Lista păsărilor din Macedonia de Nord

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Lista păsărilor din Macedonia de Nord cuprinde 328 de specii. Taxonomia acestei liste (denumirea și secvența ordinelor, familiilor și speciilor) și nomenclatura sa (denumiri comune și științifice) urmează convențiile impuse de Clements Checklist of Birds of the World, ediția 2023[1]. Numele familiei de la începutul fiecărui paragraf reflectă această taxonomie, ca și numărul de specii regăsit în fiecare familie.

Pentru a evidenția speciile rare sau dispărute, sunt folosite simboluri specifice. Speciile nemarcate sunt specii comune.

  • (A) „Accidental” — specii care apar rar sau accidental în Macedonia de Nord
  • (Ex) „Extincție locală” — specii care nu se mai găsesc în Macedonia de Nord, deși există în alte țări

Rațe, gâște și lebede[modificare | modificare sursă]

Ordin: Anseriformes   Familie: Anatidae

Anatidele includ rațele și cele mai multe păsări de apă asemănătoare rațelor, precum gâștele și lebedele. Aceste păsări sunt adaptate la o existență acvatică, au degetele de la picioare unite printr-o membrană, ciocuri turtite și pene care favorizează scurgerea apei datorită unui strat uleios.

Fazani și cocoși[modificare | modificare sursă]

Ordin: Galliformes   Familie: Phasianidae

Phasianidae este o familie de păsări terestre. În general, sunt de talie medie (deși variază ca mărime) și au aripi largi, relativ scurte.

Flamingo[modificare | modificare sursă]

Ordin: Phoenicopteriformes   Familie: Phoenicopteridae

Flamingo sunt păsări gălăgioase, de obicei cu o înălțime de 1 până la 1,5 m, care se găsesc atât în emisfera vestică, cât și în cea estică. Se hrănesc cu crustacee și alge. Ciocurile lor cu forme ciudate sunt special adaptate pentru a separa noroiul și nămolul de hrana pe care o consumă și, în mod unic, au ciocul curbat, înghițind hrana după ce filtrează apa murdară prin aplecarea capului.

Corcodei[modificare | modificare sursă]

Ordin: Podicipediformes   Familie: Podicipedidae

Corcodeii sunt păsări de apă dulce de talie mică până la mijlocie. Au degete lobate și sunt excelenți înotători și scufundători. Cu toate acestea, au picioarele plasate mult înapoi pe corp, ceea ce îi face să se deplaseze destul de greu pe uscat.

Porumbei și turturele[modificare | modificare sursă]

Ordin: Columbiformes   Familie: Columbidae

Porumbeii și turturelele sunt păsări robuste, cu gât scurt și ciocuri scurte și subțiri, cu o ceromă („nări”) cărnoasă.

Dropii[modificare | modificare sursă]

Ordin: Otidiformes   Familie: Otididae

Dropiile sunt păsări terestre de talie mare, asociate în principal cu habitatele deschise uscate și stepele din Lumea Veche. Sunt omnivore și cuibăresc pe pământ. Se deplasează continuu, folosindu-și picioarele puternice și degetele mari de la picioare pentru a scormoni după hrană. Au aripi lungi, late, cu vârfuri în formă de „degete” și stiluri ciudate de zbor. Multe au penaje interesante în perioada de împerechere.

Cuci[modificare | modificare sursă]

Ordin: Cuculiformes   Familie: Cuculidae

Familia Cuculidae sunt păsări de dimensiuni variabile, cu corpuri zvelte, cozi lungi și picioare puternice. Cucii din Lumea Veche sunt caracterizați de parazitism nidicol.

Caprimulgidae[modificare | modificare sursă]

Ordin: Caprimulgiformes   Familie: Caprimulgidae

Speciile din această familie sunt păsări nocturne de talie medie care de obicei cuibăresc pe sol. Au aripi lungi, picioare scurte și ciocuri foarte scurte. Majoritatea au picioare mici, puțin utilizate pentru pășit și aripi lungi ascuțite. Penajul lor moale este de aceeași culoare cu scoarța copacilor, permițându-le să se camufleze.

