Coiot

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Coiot
Fosilă: Pleistocen mijlociu–prezent
2009-Coyote-Yosemite.jpg
C. l. lestes, Yosemite National Park, California, USA
Stare de conservare
Status iucn3.1 LC ro.svg
Risc scăzut (LC) (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Infraclasă: Eutheria
Ordin: Carnivora
Familie: Canidae
Gen: Canis
Specie: C. latrans
Nume binomial
Canis latrans
Say, 1823
Cypron-Range Canis latrans.svg
Modern range of Canis latrans

Coiotul (Canis latrans) sau „lupul de preerie nordamerican” este un animal carnivor din familia Canidae care are un aspect asemănător lupului.

Caractere morfologice[modificare | modificare sursă]

Coiotul are o lungime de 110 cm, înălțimea la umăr de 50 cm, având o greutate între 9 și 22 kg. Blana lui este dungată cu culori alternative de un cenușiu gălbui și brun gălbui, sub bărbie și pieptul fiind de culoare albă. Animalul este mai mic și mai suplu decât lupul. Coiotul are un bot mai lung, mai îngust, urechi mai mari și picioare mai scurte decât lupul. Tipic coioților este coada stufoasă pe care o țin în timpul mersului aproape de sol.

Arealul de răspândire[modificare | modificare sursă]

Coiotul trăiește în America de Nord de la regiunile subpolare din Canada și Alaska, pe tot teritoriul SUA și Mexicului până în Costa Rica, fiind adaptat la habitate diferite ca regiuni de preerie sau de pădure.

Mod de viață[modificare | modificare sursă]

Animalul consumă în mare parte cadavre, dar și rozătoare ca șoareci, iepuri, mai rar păsări, șerpi sau vulpi. Când sunt bolnavi sau bătrâni cerbii pot fi atacați de o haită de coioți. În afară de carne ei mai consumă fructe de pădure, iar în regiunile locuite consumă resturi de alimente din gunoi. Animalele pot trăi în grupuri ca și lupul, în haită fiind o ierarhie respectată. În perioada de împerechere se separă de grup, femela având de obicei la sfârșitul lui aprile și începutul lui mai între 4 și 6 căței care vor fi hrăniți de ambii părinți, și care toamna sunt deja apți pentru reproducție. Un coiot trăiește în medie 6 ani, teritoriul lui de vânătoare fiind pe o rază de cca. 15 km.

Specii hibride[modificare | modificare sursă]

Încălzirea globală și alterarea mediului de către oameni au determinat apariția unei noi specii, un prădător de top care poartă un sfert din ADN-ul de lup, două treimi din cel al coiotului și restul de la câini.[2] Hibrizii încep acum să devină prădătorul dominant în nord-estul SUA.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sillero-Zubiri & Hoffmann (2008). Canis latrans. În: IUCN 2008. Lista roșie a speciiilor periclitate IUCN. Descărcat pe 5 mai 2008.
  2. ^ a b Încălzirea globală creează o specie de hibrizi între lup, coiot și câine care începe să se înmulțească în SUA, 23 august 2014, Daniel Ionascu, Adevărul, accesat la 24 august 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Coiot
Wikţionar
Caută „coiot” în Wikționar, dicționarul liber.
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Coiot