Motacilide

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Motacillidae)
Motacilide
Codobatură de munte (Motacilla cinerea)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Passeriformes
Subordin: Passeri
Familie: Motacillidae
Horsfield, 1821
Genuri

Familia motacilidelor (Motacillidae) cuprinde păsări terestre din ordinul paseriformelor (Passeriformes), dintre care cele mai bine cunoscute sunt codobaturile și fâsele. Familia include 5 genuri și 63 specii.

Sunt păsări mici (cât vrabia) și zvelte cu o lungime de 12–21 cm și o greutate de 11–64 g, au picioare lungi, robuste și subțiri, cu gheare lungi și aproape drepte. Remigele secundare sunt așa de lungi, încât atunci când aripile stau în repaus, vârful lor ajunge până aproape la vârful remigelor primare. Coada este lungă, și trunchiată sau puțin crestată. Coada lungă a codobaturilor dă iluzia unor dimensiuni mai mari. Ciocul este subțire, ascuțit și conic. Majoritatea fâselor au un penaj maro dungat, ceea ce le ajută la camuflaj, în timp ce codobaturile au un penaj în culori contrastante de alb, negru, galben sau albastru-cenușiu. Penajul este similar la ambele sexe la fâse, însă la codobaturi sunt multe diferențe.

Hrana este formată mai ales din insecte și alte nevertebrate mici în sezonul cald, dar iarna și din semințe.

Cuibul și-l fac pe pământ, în crăpături de stânci, în desișuri sau în scorburi de arbori, uneori în diferite construcții. Femelele depun 2-7 ouă, frecvent albe, maro sau cenușii, pe care le clocesc 2-3 săptămâni. Puii sunt nidicoli (ies din ou golași și orbi) și părăsesc cuibul după 12-18 zile.

Motacilidele sunt răspândite pe întregul glob pamântesc, cu excepția arhipelagului polinezian, și singura specie de paseriforme din regiunea antarctică face parte din această familie. Speciile care clocesc în ținuturile nordice sunt migratoare. Speciile din familia motacilidelor sunt răspândite îndeosebi în vecinătatea apelor curgătoare și stătătoare, dar și în păduri, câmpii, stepe, lunci și pășuni umede; unele dintre specii se întâlnesc în zone aride de mare altitudine ori pe malurile stâncoase sau în tundră.

În avifauna României sunt răspândite nouă specii de codobaturi și fâse, care sunt în general migratoare, mai rar sedentare sau de pasaj:

Sistematica[modificare | modificare sursă]

Familia Motacilide include 66 de specii repartizate în 8 genuri.[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]