Râsul iberic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Râsul iberic
Linces19.jpg
Stare de conservare
Status iucn3.1 EN ro.svg
În pericol (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Clasă: Mammalia
Ordin: Carnivora
Familie: Felidae
Subfamilie: Felinae
Gen: Lynx
Specie: L. pardinus
Nume binomial
Lynx pardinus
Temminck, 1827
Mapa distribuicao lynx pardinus 2003.png
Arealul L. pardinus în 2003[2]
Râsul iberic

Râsul iberic (Lynx pardinus) este o specie pe cale de dispariție originară din Peninsula Iberică în sudul Europei.

Descriere[modificare | modificare sursă]

În cele mai multe privințe, râsul iberic seamănă cu alte specii de râs, cu o coadă scurtă, urechile cu smocuri și un guler de blană sub bărbie.

Lungime[modificare | modificare sursă]

Lungimea capului și corpului este între 85 - 110 cm, cu o coadă scurtă de 12 - 30 centimetri.

Înălțime[modificare | modificare sursă]

Înălțimea este de 60 - 70 cm. Masculul este mai mare decât de femela, cu greutatea medie de 12,9 kg și un maxim de 26,8 kg, comparativ cu o medie de 9,4 kg pentru femele; aceasta este de aproximativ jumătate din dimensiunea râsului eurasiatic.

Blana este de culoare gri-cenușie cu pete negre pe tot corpul, doar pe burtă este mai albicioasă. Coada este acoperită bine cu păr des, flexibilă, lungă de 13 cm. Fața este rotunjită, botul scurt, urechile au câte un smoc de păr, maxilarul inferior este masiv, îi permite să muște cu forță. Picioarele din față au câte cinci degete, cele din spate au câte patru, iar ghearele sunt retractile și foarte ascuțite, adaptate foarte bine pentru apucarea prăzii. Pe tălpi are pernițe golase înconjurate de păr, care îi permit să urmărească alte animale pe furiș.

Reproducerea[modificare | modificare sursă]

În timpul sezonului de împerechere femela părăsește teritoriul ei în căutarea unui mascul. Timpul gestației este de aproximativ două luni; puii se nasc între martie și septembrie, cu un vârf de nașteri în martie și aprilie. O femelă naște doi sau trei pui cu o greutate cuprinsă între 200 - 250 de grame. Pisoii devin independenți la 7-10 luni, dar rămân cu mama până la aproximativ 20 luni.

În perioada de împerechere, în lunile ianuarie-martie, țipătul său se aude de la distanțe mari. Masculii își marchează teritoriul prin excremente și se luptă cu alți masculi dacă marcajele și sunetele lor de avertizare sunt ignorate. Când le este frică își țin urechile aplatizate, iar când sunt agresivi au pupilele ochilor dilatate și dinții dezgoliți. Gestația durează 9-10 săptămâni, apoi femela face doi sau trei pui într-un adăpost pregătit din timp și îi hrănește o perioadă foarte îndelungată.

Populația[modificare | modificare sursă]

Graficul populației râsului iberic în Spania, 1950-2007

Râsul iberic este o specie pe cale de dispariție. Este cea mai amenințată specie de pisică și carnivorul cel mai amenințat din Europa.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rodríguez, A. & Calzada, J. (). „Lynx pardinus”. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 3.1. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în . 
  2. ^ Proyecto LIFE-Naturaleza «Recuperación de las poblaciones de Lince Ibérico en Andalucía», LIFEO2/NAT/E/8609 Consejería de Medio Ambiente. Junta de Andalucía, 1995–2009