Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biblioteca Centrală Universitară
Kolozsvári Egyetemi Könyvtár.jpg
Informații despre clădire
Localitate Cluj-Napoca
Țară România
Arhitect Kálmán Giergl
Cod LMI CJ-II-m-B-07296
Beneficiar Universitatea Franz Joseph din Cluj
Inginer Károly Reményik
Data începerii construcției 1906
Data finalizării 1908
Stil Art Nouveau (Wiener Secession)
Pagină Web Site-ul bibliotecii

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj este una dintre cele mai vechi și mai importante biblioteci universitare din România, cu colecții valoroase, cuprinzând incunabule medievale și numeroase rarități bibliofile. Biblioteca dispune de 55 de săli de lectură și o capacitate de 2.100 locuri pentru cititori în sediul central și în filiale.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Biblioteca a luat ființă în anul 1872, odată cu Universitatea „Francisc Iosif” din Cluj, prin înglobarea bibliotecii Muzeului Ardelean (în maghiară Erdélyi Múzeum), bibliotecă înființată în anul 1859. Inițial a funcționat în clădirea centrală a Universității din Cluj, iar în anul 1906 a fost începută construcția actualului palat al bibliotecii după planul realizat de arhitecții Kálmán Giergl și Flóris Korb. Edificiul a fost finalizat în anul 1908. Colecțiile au fost mutate aici între anii 1908-1909, iar extinderea noului sediu a continuat până în anul 1934.

O nouă inaugurare oficială, sub autoritățile române, a avut loc în 1920, în prezența autorităților și a familiei regale, fiindu-i atribuit numele "Biblioteca Universității Regele Ferdinand I". În anul 1961 s-a construit un nou depozit cu o capacitate de peste 2 milioane de volume.

În timp, fondurile bibliotecii s-au îmbogățit cu donații primite de la diverse organizații și personalități (Academia Română, Arhivele Statului, Casa Școalelor, Muzeul Limbii Române, cărturarul Gheorghe Sion ș.a.), ajungând în anul 2000 la peste 3 milioane de volume, dintre care 500.000 de periodice.

Biblioteca și Universitatea Babeș-Bolyai au asistat la crearea, împreună cu consulatele altor țări, a unei rețele de biblioteci și centre culturale clujene, printre care se află:

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Lukács József (). Povestea orașului-comoară. Scurtă istorie a Clujului și monumentelor sale. Cluj-Napoca: Apostrof. ISBN 973-9279-74-0. 
  • Dorin Alicu, Ion Ciupea, Mihai Cojocneanu, Eugenia Glodariu, Ioana Hica, Petre Iambor, Gheorghe Lazarov (). Cluj-Napoca, de la începuturi până azi. Cluj-Napoca: Clusium. ISBN 973-7924-05-3. 
  • Ștefan Pascu (). Istoria Clujului. Bucharest. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biblioteca Centrală Universitară din Cluj

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]