Muzeul Mitropoliei Clujului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Catedrala Mitropolitană
Maica Domnului cu Pruncul (David Zugravu de la Curtea de Argeș)
Nechita Zugravu: Iisus Pantocrator (Biserica de lemn din Sânpaul)

Muzeul Mitropoliei Clujului este un muzeu din municipiul Cluj-Napoca situat în Piața Avram Iancu, la demisolul Catedralei Mitropolitane. Patrimoniul muzeului este format din icoane, tipărituri vechi, documente și obiecte de cult, ce formează una din cele mai importante colecții de artă veche românească din țară.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Începuturile datează din anul 1924, dar a fost deschis pentru public abia în anul 1938, în câteva săli de la etajul doi al reședinței episcopale. Colecțiile cuprindeau obiecte de cult, icoane, tipărituri și manuscrise, documente legate de istoria bisericii. A fost reorganizat după criterii moderne în 1975 și redeschis pentru public la etajul II al reședinței Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului. În prezent ocupă un spațiu mai generos în sălile de la demisolul Catedralei Mitropolitane.

Compartimentare[modificare | modificare sursă]

Sala centrală de sub pronaosul catedralei cuprinde vestigii privind vechea Episcopie a Vadului sau referitoare la Arhiepiscopia și Mitropolia de la Feleac (documente originale, imaginea Tetraevangheliarului cu inscripția din 1498 ce menționează Mitropolia și pe donatorul Isac, vistiernicul lui Ștefan cel Mare). Sunt expuse manuscrise liturgice din secolele XV-XVI, tipărituri din secolele XVII-XVIII, fragmente de frescă din prima jumătate a secolului XV de la biserica din Răchitova, icoane din secolul XVI datorate unor pictori de școală moldovenească, ce au pictat pentru bisericile românești din județul Cluj de la Dezmir, Ciuleni și Nadășu.Din secolul XVII datează icoanele de la Rona de Jos (județul Maramureș) și Osoi (județul Cluj). La loc de cinste se află icoana Maica Domnului cu Pruncul, provenind din biserica satului Ilișua, pictată în anul 1673 de Luca din Iclod, autorul icoanei de la Mănăstirea Nicula.

Sunt expuse numeroase icoane din secolul XVIII, atribuite pictorilor: Radu Munteanu din Ungureni, Alexandru Ponehalschi, Nechita Zugravu, Popa Ivan din Rășinari, Andrei din Cornești, Iacov din Rășinari, Ștefan Popa, Gheorghe fiul lui Iacov, Tudor Zugravul, David de la Curtea de Argeș.

Două săli sunt dedicate icoanelor pe sticlă, un mare număr de icoane ilustrând diferitele faze ale celui mai vechi centru transilvănean de pictură pe sticlă care a ființat la Mânăstirea Nicula și în satul din apropiere.

O expoziție este dedicată personalității episcopului Nicolae Ivan, ctitorul Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca și primul episcop al reînviatei Episcopii Ortodoxe a Vadului,Feleacului și Clujului. În sala ierarhilor mai este evocată personalitatea episcopului Nicolae Colan (1936-1957), luptător pentru credință în vremuri de restriște, devenit Mitropolit al Ardealului, cea a Arhiepiscopului Teofil Herineanu (1957-1992) și Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu (1993-2011), ierarh, tălmăcitor al Biblei, ctitor al Mitropoliei Clujului, cărturar și scriitor, dramaturg și poet. În imediata vecinătate a primei săli muzeale se află necropola ierarhilor, un spațiu amenajat sub absida altarului catedralei, ca o capelă, în care se află mormintele Episcopului Nicolae Ivan, Arhiepiscopului Teofil Herineanu și Mitropolitului Bartolomeu[1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Muzeul Mitropoliei Clujului, Mitropolia Clujului 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Imagini[modificare | modificare sursă]

Sala ierarhilor[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Muzeul Mitropoliei Clujului