Compania Tompa Miklós din Târgu Mureș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Compania Tompa Miklós
Înființat  Modificați la Wikidata
LocațiaTârgu Mureș  Modificați la Wikidata
România  Modificați la Wikidata

Compania Tompa Miklós este secția în limba maghiară a Teatrului Național din Târgu Mureș. Precursoarea ei este Teatrul Secuiesc din Târgu Mureș (în maghiară Székely Színház), fondat în 1946 de Miklós Tompa, János Kemény și Olivér Pittner, cu sprijinul Uniunii Populare Maghiare (MNSZ).[1][2] Prima reprezentație a Teatrului Secuiesc a avut loc la 10 martie 1946 în Palatul Culturii din Târgu Mureș cu opereta Țara surâsului (A mosoly országa) de Franz Lehár, în care au jucat actorii orădeni György Lóránt și Irén Kovács.[2] Dirijor a fost Sándor Tóth.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Teatrul Secuiesc[modificare | modificare sursă]

Miklós Tompa, primul director,[2] a reușit să adune o trupă de actori care a format coloana vertebrală a teatrului timp de ani de zile. Membrii principali ai trupei au fost: Ferenc Delly, Ernő Szabó, György Kovács, Margit Kőszegi, Oszkár Borovszky, Márton Andrásy, Lucy Hamvay, Rudolf Váradi, László Kiss, Béla Lantos, Duci Szabó etc. În primul sezon au fost reprezentate mai multe spectacole de operetă, plus farsa satirică A doktor úr de Ferenc Molnár, dar în stagiunea de toamnă au fost programate spectacole cu piese de teatru în proză precum: Mandragóra de Niccolò Machiavelli, Liliom de Ferenc Molnár, A néma levente de Jenő Heltai și Az ördög cimborája (Discipolul diavolului) de George Bernard Shaw.

În 1948, după naționalizare, teatrul a continuă să funcționeze ca Teatrul Secuiesc de Stat (Állami Székely Színház). Repertoriul teatral s-a dezvoltat: locul spectacolelor de operetă a fost preluat de spectacole cu capodopere ale literaturii maghiare și universale. Au fost reprezentate aici piesele Bánk bán de József Katona, Úri muri de Zsigmond Móricz, Ingyenélők és Buborékok de Gergely Csiky, Fáklyaláng de Gyula Illyés, A tanítónő de Sándor Bródy, Budai Nagy Antal de Károly Kós, Csongor és Tünde de Mihály Vörösmarty, Tóték de István Örkény, piese rusești scrise de Maxim Gorki, Anton Cehov și Nikolai Gogol, piese clasice de Molière, Shakespeare și Edmond Rostand, piese moderne de Tennessee Williams și Friedrich Dürrenmatt, piese românești scrise de I.L. Caragiale și Tudor Mușatescu sau piese maghiare moderne Fecskeszárnyú szemöldök, Tékozló szerelem și Pompás Gedeon de András Sütő, Menekülés de Lajos Szabó etc.

Calitatea spectacolelor a crescut prin implicarea unor regizori proeminenți ca György Harag, Lajos Kőmíves Nagy, István Farkas, András Hunyadi, Elemér Kincses, Géza Gergely, Gábor Tompa și a regizorilor invitați Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Ferenc Kovács și József Szabó. Decorurile și costumele au fost realizate de artiști recunoscuți precum Lajos Háry, György Szakács, Árpád Kemény, Edit Schranz-Kunovits, Romulus Fenes și Anna K. Tamás. În ultima jumătate de secol mai mulți actori cunoscuți au venit aici ca invitați, printre care: Margit Bara, Mária Bisztai, József Csóka, László Gróf și Endre Senkálszky.

Secție a Teatrului Național din Târgu Mureș[modificare | modificare sursă]

În 1962, după înființarea la Târgu Mureș a unei secții teatrale în limba română, Teatrul Secuiesc și-a schimbat denumirea în Teatrul de Stat din Târgu Mureș.[2] Cele două companii teatrale s-au mutat începând din anul 1973 într-o clădire nouă, modernă, cu o sală în formă de amfiteatru cu 600 de locuri, tapiserii, covoare, mobilier și candelabre.[2] Clădirea a fost construită pe locul unde se afla o biserică franciscană și mai multe edificii istorice, care au fost demolate.[2] Primul spectacol reprezentat în noua clădire a fost Puterea și Adevărul de Titus Popovici, în regia lui György Harag.[2] În 1978 Teatrul de Stat din Târgu Mureș a fost ridicat la rangul de teatru național.[2] Începând din 1998 cele două secții ale Teatrului Național din Târgu Mureș au fost denumite Compania „Tompa Miklós” și Trupa „Liviu Rebreanu”.[2]

Artiști renumiți[modificare | modificare sursă]

Câțiva artiști ai teatrului secuiesc au fost distinși cu premii și alte onoruri precum Miklós Tompa (premiul de stat, maestru emerit al artei, premiul Tamási Áron), Ernő Szabó (premiul de stat, artist emerit), Ferenc Delly (premiul de stat), György Kovács (premiul de stat, artist al poporului), Margit Kőszegi (artist emerit) și Loránd Lohinszky (artist emerit, premiul Kovács György al Societății Maghiare de Cultură din Transilvania - EMKE).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Stefano Bottoni, Transilvania roșie. Comunismul român și problema națională 1944–1965, Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, Editura Kriterion, Cluj-Napoca, 2010, p. 183.
  2. ^ a b c d e f g h i Marina Zărnescu (), „Primii 70 de ani… la Târgu-Mureș”, Yorick.ro, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]