Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj)
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Opera maghiara cluj napoca.jpg
Clădirea teatrului și operei maghiare din Cluj
Informații despre clădire
Localitate Cluj-Napoca
Țară România
Arhitect Geza Markus
Frigyes Spiegel
Data finalizării 1912
Pagină Web Pagina web

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca (în maghiară Kolozsvári Állami Magyar Színház) este o companie națională de teatru în limba maghiară și operă.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anii socialismului și ai desfășurării Revoluției Culturale, Teatrul Maghiar s-a bucurat permanent de sprijinul partidului și al guvernului orientându-se pe această cale posibilității dezvoltării artistice și în limba maghiară. Teatrul a reînscris în repertoriul său operele marilor clasici ai dramaturgiei universale precum și al altor autori maghiari și români. Din cele 8.528 de spectacole prezentate de Teatrul Maghiar în perioada 1945-1973,un număr de peste 1200 s-au desfășurat în mediul rural iar 900 în alte localități din țară și străinătate. Un avânt deosebit s-a înregistrat în perioada 1966-1970, pe baza și în lumina sarcinilor trasate de Congresul al IX- lea al PCR în domeniul culturii. Numărul total al spectacolelor ridicându-se la 1.414 iar al spectatorilor la 801.869.[1]

Prima companie de teatru maghiar a fost înființată la Cluj pe 11 noiembrie 1792. Prima trupă de teatru permanent la Cluj s-a format în același an, în limba maghiară, fiind condusă de către János Kótsi Patkó. În 1821 a fost ridicat primul teatru (cel de pe actuala stradă Mihail Kogălniceanu, pe locul unde acum se află Casa Universitarilor), care în 1906 s-a mutat în teatrul nou construit (actuala clădire a Teatrului Național).

Pe locul actualului teatru maghiar a existat inițial un teatru de vară clădit în 1874 după planurile arhitectului Henrich Zimmermann.[2] În 1909-1910 Jenő Janovics ridică pe actuala stradă Emil Isac un studio propriu, pentru cinematografie și teatru, pe care îl va denumi „Cercul Teatral”[3].

După Primul Război Mondial teatrul maghiar s-a mutat în clădirea lui Janovics din strada Emil Isac, unde își va desfășura activitatea. În 1961 clădirea teatrului maghiar a fost reconstruită, fațada fiind atunci refăcută complet, iar actualmente aici funcționează patru trupe profesioniste (de cor, orchestră, balet, respectiv teatru).

Pe 13 aprilie 2007 a devenit membru al Uniunii Teatrelor din Europa.[4] Până la acea dată singurul teatru din România membru UTE a fost Teatrul Bulandra din București.

Directori[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Jancsó Elemér: Az edélyi színészet hőskora, 1942.
  • Lukács József (). Povestea orașului-comoară. Scurtă istorie a Clujului și monumentelor sale. Cluj-Napoca: Apostrof. ISBN 973-9279-74-0. 
  • Dorin Alicu, Ion Ciupea, Mihai Cojocneanu, Eugenia Glodariu, Ioana Hica, Petre Iambor, Gheorghe Lazarov (). Cluj-Napoca, de la începuturi până azi. Cluj-Napoca: Clusium. ISBN 973-7924-05-3. 
  • Ștefan Pascu (). Istoria Clujului. Bucharest. 
  • Gabriela Popa, Liviu Stoica - ”Cluj-Napoca City Guide”, Cluj-Napoca, 2006, ISBN 978-973-0-04701-1
  • Gabriela Popa, Liviu Stoica - ”Cluj-Napoca Illustrated Guide”, Cluj-Napoca, 2007, ISBN 978-973-0-04521-5

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pascu, Ștefan (). Istoria Clujului. Consiliului Popular al Municipiului Cluj. p. 502. 
  2. ^ Dorin Alecu et all, p. 29.
  3. ^ Foaia Transilvană
  4. ^ Teatrul Maghiar a devenit membru al Uniunii Teatrelor din Europa | Clujeanul[nefuncțională]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]