Statuia Sfântului Gheorghe din Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Statuia Sfântului Gheorghe
Statuia pe amplasamentul actual
Statuia pe amplasamentul actual
Poziționare
Coordonate46°46′N 23°36′E / 46.77°N 23.6°E
LocalitateCluj-Napoca
JudețCluj
ȚaraRomânia
AdresaStr. Kogălniceanu Mihail, municipiul Cluj-Napoca[1]
Edificare
ArtistCopie după opera meșterilor Martin și Gheorghe
Data finalizării1904
Materialebronz
Clasificare
Cod LMICJ-III-m-A-07815

Statuia Sfântului Gheorghe, reprezentat omorând balaurul, este o copie a Statuii Sfântului Gheorghe din Praga, originalul realizat de meșterii clujeni Martin și Gheorghe, la sfârșitul Evului Mediu. Copia a fost realizată în anul 1904 de sculptorul József Róna, postamentul fiind realizat de Kálmán Lux (1880-1961).

Locație[modificare | modificare sursă]

Statuia a fost amplasată la Cluj în jurul anului 1904, inițial în „Piața Sf. Gheorghe” (redenumită în perioada comunistă în "Piața Gheorghe Sion", apoi în "Piața Păcii", în prezent "Piața Lucian Blaga"), în fața Bibliotecii Universitare.

În anul 1960, statuia a fost mutată în mica piață din fața Bisericii Reformate-Calvine de pe str. Kogălniceanu nr.21, locație considerată mai potrivită, în care se află și în prezent.

Originalul de la Praga[modificare | modificare sursă]

Statuia originală de la Praga, prima statuie ecvestră construită într-un loc public, fără a avea o legătură cu arhitectura, a fost realizată în anul 1373 de sculptorii clujeni Martin și Gheorghe, fiii pictorului Nicolae din Cluj, la comanda împăratului Carol al IV-lea, totodată rege al Boemiei. Originalul statuii a fost mutat de-a lungul timpului în diverse locații ale Castelului Hradciani din Praga, iar în acest moment se află amplasat în „A Treia Curte”, în stânga portalului de sud al Catedralei Sfântul Vitus, lângă o mică fântână.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Pe soclul statuii este prevăzută inscripția A.D. MCCCLXXIII HOC OPUS IMAGINIS S. GEORGII PER MARTINUM ET GEORGIUM DE CLUSSENBERCH CONFLATUM EST, în traducere: „Anul Domnului 1373 Această operă îl reprezintă pe Sfântul George și este de Martin și George de Clussenberch (Cluj) făcută.”

Statuia ecvestră îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe îmbrăcat în zale, ucigând un balaur, al cărui corp este acoperit cu solzi identici zalei de pe armura sfântului. Observarea acestui amănunt l-a inspirat pe poetul și filosoful Lucian Blaga să scrie poemul intitulat In fata unei statui a Sfintului Gheorghe.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Lukacs Jozsef - Povestea „orașului-comoară”, Editura Biblioteca Apostrof, Cluj-Napoca, 2005
  • Bodea Gheorghe - Clujul vechi și nou, Cluj-Napoca, 2002
  • Cluj-Napoca - Claudiopolis, Noi Media Print, București, 2004
  • Cluj-Napoca - Ghid, Editura Sedona, 2002

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Statuia Sfântului Gheorghe din Cluj  1. ^ Monuments database,