Sari la conținut

Raton

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Raton
Stare de conservare

risc minim de dispariție[1]
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnBilateria
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
InfraîncrengăturăGnathostomata
SupraclasăSarcopterygii
ClasăMammalia
SubclasăTetrapodomorpha
InfraclasăPlacentalia
SupraordinLaurasiatheria
OrdinCarnivora
MagnordinBoreoeutheria
SubordinCaniformia
InfraordinArctoidea
SuprafamilieMusteloidea
FamilieProcyonidae
GenProcyon
Nume binomial
Procyon lotor[2][3]
L., 1758
Areal de răspândire

Ratonul sau ursul spălător (Procyon lotor) este un mamifer omnivor[4] aparținând familiei Procyonidae. Este un animal originar din America de Nord, dar în secolul XX a fost introdus și în Europa, în crescătoriile pentru blană, iar din ferme s-au răspândit și în sălbăticie; acest lucru s-a întâmplat mai ales în țări precum Germania. De asemenea, a fost introdus și în Asia find întâlnit în zona munților Caucaz. Ratonii trăiesc și în comunitățile umane, fiind foarte des întâlniți în localitățile din SUA, Canada și America Centrală. În sălbăticie ratonii obișnuiesc să trăiască în grupuri mici.

Ratonul este cea mai mare specie din familia procionidelor, având lungimea corpului între 40 și 70 cm și greutatea de la 5 până la 26 kg. Aceste mamifere sunt cunoscute pentru inteligența lor, studiile demonstrând că sunt capabile să țină minte modul de rezolvare a unor sarcini cel puțin trei ani de zile. Sunt de obicei animale nocturne și omnivore, hrana lor fiind formată din circa 40 % nevertebrate, 33 % plante și 27 % vertebrate.

Ratonii sunt folosiți uneori și ca animale de companie[4]. Deși viața lor în captivitate poate să dureze peste 20 de ani, în sălbăticie trăiesc doar între 1,8 și 3,1 ani. Această specie este asemănătoare cu câinele enot, dar nu este înrudită cu acesta.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2[*][[The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  2. ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în  
  3. ^ Mammal Species of the World[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  4. ^ a b http://www.animalutul.ro/mamifere-mici/specii-de-mamifere-mici/ratonul-procyon-lotor/1543/

Vezi și[modificare | modificare sursă]