Porumbel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Porumbel
Paloma bravía (Columba livia), Palacio de Nymphenburg, Múnich, Alemania01.JPG
Despre acest sunet Birdsong 
Stare de conservare
Status iucn3.1 LC ro.svg
Risc scăzut (LC) (IUCN 3.1)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Columbiformes
Familie: Columbidae
Gen: Columba
Specie: C. livia
Nume binomial
Columba livia
Gmelin, 1789
Columba livia distribution map.png
     populații native     populații introduse
Porumbel curios.jpg

Porumbelul (Columba livia) este o pasăre din familia Columbidae. Este pasărea cea mai larg răspândită în Europa. Porumbelul de casă (Columba livia f. domestica) este forma domesticită a acestei specii, formă întâlnită în apropierea așezărilor umane, la sat și în oraș. Există 15 subspecii. Rasele se împart pe categorii: pentru carne, porumbei voiajori, de ornament și jucători.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Corpul porumbelului are formă aerodinamică. Pe corp are pene, fulgi și puf. Penele au rădăcina înfiptă în piele. Fulgii sunt mai scurți, au axa mai flexibilă și acoperă tot corpul.

Capul este mic, rotund, mobil și are în partea anterioară ciocul format din maxilare alungite, fără dinți și acoperite cu materie cornoasă.

Este o pasăre bună zburătoare. Zborul este înlesnit de oasele porumbelului, subțiri și pline cu aer, (numite oase pneumatice) cât și de musculatura foarte dezvoltată pentru o pasăre așa mică.

Se hrănește cu semințe, pe care le apucă cu ciocul și le înghite și uneori cu produse din panificație (pâine) în așezările umane. În dieta lor poate să apară și mici pietricele, nisip, cărbune, viermișori și plante. Sunt vânați și constituie hrana pentru câini domestici, pisici, păsări de dimensiuni medii și mari (uliu), șobolani. Respiră prin plămâni, care sunt în legătură cu 9 saci aerieni (pe fiecare parte) de la care pornesc ramificații care ajung la oase.

Trăiesc în perechi. Ei construiesc cuibul cu crenguțe, cuib în care femelele depun ouă. Acestea sunt clocite de amândoi, timp de 18 zile pe rând. Din ouă ies puii golași, neputincioși, cu ochii închiși, care nu pot zbura. Sunt hrăniți cu un lichid alb, secretat de gușa porumbiței numit și „lapte”, până când se pot hrăni singuri cu grăunțe.

Există diferite rase de porumbei. Porumbeii domestici își au originea în porumbeii sălbatici.

Simboluri[modificare | modificare sursă]

Simbolizează pacea interioară, armonia și împăcarea. El poate fi interpretat ca expresie a Sfântului Duh.

Columba livia - MHNT
Columba palumbus

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]