Drepne[modificare | modificare sursă]

Ordin: Caprimulgiformes   Familie: Apodidae

Apodidele sunt păsări mici, care își petrec cea mai mare parte a vieții zburând. Aceste păsări au picioare foarte scurte și nu se așează voluntar pe pământ, preferând să se agațe pe suprafețe verticale. Multe au aripi lungi și înclinate, care seamănă cu o semilună sau un bumerang.

Ralide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Gruiformes   Familie: Rallidae

Rallidae este o familie mare de păsări de talie mică până la mijlocie. De obicei, locuiesc în vegetația densă din mediile umede, în apropierea lacurilor, mlaștinilor sau râurilor. În general, sunt păsări timide și ascunse, ceea ce le face dificil de observat. Majoritatea speciilor au picioare puternice și degete lungi, bine adaptate la suprafețele moi neuniforme. Tind să aibă aripi scurte, rotunjite și să fie zburătoare slabe.

Cocori[modificare | modificare sursă]

Ordin: Gruiformes   Familie: Gruidae

Cocorii sunt păsări mari, cu picioare lungi și cu gât lung. Spre deosebire de stârcii cu care se aseamănă, dar nu au legătură, cocorii zboară cu gâtul întins, nu tras spre spate. Majoritatea au ritualuri de împerechere elaborate și zgomotoase sau chiar veritabile „dansuri”.

Burhinide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Charadriiformes   Familie: Burhinidae

Burhinidele sunt un grup de păsări în mare parte tropicale. Se găsesc în întreaga lume în zona tropicală, unele specii reproducându-se și în Europa temperată și Australia. Au dimensiuni medii până la mari, cu ciocuri puternice negre sau galben-negre, ochi galbeni mari și penaj oblic. Majoritatea speciilor au o preferință pentru habitatele aride sau semiaride.

Avocete și piciorongi[modificare | modificare sursă]

Ordin: Charadriiformes   Familie: Recurvirostridae

Recurvirostridae este o familie de păsări de talie mare, care include avocetele și piciorongii. Avocetele au picioare lungi și ciocuri lungi, curbate în sus. Piciorongii au picioare extrem de lungi și ciocuri lungi, subțiri și drepte.

Scoicari[modificare | modificare sursă]

Ordin: Charadriiformes   Familie: Haematopodidae

Scoicarii sunt păsări mari și gălăgioase, cu ciocuri puternice pe care le folosesc pentru a strivi și a extrage carnea moluștelor cu care se hrănesc.

Ploieri, nagâți și prundărași[modificare | modificare sursă]

Ordin: Charadriiformes   Familie: Charadriidae

Familia Charadriidae include ploieri, nagâți și prundărași. Sunt păsări de talie mică până la mijlocie, cu corp compact, gât scurt și gros și aripi lungi, de obicei ascuțite. Se regăsesc în spații deschise din întreaga lume, mai ales în habitatele din apropierea apelor.

Scolopacide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Charadriiformes   Familie: Scolopacidae

Scolopacidae este o familie mare și diversă de păsări de coastă, de talie mică până la mijlocie. Majoritatea speciilor din această familie se hrănesc cu nevertebrate mici culese din nămol sau de pe sol. Variația lungimii picioarelor și a ciocurilor permite mai multor specii să se hrănească în același habitat, în special costier, fără concurență directă pentru hrană.

Ciovlici și cursoriine[modificare | modificare sursă]

Ordin: Charadriiformes   Familie: Glareolidae

Glareolidae este o familie care cuprinde ciovlicii, păsări cu picioare scurte, aripi lungi ascuțite și cozi lungi bifurcate și cursoriinele, care au picioare lungi, aripi scurte, ciocuri lungi și ascuțite, curbate în jos.

