Hotelul Biasini din Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Hotelul Biasini din Cluj)
Sari la navigare Sari la căutare
Fostul Hotel Biasini
Cladirea Biasini.jpg
Fostul Hotel Biasini
Informații despre clădire
Localitate Cluj-Napoca
Țară  România
Adresa Str. Avram Iancu (fosta str. Petőfi Sándor) nr. 20
Cod LMI CJ-II-m-B-07365
Beneficiar Gaetano Biasini
Data începerii construcției 1837
Data finalizării 7 august 1840
Stil clasicist

Hotelul Biasini din Cluj-Napoca este o clădire din secolul al XIX-lea pe strada Avram Iancu nr.20 (fosta str. Petőfi Sándor), lângă intrarea la Cimitirul Hajongard.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Gaetano Biasini (1790-1847) a sosit în oraș ca instructor de spadă, iar după căsătorie a obținut dreptul de cetățean al Clujului. În 1818 a deschis o școală de spadă privată în clădirea Redutei, iar în 1824 o școală publică de spadă. În 1837 a cumpărat clădirea care funcționase ca han și a transformat-o în hotel. La parter era o cafenea, și tot aici era stația pentru cursa dintre Budapesta și București. (Distanța Budapesta - Cluj era parcursă în vreme bună în trei zile.) Până la 1870 oficiul poștal local funcționase în spațiul închiriat de la hotel. Cafeneaua hotelului a devenit în acea perioadă locul favorit al studenților români, care organizau aici întâlniri și manifestări. Tot la cafenea Nicolae Bălcescu și Sándor Petőfi au avut o serie de discuții prin care s-a încercat unificarea revoluțiilor de la 1848, discuții eșuate însă datorită unor divergențe dintre cei 2 lideri.

Aici au stat:

După înființarea hotelului New York (astăzi Continental), hotelul Biasini a decăzut, și-a pierdut rangul original. În anul 1913 la parter a fost deschis un cabaret. În aprilie 1926 proprietarul de atunci a închis hotelul și cabaretul, transformând clădirea în bloc de locuințe.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • România liberă
  • Lukacs Jozsef - Povestea orașului-comoară. Scurtă istorie a Clujului și monumentelor sale, Editura Apostrof, Cluj-Napoca, 2005, ISBN 973-9279-74-0
  • Fodor András: Kolozsvári képeskönyv, Gloria Kiadó – Erdélyi Híradó, Kolozsvár, 2002. ISBN 9073-8267-10-2

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]