What should not be in Wikipedia; the term is highly debated and sometimes considered useless or tautological.
See also Wikipedia:Unencyclopedic.
Un-wiki
Going against the character of a Wiki. Usually, saying that something is "un-wiki" means that it makes editing more difficult or impossible.
UseMod
See UseModWiki.
Userbox
A small box which is stored in the template space, and which includes a small piece of information about a user (such as "This user likes cheese"). Many users use userboxes on their user page, although several look down upon it.
See also Wikipedia:Userboxes.
Userfy
To turn a page in the article or template namespace into a user page or subpage.
User page
A personal page for Wikipedians. Most people use their pages to introduce themselves and to keep various personal notes and lists. They are also used by Wikipedians to communicate with each other via the user talk pages. A user page is linked to as [[User:Hephaestos|Hephaestos]] and appears as Hephaestos.
See also Wikipedia:User page.
Umbrella nomination
A nomination (e.g. on CfD) that contains several items (e.g. categories) which are normally nominated individually.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

V[modificare sursă]

Vandalbot
Some kind of bot being used for vandalism or spamming. Recognizable by the fact that one or a few IP-addresses make many similar clearly vandalist edits in a short time. In the worst cases these have created or vandalized hundreds of pages in several Wikipedias in a timespan of only minutes.
See also m:Vandalbot.
Vandalism
Introducerea de obscenități sau injurii de orice fel, ștergerea conținutului paginilor și în general orice acțiune care afectează negativ paginile Wikipedia. Termenul este adesea utilizat incorect pentru a discredita punctele de vedere diferite ale opozanților în disputele privind editarea anumitor articole. Vandalismele pot fi raportate la Wikipedia:Reclamații.
Vezi și Wikipedia:Vandalism.
Vanity page
A page in the article namespace that presents biographical details of a non-famous person favorably and is considered inappropriate and/or unencyclopedic by most Wikipedians. Such articles are often suspected to be written by their subjects.
See also Wikipedia:Wikipedia is not a vanity press.
VfD
"Votes for Deletion", the previous name of Wikipedia:Articles for Deletion (see AfD, above)
VfU
"Votes for undeletion", the previous name of Wikipedia:Deletion review.
Village pump
The main community forum of Wikipedia (found at Wikipedia:Village pump), where proposals, policy changes, technical problems and other internals are announced and discussed in front of a wider audience than a topic-specific page would have.
VP
Shorthand for Village pump.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

W[modificare sursă]