Lupi de mare[modificare | modificare sursă]

Ordin: Charadriiformes   Familie: Stercorariidae

Lupii de mare sunt, în general, păsări de talie medie spre mare, de obicei cu penaj gri sau maro, adesea cu pete albe pe aripi. Cuibăresc pe sol în regiunile temperate și arctice și migrează pe distanțe lungi.

Pescăruși, chire și forfecari[modificare | modificare sursă]

Ordin: Charadriiformes   Familie: Laridae

Laridae este o familie de păsări marine de talie medie până la mare, pescăruși, chire (sau rândunici de mare) și forfecari. Pescărușii sunt de obicei gri sau albi, adesea cu zone negre pe cap sau pe aripi. Au ciocuri robuste, lungi și picioare palmate. Chirele sunt un grup de păsări marine, în general medii până la mari, cu penaj gri sau alb, adesea cu pete negre pe cap. Majoritatea vânează pești prin scufundare, dar unele culeg insecte de pe suprafața apei. Chirele sunt, în general, păsări cu viață lungă, mai multe specii depășind vârsta medie de 30 de ani.

Cufundari[modificare | modificare sursă]

Ordin: Gaviiformes   Familie: Gaviidae

Cufundarii sunt un grup de păsări acvatice care se găsesc în multe părți ale Americii de Nord și în nordul Europei. Au dimensiunea unei rațe mari sau a unei gâște mici, cu care seamănă oarecum atunci când înoată, dar cu care nu au nicio legătură.

Berze[modificare | modificare sursă]

Ordin: Ciconiiformes   Familie: Ciconiidae

Berzele sunt păsări mari, cu picioare lungi, cu gât lung, cu ciocuri lungi și robuste. Berzele sunt mute, dar clămpănitul ciocurilor lor este un mod important de comunicare în cuib. Cuiburile lor au dimensiuni mari și pot fi refolosite mulți ani. Multe specii sunt migratoare.

Cormorani[modificare | modificare sursă]

Ordin: Suliformes   Familie: Phalacrocoracidae

Phalacrocoracidae este o familie de păsări marine de coastă, de talie medie până la mare, care se hrănesc cu pește. Culoarea penajului variază, majoritatea având în principal penaj închis la culoare, unele specii fiind alb-negru, iar câteva fiind colorate.

Pelicani[modificare | modificare sursă]

Ordin: Pelecaniformes   Familie: Pelecanidae

Pelicanii sunt păsări de apă de dimensiuni mari, cu o pungă distinctivă sub cioc. Ca și în cazul altor membri ai ordinului Pelecaniformes, au degetele de la picioare unite cu o membrană.

Stârci și egrete[modificare | modificare sursă]

Ordin: Pelecaniformes   Familie: Ardeidae

Familia Ardeidae include stârci și egrete. Stârcii și egretele sunt păsări de talie medie spre mare, cu gât și picioare lungi. Membrii familiei zboară cu gâtul retras, spre deosebire de alte păsări cu gât lung, cum ar fi berzele sau ibișii.

Ibiși și lopătari[modificare | modificare sursă]

Ordin: Pelecaniformes   Familie: Threskiornithidae

Threskiornithidae este o familie de păsări mari, terestre, care include ibișii și lopătarii. Au aripi lungi și late, cu 11 pene primare și aproximativ 20 de pene secundare. În ciuda dimensiunii și greutății lor, sunt zburătoare puternice și foarte capabile.

Pandionide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Accipitriformes   Familie: Pandionidae

Familia Pandionidae conține o singură specie, uliganul pescar, o pasăre răpitoare de talie medie, un consumator de pește specializat, cu răspândire globală.

Accipitride[modificare | modificare sursă]

Ordin: Accipitriformes   Familie: Accipitridae

Accipitridae este o familie de păsări de pradă, care include șoimii, vulturii, ulii și acvilele. Aceste păsări au cioc puternic, sub formă de cârlig, pentru a smulge carnea prăzilor, picioare puternice, gheare puternice și o vedere ascuțită.

