Sari la conținut

Mustelide

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Mustelidae)
Mustelide
Fosilă: Miocenul inferior - Holocen
Nevăstuica (Mustela nivalis)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Carnivora
Subordin: Caniformia
Suprafamilie: Musteloidea
Familie: Mustelidae
G. Fischer de Waldheim, 1817
Genul tip
Mustela
Linnaeus, 1758
Subfamilii

Lutrinae
Melinae
Mellivorinae
Taxideinae
Mustelinae

Mustelidele (Mustelidae) reprezintă o familie de mamifere carnivore mici și mijlocii, cu corpul suplu, coada lungă și cu picioarele mici, a căror blană este prețioasă, din care fac parte dihorii, nevăstuicile, samurii și jderii. Alte animale din categoria mustelidelor: bursucii, herminele, vidrele.

Bursuc

Un animal reprezentativ al familiei Mustelide are o talie mică cu un corp lung suplu, blana este de culoare brună sau neagră la unele specii dungat sau pătată. Coada și picioarele sunt relativ scurte, laba are 5 degete cu gheare retractile. Capul este mic, animalul având botul și urechile scurte. Numărul dinților poate fi între 28 și 38, caracteristic dentiției este lipsa molarului al doilea de pe maxilarul superior. Mustelidele au glandele anale bine dezvoltate care servesc la marcarea teritoriului, iar Mellivora capensis utilizează glanda și în apărare prin secreția unui lichid cu miros neplăcut.

Mustelidele sunt răspândite pe tot globul cu excepția Antarctidei, de asemenea ele au fost introduse de catre om în locuri precum Australia și Oceania dar și pe unele insule. Puține specii traiesc în regiunile aride și calde.

Felul de viață

[modificare | modificare sursă]

Mustelidele sunt în special animale carnivore, consumând numai ocazional în cantități mici vegetale ca fructe, nuci, bulbi de rădăcină etc. Între animalele vânate de jder se numără toate vertebratele mai mici: mamifere, păsări, reptile, pești și unele animale mai mari ca în cazul rudeniei americane Gulo gulo care atacă și renii.

Mustela frenata
Gulo gulo
Lutra lutra

FAMILIA MUSTELIDAE (22 de genuri cu 59 specii)

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mustelide
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Mustelide