Râsul iberic

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Râsul iberic
Linces19.jpg
Stare de conservare
Status iucn3.1 EN ro.svg
În pericol (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Clasă: Mammalia
Ordin: Carnivora
Familie: Felidae
Subfamilie: Felinae
Gen: Lynx
Specie: L. pardinus
Nume binomial
Lynx pardinus
Temminck, 1827
Mapa distribuicao lynx pardinus 2003.png
Arealul L. pardinus în 2003[2]
Râsul iberic

Râsul iberic (Lynx pardinus) este o specie pe cale de dispariție originară din Peninsula Iberică în sudul Europei.

Descriere[edit | edit source]

În cele mai multe privințe, râsul iberic seamănă cu alte specii de râs, cu o coadă scurtă, urechile cu smocuri și un guler de blană sub bărbie.

Lungime[edit | edit source]

Lungimea capului și corpului este între 85 - 110 cm, cu o coadă scurtă de 12 - 30 centimetri.

Înălțime[edit | edit source]

Înălțimea este de 60 - 70 cm. Masculul este mai mare decât de femela, cu greutatea medie de 12,9 kg și un maxim de 26,8 kg, comparativ cu o medie de 9,4 kg pentru femele; aceasta este de aproximativ jumătate din dimensiunea râsului eurasiatic.

Blana este de culoare gri-cenusie cu pete negre pe tot corpul, doar pe burta este mai albicioasa. Coada este acoperita bine cu par des, flexibila, lunga de 13 cm. Fata este rotunjita, botul scurt, urechile au cate un smoc de par, maxilarul inferior este masiv, ii permite sa muste cu forta. Picioarele din fata au cate cinci degete, cele din spate au cate patru, iar ghearele sunt retactile si foarte ascutite, adaptate foarte bine pentru apucarea prazii. Pe talpi are pernite golase inconjurate de par, care ii permit sa urmareasca alte animale pe furis.

Reproducerea[edit | edit source]

În timpul sezonului de împerechere femela părăsește teritoriul ei în căutarea unui mascul. Timpul gestației este de aproximativ două luni; puii se nasc între martie și septembrie, cu un vârf de nașteri în martie și aprilie. O femelă naște doi sau trei pui cu o greutate cuprinsă între 200 - 250 de grame. Pisoii devin independenți la 7-10 luni, dar rămân cu mama până la aproximativ 20 luni.

In perioada de imperechere, in lunile ianuarie-martie, tipatul sau se aude de la distante mari. Masculii isi marcheaza teritoriul prin excremente si se lupta cu alti masculi daca marcajele si sunetele lor de avertizare sunt ignorate. Cand le este frica isi tin urechile aplatizate, iar cand sunt agresivi au pupilele ochilor dilatate si dintii dezgoliti. Gestatia dureaza 9-10 saptamani, apoi femela face doi sau trei pui intr-un adapost pregatit din timp si ii hraneste o perioada foarte indelungata.

Populația[edit | edit source]

Graficul populației râsului iberic în Spania, 1950-2007

Râsul iberic este o specie pe cale de dispariție. Este cea mai amenințată specie de pisică și carnivorul cel mai amenințat din Europa.

Referințe[edit | edit source]

  1. ^ Rodríguez, A. & Calzada, J. (). „Lynx pardinus”. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 3.1. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în . 
  2. ^ Proyecto LIFE-Naturaleza «Recuperación de las poblaciones de Lince Ibérico en Andalucía», LIFEO2/NAT/E/8609 Consejería de Medio Ambiente. Junta de Andalucía, 1995–2009