Pisică andină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pisică andină
Stare de conservare
În pericol
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Familie: Felidae
Gen: Leopardus
Specie: L. jacobita
Nume binomial
Leopardus jacobita
Cornalia, 1865
Distribuția pisicilor andine în America de Sud
Sinonime
Leopardus jacbita
(Cornalia, 1865)

Pisica andină[1] (Leopardus jacobita) este un mamifer din familia Felidae. Aceasta se poate găsi în diverse regiuni din America de Sud: în sudul Perului, în nord-vestul Argentinei, în vestul și centrul Boliviei și în Chile.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Fizicul pisicii andine seamănă cu a unei pisici obișnuite, dar cea andină este mai mare decât ea. Capul este rotunjit și mic, pe când urechile sunt ascuțite și mari. Pe obraji are dungi colorate. Blana este moale și pufoasă, culoarea predominantă fiind argintiu. Pe blană se regăsesc și câteva pete galben-maronii și dungi late neregulat distribuite. Se găsesc și puține pete de culoare închisă. Dungile de pe picioare sunt distribuite paralel. Coada ocupă jumătate din mărimea ei, fiind foarte lungă. Petele de pe ea sunt distribuite transversal.

Dimensiunile[modificare | modificare sursă]

lungimea corpului, fără coadă
50–64 cm
lungimea cozii
37–48 cm
greutatea medie
4 kg

Hrana[modificare | modificare sursă]

Hrana lor o reprezintă rozătoarele mici. Există o suspiciune rezonabilă cum că pisicile andine sunt specializate în vânarea de șinșile și viscachași de câmpie, la altitudinea de peste 3.000 de metri deasupra mării. Dat fiind faptul că șinșilele erau aproape de exterminare, iar viscachașii de câmpie nu erau numeroși, se poate spune că pisicile andine sunt private de extincție.

Reproducerea[modificare | modificare sursă]

Reproducerea acestei specii este încă o necunoscută. Pisica andină este una dintre cele mai rare și despre care sunt cel-mai-puțin-știute-lucruri pisici sălbatice din lume. Se spune că sezonul reproducerii pentru pisica andină este între lunile iulie și august. Pentru că pui sunt văzuți și în perioada aprilie-octombrie, s-ar putea deduce faptul că sezonul de împerechere ține chiar și în lunile noiembrie și decembrie.

Stilul de viață[modificare | modificare sursă]

Viața acestor animale este foarte puțin înțeleasă. Se știe că în timp ce pisicile andine sar de pe o rocă pe altă, coada lor face o mișcare de rotație în aer, pentru a le ajuta coordonarea. Coada neobișnuit de lungă le ajută să își mențină echilibrul.

Habitatul[modificare | modificare sursă]

Pisicile andine trăiesc în zone muntoase, aproape complet lipsite de vegetație și în zone insulare și bineînțeles izolate. Astăzi, doar 2.500 de exemplare mai trăiesc cu adevărat în sălbăticie.

Starea de conservare[modificare | modificare sursă]

Pisicile andine sunt foarte rare. În trecut, în piețe și în tarabele ilegale se vindea piele de pisică andină. Însă, acum există 7 ordine de protecție pentru pisicile andine, iar braconierii nu au voie să le vâneze. Pisicile andine sunt în pericol de dispariție.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dumitru Murariu (). Din lumea mamiferelor. Volumul II - Mamifere terestre. București: Editura Academiei Române. p. 99. ISBN 973-27-0210-9. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Pisică andină
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Pisică andină
  • Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M – Leopardus jacobitus. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Cap. 3.) Johns Hopkins University Press Ed. Meridiane, 2005

Legături externe[modificare | modificare sursă]