Bufnițe de hambar[modificare | modificare sursă]

Ordin: Strigiformes   Familie: Tytonidae

Bufnițele de hambar sunt bufnițe de dimensiuni mijlocii spre mari, cu capete mari și fețe caracteristice, în formă de inimă. Au picioare lungi și puternice, cu gheare puternice.

Bufnițe[modificare | modificare sursă]

Ordin: Strigiformes   Familie: Strigidae

Bufnițele sunt păsări de pradă nocturne și solitare, de talie mică până la mare. Au ochi și urechi mari, ambele perechi orientate spre înainte, un cioc asemănător cu cel al șoimilor și un cerc vizibil de pene în jurul fiecărui ochi.

Pupeze[modificare | modificare sursă]

Ordin: Bucerotiformes   Familie: Upupidae

Pupezele au pene de culoare neagră, albă și portocalie-roz, cu o creastă erectilă mare pe cap.

Pescărași[modificare | modificare sursă]

Ordin: Coraciiformes   Familie: Alcedinidae

Pescărașii sunt păsări de talie medie, cu cap mare, ciocuri lungi și ascuțite, picioare scurte și cozi stufoase. În Macedonia de Nord se găsește o singură specie.

Prigorii[modificare | modificare sursă]

Ordin: Coraciiformes   Familie: Meropidae

Prigoriile sunt un grup de păsări din familia Meropidae. Cele mai multe specii se găsesc în Africa, dar altele apar în sudul Europei, Madagascar, Australia și Noua Guinee. Se caracterizează prin penaj bogat colorat, corpuri zvelte și, de obicei, pene centrale alungite ale cozii. Toate sunt colorate și au ciocuri lungi și aripi ascuțite, care le dau un aspect asemănător unei rândunici când sunt văzute de departe.

Coraciide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Coraciiformes   Familie: Coraciidae

Coracididele sunt asemănătoare cu ciorile ca mărime și construcție, dar sunt mai strâns înrudite cu pescărașii și prigoriile. Ei împărtășesc aspectul colorat al acelor grupuri, predominând culorile albastru și maro. Cele două degete interioare din față sunt conectate, dar nu și degetul exterior.

Ciocănitori[modificare | modificare sursă]

Ordin: Piciformes   Familie: Picidae

Ciocănitorile sunt păsări de talie mică până la mijlocie, cu ciocuri asemănătoare unei dălți, picioare scurte, cozi rigide și limbi lungi folosite pentru capturarea insectelor. Unele specii au picioare cu două degete îndreptate înainte și două înapoi, în timp ce mai multe specii au doar trei degete. Multe ciocănitori au obiceiul să lovească zgomotos cu ciocul în trunchiurile copacilor.

Șoimi[modificare | modificare sursă]

Ordin: Falconiformes   Familie: Falconidae

Falconidae este o familie de păsări de pradă diurne. Se deosebesc de șoimi, vulturi și ulii prin faptul că ucid folosind ciocul în loc de gheare.

Oriolide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Oriolidae

Oriolidele Lumii Vechi sunt păsări paseriforme colorate. Nu au legătură cu oriolidele din Lumea Nouă.

Sfrâncioci[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Laniidae

Sfrânciocii sunt păsări paseriforme cunoscute pentru obiceiul lor de a prinde alte păsări și animale mici și de a înfinge părțile neconsumate ale corpului prăzilor lor în spini.

Corvide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Corvidae

Familia Corvidae include corbii, ciorile, gaițele, stăncuțele, coțofenele și alunarii. Corvidele au dimensiuni peste media ordinului Passeriformes, iar unele dintre speciile de dimensiuni mai mari prezintă un nivel ridicat de inteligență.

Pițigoi[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Paridae

Paridae sunt în principal specii mici de păsări de pădure, cu ciocuri scurte și robuste. Unele au creste. Sunt păsări adaptabile, cu o dietă mixtă care include semințe și insecte.

Remizide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Remizidae

Remizidele sunt un grup de păsări mici înrudite cu pițigoii. Sunt insectivore.

