Vidră

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vidră
Fischotter, Lutra Lutra.JPG
Lutra lutra
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Carnivora
Familie: Mustelidae
Subfamilie: Lutrinae
Bonaparte, 1838
Genuri

Aonyx
Enhydra
Hydrictis
Lontra
Lutra
Lutrogale
Pteronura
Algarolutra
Cyrnaonyx
Megalenhydris
Sardolutra
Teruelictis

Otter range.png

Vidrele (Lutrinae) sunt un grup de mamifere[1][2] semiacvatice din familia jderilor (Mustelidae),[3] subfamilia Lutrinae. Cuprinde în total șapte genuri taxonomice cu 13 specii de animale.

Morfologie[modificare | modificare sursă]

Toate speciile din subfamilia Canoidea au corpul lung și șerpuitor, picioarele scurte, cu membrană interdigitală, coada lungă musculoasă și capul mic cu botul scurt. Lungimea vidrelor variază în jurul a 1 m, cântărind între 22 și 45 kg. Reprezentanții cei mai mari ai grupei sunt vidra de mare și vidra uriașă. Ca și celelalte mustelide, vidrele prezintă un dimorfism sexual, masculii fiind mai mari ca femelele. Animalele au o blană lucioasă cu părul scurt și des (peste 1000 de fire/mm²) de culoare cenușie-brună cu un guler de culoare mai deschisă pe gât sau abdomen. Blana are un rol important de protecție fiind acoperit de un strat de aer termoizolant în apă. Vidrele pot să rămână sub apă timp de 8 minute, blocându-și în acest timp orificiile nărilor și urechilor.

Răspândire și mod de viață[modificare | modificare sursă]

Vidrele sunt animale cosmopolite, lipsind doar in Australia și insulele învecinate. Ele viețuiesc pe litoraluri stâncoase marine, pe lângă apele curgătoare și stătătoare, fiind înotătoare excelente. Ele ating pe uscat o viteză de 29 km/h. Vizuinele unor vidre sunt uneori dotate cu mai multe încăperi săpate la cel mult 500 m de malul apelor. Animalele își marchează teritoriul cu ajutorul glandalelor anale, masculii având un teritoriu mult mai mare decât femelele.

Vidrele sunt animale de obicei active ziua, dar unele dintre ele practică un mod de viață nocturn. Își fac rost de hrană din apă. Vidrele se hrănesc cu pește, broaște, crustacei și alte nevertebrate acvatice, cantitatea de hrană zilnică a unei vidre variind între 15 și 25% din greutatea corporală a animalului. Cantitatea necesară de hrană este influențată de anotimp.Cele mai multe vidre vânează între 3 și 5 ore pe zi. Masculii trăiesc solitari, căutându-și pereche numai în perioada împerecherii, iar femelele se ocupă de creșterea puilor.


Sistematică[modificare | modificare sursă]

Otter in Southwold.jpg
LutraCanadensis fullres.jpg
Sea otter cropped.jpg
Giantotter.jpg
Genuri

Genul Lutra

Genul Hydrictis

Genul Lutrogale

Genul Lontra

Genul Pteronura

Genul Aonyx

Genul Enhydra

Genul †Megalenhydris
Genul †Sardolutra
Genul †Algarolutra
Genul †Cyrnaonyx
Genul †Teruelictis
Genul †Enhydriodon
Genul †Enhydritherium
Genul †Teruelictis
Genul †Limnonyx
Genul †Lutravus
Genul †Sivaonyx
Genul †Torolutra
Genul †Tyrrhenolutra
Genul †Vishnuonyx


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Parcul Natural Văcărești. „VIDRA (LUTRA LUTRA) CONSERVAREA ȘI CERCETAREA VIDREI EUROASIATICE”. Accesat în .  line feed character în |titlu= la poziția 20 (ajutor)
  2. ^ Căldările Zăbalei. [Lutra lutra – vidra „Lutra lutra – vidra”] Verificați valoarea |url= (ajutor). Accesat în . 
  3. ^ VIDRA (LUTRA LUTRA) CONSERVAREA ȘI CERCETAREA VIDREI EUROASIATICE. „https://romanialutra.wordpress.com/”. Accesat în .  line feed character în |autor= la poziția 20 (ajutor); Legătură externa în |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Vidră
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Vidră
  • IUCN SSC Otter Specialist Group
  • ARKive Arhivat în , la Wayback Machine. Photographs and videos of Eurasian otters. On the same site are photos and videos of the marine otter (Lontra felina), sea otter (Enhydra lutris), smooth-coated otter (Lutrogale perspicillata) and giant otter (Pteronura brasiliensis).