Câine

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Câine domesticAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Bucovina Sheepdog.jpg
Ciobănesc românesc de Bucovina
o rasă de câine domestic
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Clasă: Mammalia
Ordin: Carnivora
Familie: Canidae
Gen: Canis
Specie: C. lupus
Subspecie: familiaris
Nume trinomial
Canis lupus familiaris
(Linnaeus, 1758)

Câinele (Canis lupus familiaris) este una dintre subspeciile lupului cenușiu, mamifer și carnivor din familia canidelor. Câinele este posibil să fie primul animal domesticit, și cel mai folosit pentru muncă, vânătoare și companie din istoria oamenilor. Cuvântul "câine" denumește masculul speciei, iar termenul "cățea" este folosit pentru femelă.

Linia prezentă de câini a fost domesticită din lupii cenușii cu aproximativ 15.000 ani în urmă. Deși au fost găsite în Siberia și Belgia rămășițe de câini domesticiți în urmă cu aproximativ 33.000 de ani, niciuna dintre aceste specii nu pare să fi supraviețuit după ultima glaciațiune. Testarea ADN-ului sugerează o scindare evoluționară între câini și lupi în urmă cu circa 100.000 ani, dar nu au fost găsite specimene mai vechi de 33.000 ani care să fie în mod clar, morfologic, câini domestici.

În diversele cercuri științifice s-a trecut de la considera câinele o specie distinctă, descendentă a lupului, la o subspecie a lupului. Prin studii genetice s-au adus dovezi certe ce au condus la reconsiderarea taxonomică a lui „Canis familaris”, astfel din 1993, Smithsonian Institute și American Society of Mammalogists au reclasificat câinele ca subspecie a lupului. Astfel, după mulți ani de controverse, câinele a fost numit Canis lupus familiaris.[1]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Evoluția rasei canine.

Câinii descind dintr-un animal foarte mic numit Miacis care era un animal cățărător în copaci, creatura care a existat acum aproximativ 40 de milioane de ani. Câinii, așa cum îi știm noi astăzi au apărut pentru prima oară în Eurasia, acum aproape 13.000 de ani, și cel mai probabil sunt urmașii unui lup de talie mică. Câinele Dingo nu este nativ din Australia ci a fost dus acolo de primii emigranți. Câinii au fost pentru prima oară domesticiți de oamenii cavernelor în Paleolitic. Cei mai înalți câini sunt Dog Germanii și Irish Wolfhound. Cel mai înalt Dog German cunoscut a atins înăltimea de 103 cm, iar cel mai înalt Irish Wolfhound a atins înălțimea de 100 cm. Cel mai greu și de asemenea cel mai lung câine cunoscut este un Mastiff Englez. În 1989, măsura 250 cm si 125 de kg. Cei mai mici câini sunt Chihuahua, Yorkshire Terrier si Toy Terrier; a fost înregistrat un Yorks care cântărea doar 283 g.

Câinii au fost și sunt încă folosiți la cele mai diverse activități: de pază, vânătoare, de companie, îndrumători pentru oamenii orbi, etc. În Roma antica, câinii cei mai des întâlniți erau cei din rasa Mastiff; ei purtau arumuri și partacipau alături de războinici în lupte. În cel de-al doilea război mondial, armata rusă antrena câini „sinucigași” care alergau printre tancurile germane cu mine care explodau pe spatele lor.

Auzul câinelui este foarte ascuțit. Ei pot înregistra 35.000 de vibrații pe secunda comparativ cu oamenii care înregistrează 20.000. În mod natural câinii au un simț olfactiv foarte dezvoltat. Dacă oamenii au 5.000.000 de senzori care miros, câinii ajung până la 220.000.000.

Rase[modificare | modificare sursă]

Rasele de câini sunt împărțite în mai multe grupe în funcție de caracteristici și utilitate:

  • standardul AKC (American Kennel Club) le catalogează în 8 grupe (Sportivi, Vânătoare, De lucru, Terrieri, Agrement, Non-sportivi, Ciobănești, Diverse);
  • standardul UKC (United Kennel Club) le catalogează în 8 grupe (Companie, Pază și apărare, Vânătoare, Ciobănești, Rase nordice, De urmă, Ogari, Terrieri);
  • standardul FCI (Fédération Cynologique Internationale) le cataloghează în 10 grupe.

Vârstă[modificare | modificare sursă]

În medie câinii trăiesc în funcție de rasă între 10 și 15 ani. Tinerețea câinilor este până la vârsta de 5 ani. Maturitatea câinilor este cuprinsă între 5 și 10 ani. Bătrânețea câinilor începe la vârsta de 10 ani. Câinii care trăiesc peste 15 ani sunt foarte rari.[necesită citare]

Talie[modificare | modificare sursă]

Big and little dog 1.jpg
Un câine în mişcare.

În mod convențional, câinii sunt clasificați după talie (înălțimea de la sol până la greabăn) în următoarele categorii[2]:

  • talie mare (peste 65 cm);
  • talie medie (50–65 cm);
  • talie mică (35–50 cm);
  • talie pitică (sub 35 cm).

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Wikţionar
Caută „Câine” în Wikționar, dicționarul liber.