Ciocârlii[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Alaudidae

Ciocârliile sunt păsări terestre mici, cu cântece deseori extravagante și stiluri specifice de zbor. Cele mai multe au un aspect destul de anost. Se hrănesc cu insecte și semințe.

Panuride[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Panuridae

Această specie, singura din familia sa, se găsește în vegetația de stuf din Europa temperată și Asia.

Cisticolide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Cisticolidae

Cisticolidae sunt păsări care se găsesc în principal în regiunile sudice mai calde ale Lumii Vechi. Sunt, în general, păsări de dimensiuni foarte mici, cu aspect maroniu sau gri, care se găsesc în zone deschise, cum ar fi pășunile sau tufișurile. Sunt înrudite cu rândunicile. Au fost clasificat anterior în familia Sylviidae, dar acum sunt clasificate într-o familie separată, Cisticolidae[2].

Frunzărițe și lăcari[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Acrocephalidae

Membrii acestei familii sunt de obicei destul de mari pentru o pasăre cântătoare. Cele mai multe au un colorit destul de simplu, maro și măsliniu pe spate, cu mult galben până la bej pe burtă. Trăiesc de obicei la limita pădurilor, în stufărișuri sau iarbă înaltă. Se găsesc mai ales în zonele din sudul și vestul Eurasiei și în împrejurimi, dar și departe în Pacific, cu unele specii în Africa.

Locustelide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Locustellidae

Locustellidae este o familie de mici păsări cântătoare insectivore, răspândite în principal în Eurasia, Africa și regiunea australiană. Sunt păsări mici, cu cozi lungi și ascuțite și care au de obicei o culoare maronie sau cafenie.

Rândunele și lăstuni[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Hirundinidae

Speciile din familia Hirundinidae sunt adaptate la hrănirea aeriană. Au un corp zvelt și aerodinamic, aripi lungi ascuțite și un cioc scurt, cu o deschidere largă. Picioarele sunt adaptate mai degrabă la agățat decât la mers, iar degetele din față sunt parțial unite la bază.

Pitulice[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Phylloscopidae

Phylloscopidae sunt o familie de mici păsări insectivore, răspândite mai ales în Eurasia și în unele zone din Indonezia și Africa. Speciile sunt de diferite dimensiuni, adesea cu penaj verde pe spate și galben pe burtă, cu culori cenușiu-verde până la gri-maro.

Cettiide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Cettiidae

Membrii acestei familii sunt răspândiți în Africa, Asia și Polinezia. În ultimii ani, taxonomia lor a fost modificată, unele genuri fiind plasate în alte familii[2].

Pițigoi cu coadă lungă[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Aegithalidae

Pițigoii cu coadă lungă sunt un grup de paseriforme mici, cu cozi de dimensiuni medii până la lungi. Construiesc cuiburi în formă de sac, țesute în copaci. Majoritatea au o dietă mixtă, care include insecte.

Silvii[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Sylviidae

Speciile din familia Sylviidae formează un grup de păsări mici, insectivore. Sunt răspândite în Europa, Asia și, într-o măsură mai mică, Africa. Cele mai multe au un aspect în general uniform, iar multe au cântece distinctive.

Aușei[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Regulidae

Aușeii, denumiți și regulide, formează un grup mic de păsări incluse în rândul păsărilor cântătoare din Lumea Veche, asemănătoare cu pițigoii, cărora li s-a acordat statutul de familie.

Fluturaș de stâncă[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Tichodromidae

Fluturașul de stâncă este o pasăre mică, înrudită cu familia sitidelor, cu un penaj viu colorat în purpuriu, gri și negru.

Sitide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Sittidae

Sitidele sunt păsări mici de pădure. Au capacitatea neobișnuită de a coborî pe copaci cu capul în jos, spre deosebire de alte păsări care pot înainta doar în sus. Au capete mari, cozi scurte, ciocuri și picioare puternice.

