Filarmonica de Stat Târgu Mureș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Filarmonica de Stat Târgu Mureș

Palatul Culturii în care își are sediul Filarmonica din Târgu Mureș
Date personale
Activitate
Gen muzicalMuzică clasică
Data formării[1]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1950-prezent
Prezență online

Filarmonica de Stat Târgu Mureș (în maghiară Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, în germană Staatsphilharmonie) este una din tradiționalele filarmonici din România cu o tradiție bogată de peste 70 de ani.

Locația[modificare | modificare sursă]

Locația unde își desfășoară activitatea Filarmonica de Stat este Palatului Culturii construit între anii 1911-1913 din inițiativa primarului György Bernády, o adevărată emblemă a arhitecturii Secession având două săli de concert. Sala mare cu o capacitate de 700 de locuri este un adevărat templu al muzicii fiind dotată de o orgă de 4.488 de tuburi și 78 de registre construită de Fabrica Rieger⁠(en)[traduceți].[2] Pe scenă au susținut concerte muzicieni de talie mondială precum Béla Bartók, Pablo Casals, Ernst von Dohnányi, George Enescu, Jan Kubelík și Carlo Zecchi⁠(en)[traduceți]. Sala mică de concerte, cu peste 200 de locuri este spațiul ideal pentru concertele camerale și cele corale.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Înființată în anul 1950, datorită unor muzicieni excelenți care au pus bazele unei instituții culturale, astăzi este renumită și recunoscută pentru activitatea sa de susținere de concerte simfonice, vocal-simfonice, operă în concert, corale sau camerale. Nu este de neglijat faptul că de la înființare au fost organizate pentru elevi dar nu numai, foarte atractive concerte educative.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.filarmonicams.ro/main/getPage/15  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Orga Palatului Culturii răsună din nou, Mirela Rotar, Radio Târgu Mureș (accesat în 26 mai 2020)
  3. ^ Filarmonica din Târgu Mureș

Legături externe[modificare | modificare sursă]