Sari la conținut

Mustela africana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mustela africana
Stare de conservare

risc minim de dispariție[1]
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
InfraîncrengăturăGnathostomata
SupraclasăSarcopterygii
ClasăMammalia
SubclasăTetrapodomorpha
InfraclasăElpistostegalia
SupraordinLaurasiatheria
OrdinEotetrapodiformes
MagnordinBoreoeutheria
SubordinCaniformia
InfraordinArctoidea
SuprafamilieMusteloidea
FamilieMustelidae
SubfamilieMustelinae
GenMustela
Nume binomial
Mustela africana[2][3]
Desmarest, 1818
Areal de răspândire

Mustela africana (cunoscută ca nevăstuica amazoniană sau nevăstuica tropicală) este o specie de nevăstuică nativă Americii de Sud. Acesta a fost identificată pentru prima dată printr-un exemplar dintr-un muzeu etichetat ca provenind din Africa, de unde și denumirea științifică.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Cea mai mare dintre cele trei specii de nevăstuici sud-americane, nevăstuica de Amazon masoară între 43-52 cm lungime, cu o coadă între 16-21 cm lungime. Au o formă a corpului tipică nevăstuicilor, cu un  trunchi lung și subțire și cu picioare scurte. Au blana scurtă, care variază de la roșcat la maro închis pe partea superioară a corpului, și este portocaliu-pal-cafeniu pe pîntece.

Distribuție și habitat[modificare | modificare sursă]

Nevăstuicile de Amazon trăiesc în bazinul Amazonului, în nordul Braziliei și în Peru și Ecuador (partea estică). Cu toate acestea, raza lor de răspândire nu este cunoscută, ele extindându-se probabil și în sudul Columbiei, Venezuelei și în Guyane, precum și în nordul Boliviei. Regiunea este acoperită de păduri tropicale, și în timp ce  preferințele de habitat sunt necunoscute, nevăstuica a fost în mare parte găsită în apropierea râurilor.

Două subspecii sunt recunoscute:

  • M. o. africana (nord-estul Braziliei)
  • M. o. stolzmanni (nord-vestul Braziliei, Peru, Ecuador)

Biologia și comportamentul[modificare | modificare sursă]

Nevăstuica amazoniană este rar întâlnită și se cunosc foarte puține despre obiceiurile sale. Ele se hrănesc cu rozătoare și alte mamifere mici,[necesită citare] și au fost observate construindu-și vizuini în trunchiurile goale ale copacilor.[4] Acestea au fost găsite de la nivelul mării până la 1,250 m și s-a raportat că înoată în râuri sau estuare, uneori departe de țărm.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2[*][[The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  2. ^ Nouveau dictionnaire d'histoire naturelle, appliquée aux arts, à l'agriculture, à l'économie rurale et domestique, à la médecine, etc. Par une société de naturalistes et d'agriculteurs[*][[Nouveau dictionnaire d'histoire naturelle, appliquée aux arts, à l'agriculture, à l'économie rurale et domestique, à la médecine, etc. Par une société de naturalistes et d'agriculteurs (publication in 36 volumes (1816–1819))|​]], p. 376  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ Mammal Species of the World[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  4. ^ Emmons, L.H. (1997). Neotropical Rainforest Mammals, 2nd ed. University of Chicago Press ISBN: 0-226-20721-8
  5. ^ Tate, G.H.H. (august 1931). „Random observations on habits of South American mammals”. Journal of Mammalogy. 12 (3): 248–256. doi:10.2307/1373874. Mentenanță CS1: Formatul datelor (link)