Pagini urmărite
Un set de pagini alese de către utilizator, care poate vizualiza cu ușurință schimbările recente survenite în aceste pagini apăsând pe meniul Pagini urmărite.
Vezi și: Ajutor:Urmărirea paginilor.
Wiki
Un tip de sit web care permite utilizatorilor să modifice întreg conținutul paginilor, avînd ca scop realizarea de articole în colaborare, așa cum este Wikipedia. Vezi Wiki.
Wikibooks
Un proiect soră al Wikipediei care privește dezvoltarea cărților electronice gratuite, a manualelor și a altor astfel de texte.
Vezi și: Wikibooks.
Wikivacanță
Se folosește și: Wikipauză.
Când un wikipedist ia o pauză de la editarea Wikipediei.
Vezi și: m:Wikibreak.
WikiZână
Termen în slang dat unui editor wiki care înfrumusețează intrările enciclopediei prin organizarea articolelor, adăugarea stilului, culorilor și graficilor. De obicei eforturile WikiZânelor sunt binevenite, deși contribuțiilor nu reprezintă de cele mai multe ori articole noi sau modificări majore ale conținutului articolelor pe care le editează. WikiZânele sunt considerate persoane prietenoase, precum WikiGnomii.
Vezi și: Wikipedia:WikiZână.
Wikiza
A formata folosind Wiki markup (as opposed to plain text or HTML) and add internal links to material, incorporating it into the whole of Wikipedia. Noun: Wikification. Sometimes shortened to wfy.
See also Wikipedia:How to edit a page, Category:Articles that need to be wikified, Wikipedia:Guide to layout and Wikipedia:Make only links relevant to the context.
WikiGnome
A Wikipedian who makes minor, helpful edits.
See also Wikipedia:WikiGnome.
Wikilawyering
Attempting to inappropriately rely on technicalities in a legalistic manner with respect to Wikipedia:Policies or Wikipedia:Arbitration. See Wikipedia:Wikilawyering
Wikilink
A link to another Wikipedia page, as opposed to an external link. See Wikipedia:Only make links that are relevant to the context, Wikipedia:Build the web, and Wikipedia:Canonicalization.
Wiki markup
Also used: wiki text, wikitext.
Code like HTML, but simplified and more convenient, for example '''bold''' instead of <b>bold</b>. It is the source code stored in the database and shown in the edit box. Searching by the Wikipedia software is done in the wikitext, as opposed to searching by Google, which is done in the resulting text. The size of a page is the size of the wikitext.
See also Wikipedia:How to edit a page, Wikipedia:Guide to layout.
Wikimedia
Properly Wikimedia Foundation Inc., a non-profit organisation that provides a legal, financial and organisational framework for Wikipedia and its sister projects and provides the necessary hardware.
Compare with MediaWiki.
See also Wikimedia.
Wikipedian
Also used: Wikipedist, Wikipede.
A contributor to Wikipedia.
See also Wikipedia:Wikipedians.
Wikiportal
Pages intended to be the main pages for Wikipedians interested in a specific area of knowledge, helping both to find the information on the specific topic and to develop articles connected with it.
See also Wikipedia:Portal.
wikipediholic
A wikipediholic or wikiholic is someone with a serious addiction to anything involving the words "Wiki" and "Pedia" in the same word or sentence. One of the main, and most common characteristics of the condition is the victim having a web browser window constantly open to the Recent Changes section of Wikipedia (or in the condition's slightly milder form, one's Watchlist), and pressing the "Reload" or "Refresh" button with a high frequency.
WikiProject
An attempt to standardise the content and formatting of a particular category of articles using an agreed template.
See also Wikipedia:WikiProject.
Wikiquette
The Wikipedia etiquette of working with others on Wikipedia.
See also Wikipedia:Wikiquette.
Wikiquote
A Wikipedia sister project to create a free online collection of quotations.
See also Wikiquote.
Wikislap
Providing someone with the URL of a Wikipedia article when they express a lack of knowledge about a particular topic.
Wikisource
A Wikipedia sister project to create a free online compendium of primary source texts.
See also Wikisource.
Wikispace
The Wikipedia namespace. See Wikipedia:Namespace#Pseudo-namespaces and Wikipedia:WP.
Wikispam
Articles or sections created to promote a product or other meme. Spamming can also include adding extraneous links to promote an outside site, particularly for commercial purposes.
Wikispecies
A Wikipedia sister project. It is a wiki-based, species directory that provides a solution to the problem that there is no central registration of species data in Wikipedia. Wikispecies will provide a central, more extensive database for taxonomy. Wikispecies is aimed at the needs of scientific users rather than general users.
Wikistress
Personal stress or tension induced by editing Wikipedia, or more often by being involved in minor conflict with another editor. Some users maintain a Wikistress meter on their user page. See Wikistress template, The Bosch Wikistress Meter, Wikistress
Wiktionary
A Wikipedia sister project to create a free online dictionary of every language.
See also Wiktionary.
FWM
Vezi și Fundația Wikimedia.
WP
Abreviere frecventă pentru Wikipedia, în special pentru paginile din domeniul Wikipedia. Vezi Wikipedia:Domenii#Pseudo domenii și Wikipedia:WP.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

?[modificare sursă]

en: / de: / ja: / etc.
Versiunea Wikipedia în limba engleză / germană / japoneză / etc. Adesea folosite în descrierile modificărilor pentru a indica modificările legăturilor interwiki. Pentru o listă completă de coduri, vezi ISO 639. Pentru o listă complete de Wikipedii, vezi Listă completă de limbi Wikipedia disponibile.
ø
Termenul ø este uneori folosit în descrierile modificărilor pentru a indica o modificare nulă.