Cojoaice[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Certhiidae

Cojoaicele sunt păsări mici de pădure, cu pene de culoare maro pe spate și albă pe burtă. Au ciocuri subțiri, ascuțite, curbate în jos, pe care le folosesc pentru a culege insectele de sub scoarța copacilor. Au pene de coadă rigide, ca ciocănitorile, pe care le folosesc pentru a se sprijini pe trunchiurile copacilor.

Pănțăruș[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Troglodytidae

Pănțărușii sunt în principal păsări mici și discrete, cu excepția cântecelor lor zgomotoase. Au aripi scurte și ciocuri subțiri, întoarse în jos. Mai multe specii își țin adesea coada în poziție verticală. Toate sunt insectivore.

Mierle[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Cinclidae

Mierlele sunt un grup de păsări al căror habitat include medii acvatice din America, Europa și Asia. Sunt recunoscute după mișcările lor de balansare și scufundare.

Grauri[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Sturnidae

Graurii sunt păsări de dimensiuni mici până la mijlocii, foarte gălăgioși. Habitatul lor preferat sunt zonele deschise. Se hrănesc cu insecte și fructe. Penajul este de obicei întunecat, cu un luciu metalic.

Sturzi[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Turdidae

Sturzii sunt un grup de păsări răspândite mai ales în Lumea Veche. Sunt insectivore, uneori omnivore, hrănindu-se adesea pe sol, cu penaj moale, de talie mică până la mijlocie. Multe au cântece atractive.

Muscicapide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Muscicapidae

Muscarii sunt un grup numeros de păsări mici, originare din Lumea Veche. Sunt în principal insectivore arboricole. Aspectul acestor păsări este foarte variat, iar în cea mai mare parte au cântece slabe și chemări aspre.

Mătăsari[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Bombycillidae

Mătăsarii sunt un grup de păsări cu penaj moale, mătăsos și vârfuri roșii la unele dintre penele aripilor. Sunt păsări arboricole din pădurile nordice. Trăiesc hrănindu-se cu insecte vara și cu fructe de pădure iarna.

Brumărițe[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Prunellidae

Brumărițele fac parte din singura familie de păsări, Prunellidae, care este endemică în Palearctica. Sunt specii de dimensiuni mici, destul de monotone, relativ asemănătoare cu vrăbiile din Lumea Veche.

Vrăbii[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Passeridae

Vrăbiile din Lumea Veche sunt mici păsări paseriforme. În general, vrăbiile au un penaj de culoare maro sau gri, cozi scurte și ciocuri scurte și puternice. Se hrănesc în general cu semințe, dar consumă și insecte mici.

Motacilide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Motacillidae

Motacillidae este o familie de păsări mici, cu cozi medii spre lungi. Sunt insectivore zvelte, care se hrănesc la sol, în spații deschise.

Fringilide[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Fringillidae

Fringilidele sunt păsări cântătoare care se hrănesc cu semințe, de talie mică până la moderat mare și care au un cioc puternic, de obicei conic, la unele specii foarte mare. Toate au douăsprezece pene de coadă și nouă primare. Zboară în salturi, cu alternanțe de bătaie și planare cu aripile închise, iar majoritatea sunt bune cântătoare.

Presuri[modificare | modificare sursă]

Ordin: Passeriformes   Familie: Emberizidae

Emberizidele sunt o familie numeroasă de păsări cântătoare. Se hrănesc cu semințe și au ciocuri de formă distinctă. Multe specii de emberizide au modele distinctive ale capului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Clements, J. F.; Rasmussen, P. C.; Schulenberg, T. S.; Iliff, M. J.; Fredericks, T. A.; Gerbracht, J. A.; Lepage, D.; Spencer, A.; Billerman, S. M.; Sullivan, B. L.; Wood, C. L. „The eBird/Clements Checklist of Birds of the World” [Lista eBird/Clements a păsărilor lumii] (ed. 2023). Accesat în . 
  2. ^ a b Gill, F.; Donsker, D.; Rasmussen, P., ed. (). „IOC World Bird List (v 13.1)”. doi:10.14344/IOC.ML.13.1. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]