46°46′07″N 23°35′15″E (Biserica Bob din Cluj-Napoca) / 46.76861°N 23.58750°E

Biserica Bob din Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica Bob
Vedere din curtea bisericii
Vedere din curtea bisericii
Poziționare
Coordonate46°46′07″N 23°35′16″E ({{PAGENAME}}) / 46.768629°N 23.587744°E
LocalitateCluj-Napoca
JudețCluj
ȚaraRomânia[1]  Modificați la Wikidata
Adresastr. Episcop Ioan Bob, nr. 5
Edificare
ArhitectIosif Leder
Stil artisticBaroc
Data începerii construcției  Modificați la Wikidata
Data finalizării1803
Clasificare
Cod LMICJ-II-m-B-07277
Prezență onlinesite web oficial
Iconostasul bisericii, cu elemente baroce și clasiciste
Monografia din 1906

Biserica Bob, cu hramul „Învierea Domnului”, este prima biserică greco-catolică construită în Cluj. Numele bisericii provine de la cel al episcopului Ioan Bob, nobil român, ajuns episcop greco-catolic al Blajului, pe cheltuiala căruia a fost ridicat lăcașul de cult, între anii 1801-1803. Strada pe care se află biserica a fost redenumită în perioada comunistă în strada Prahovei, iar din 1990 poartă din nou numele episcopului Ioan Bob.

Biserica se află pe actuala stradă Ioan Bob (inițial Kismester utca), peste drum de școala Bob, una din cele mai prestigioase școli din oraș. Este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj cu cod LMI CJ-II-m-B-07277.


Istoric[modificare | modificare sursă]

Primii credincioși greco-catolici din Cluj apar atestați în anul 1735, când zece familii românești au cerut autorităților dreptul să își înființeze o parohie. Abia după mai mult de o jumătate de secol aceasta dorință a putut fi pusă în practică, cu ajutorul funcționarului guvernamental Mihail Oros, nobil român greco-catolic și secretar al guvernatorului Transilvaniei. În acea epocă, Clujul era un oraș locuit preponderent de maghiari și sași, iar românii nu aveau dreptul să își ridice lăcașe de cult în incinta vechii cetăți. Astfel că episcopul Ioan Bob, unul dintre cei mai bogați demnitari transilvăneni, a decis sa ridice o clădire de piatră pe vechea stradă a Cărbunelui, clădire care oficial a fost declarată drept magazin de bucate.

Arhitectul Iosif Leder a fost cel care a pus în practică dorința episcopului. Biserica a fost construită în stil baroc, cu 21 de metri lungime, 9 metri lățime, și un turn de 27,5 metri. Cu excepția turnului, structura bisericii este asemănătoare cu cea a Bisericii Ortodoxe din Deal. În interior se află o placă comemorativă cu numele ctitorului, episcop Ioan Bob.

Ridicarea bisericii românești a fost privită cu ostilitate de către autoritățile orașului, însă lăcașul de cult a continuat să existe datorită intervențiilor lui Mihail Oros. Cheltuielile pentru ridicarea lăcașului au fost foarte mari, ele fiind sporite și de incendiul care, în anul 1801, a distrus o parte din centrul municipiului afectând și construcția lăcașului de cult.

În 1906, în timpul păstoririi protopopului Elie Dăianu, biserica deteriorată de trecerea anilor a fost refăcută, lărgită și consolidată.[2] După cel de-al doilea război mondial, clădirea a fost repictată și resfințită de către primul cardinal român, episcopul de atunci, Iuliu Hossu. O ultimă restaurare a fost efectuată de către Biserica Ortodoxă Română în 1981.

Lăcașul este cunoscut și pentru faptul că aici a avut loc în anul 1864 cununia dintre Veronica Micle și profesorul Ștefan Micle, viitor rector al Universității din Iași.

În anul 1948, după desființarea BRU de către autoritățile comuniste, în Biserica Bob a fost instalată o parohie ortodoxă. În luna mai a anului 1995 Biserica Bob din Cluj a fost restituită pe cale amiabilă vechiului proprietar, devenind astfel prima biserică redobândită după 1989 de o parohie greco-catolică din Cluj. Evenimentul s-a petrecut în liniște și a trecut neobservat de mass-media.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Dr. Elie Dăianu, Biserica lui Bob în Cluj, Cluj 1906.
  • Lukács József (). Povestea orașului-comoară. Scurtă istorie a Clujului și monumentelor sale. Cluj-Napoca: Apostrof. ISBN 973-9279-74-0. 
  • Ștefan Pascu (). Istoria Clujului. București. 

Imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Bob din Cluj

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]