Otus scops

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
pc
Pui Cius

Ciusul  (Otus scops) cunoscută și sub denumirea de ciuf pitic, face parte din familia Strigidae. Denumirea științifică este data de latinescul ‘’otus’’ pentru o bufniță cu  urechi și grecul ‘’skopos’’ - veghetor, gardian.

Este o pasare mică cu o lungime de 19–21 cm și o anvergură de 47–54 cm. Greutatea este intre 64 si 135 g . Nu prezinta dimorfism sexual. Capul și spatele sunt maro cu pete deschise la culoare, iar pe piept este de culoare deschisă cu pete maro , camumfandu-se perfect pe fundalul de la scoarta arborilor. Pe cap prezintă două moțuri (urechi) din pene , vizibile mai ales când pasarea este în stare de alertă. Ochii sunt mari in raport cu corpul, de culoare galbenă. Această specie are un zbor direct, are aripi lungi și înguste, reflectând obiceiurile sale migratoare, spre sfarsitul lunii august incepand zborul spre Africa., de obicei la sud de Sahara (sunt exemplare care ajung pana in Africa de sud); Se reintoarce începând cu luna aprilie fiind singura rapitoare de noapte care migreaza.

Specia este foarte raspandita, începând din Spania si Portugalia și până în Asia Centrală . În nord ajunge până în Belarus si Polonia , iar în sud cuibărește inclusiv în nordul Africii. În România o intanlim  în zonele de deal (inclusiv dealuri înalte), dar și in portiunile cu vegetatie de la  câmpie. Rar apare in zona de munte (poate fi intanlita prin muntii din Banat si Caras).

Este o pasare discreta si cu un camunflaj perfect , prezenta ei fiind detectata in special in perioada de reproducere , atunci cand noapte emite sunete specifice, un fluerat ritmic care se aude de la distanta. Se reproduce în pădure deschisă, parcuri și grădini.

Se hraneste predominant cu insecte , dar si alte nevertebrate cum ar fi: viermi, păianjeni etc. Uneori se hrănește și cu păsări mici, amfibieni, reptile și mici mamifere. Este o specie nocturna.

In luna mai depune 3-4 ouă clocite doar de femela  24 - 25 de zile. Puii părăsesc cuibul după 21 - 29 de zile, dar sunt îngrijiți în continuare de către părinți aproximativ o luna. Nu formeaza colonii, fiecare pereche avand un teritoriu propriu.. Cuiburile (cateodata abandonate de alte pasari)  sunt amplasate în scorburi de copaci sau găuri din clădiri.