Panda mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Panda
Bai yun giant panda.jpg
Panda
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Clasă: Mammalia
Ordin: Carnivora
Familie: Ursidae
Gen: Ailuropoda
Specie: A. melanoleuca
Nume binomial
Ailuropoda melanoleuca

Ursul panda (Ailuropoda melanoleuca) este un mamifer de mărime medie. Ei nu întotdeauna au fost considerați urși, mulți cercetători considerându-i niște ratoni mari. Însă în urma unor teste genetice, ei au fost alăturați familiei Ursidae.

Generalități[modificare | modificare sursă]

În puținele populații cu efectiv redus, ce trăiesc în pădurile montane ale Chinei Centrale, urșii panda sunt printre cele mai rare mamifere de pe glob.

Urșii panda ajung în lungime până la 1,5 m și aproximativ 1.75 m în înălțime. Masculii sunt cu 10-20% mai mari decât femelele. Masculii cântăresc până la 150 kg, iar femelele până la 125 kg.

Panda este una dintre speciile de urși care au cea mai lungă coadă, care ar putea ajunge până la 5–6 cm lungime.Urșii Panda trăiesc până la 25-30 de ani.

Urșii Panda consumă exclusiv frunze și lăstari de bambus.Bambusul este o plantă dulce cu creștere înaltă, pe care ursul Panda o mărunțește cu ușurință. Dinții ursului Panda, ce inițial erau propice smulgerii și mărunțirii cărnii, au evoluat ulterior aplatizându-se, devenind specializați în măcinat pentru a aduce hrana la o consistență de pastă.

Panda-thumbnail.jpg

Populație[modificare | modificare sursă]

La ora actuală mai trăiesc circa 1.600 exemplare în sălbăticie, iar viitorul acestei specii se anunță a fi unul deosebit de sumbru.[1] Populația actuală de urși panda sălbatici trăiește doar în 6 masive muntoase situate între câmpia Sichuan și platoul tibetan.[1]Se consideră că, peste 70 ani, din cauza fenomenului de încălzire globală, jumătate din arealul actual al urșilor panda nu va mai putea fi locuit de aceștia.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Va dispărea habitatul urșilor panda?, 8 aprilie 2012, Descoperă, accesat la 24 mai 2012