Falconidae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Falconidae
Falco cherrug 1 (Bohuš Číčel).jpg
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Clasă: Aves
Ordin: Falconiformes
Familie: Falconidae
Vigors, 1824
Genuri

În text

Falconidae reprezintă o familie de păsări de pradă diurne, din ordinul Falconiformes. Ele sunt de mărime variată, agere și puternice, cu ciocul scurt și curbat, care se hrănesc mai ales cu alte păsări.

Caractere morfologice[modificare | modificare sursă]

Șoimii au partea superioară a ciocului curbată în jos, ceea ce ajută pasărea să sfâșie carnea sau să spargă craniul animalui vânat. Irisul păsărilor din această familie este în general de culoare întunecată. Partea superioară a picioarelor este acoperită de pene, la fel ca și la celelate păsări răpitoare. Toți șoimii au 15 vertebre cervicale, cea ce permite, de exemplu, lui Falco tinnunculus să-și rotească capul 180° în căutarea pradei. Ochiul șoimului permite păsării o rază vizuală de 220°Fără să rotească capul.

Genuri[modificare | modificare sursă]

Răspândire, mod de viață[modificare | modificare sursă]

Șoimul este foarte răspândit pe glob, familia lui cuprinzând 38 de specii. În Europa Centrală trăiesc speciile:

În familia șoimilor există atât păsări migratoare cât și sedentare. În libertate șoimii trăiesc de regulă între 15 și 18 ani. Spre deosebire de celelate păsări răpitoare ei nu construiesc cuiburi, ci ocupă cuibul altor păsări aflat pe stânci, copaci sau clădiri.

Hrana[modificare | modificare sursă]

Datorită aripilor lungi și înguste, pasărea are un zbor rapid, iar spre deosebire de vultur și uliu, șoimul poate urmări, ajunge și ataca prada în aer. Această tehnică de vânătoare a păsării a determinat omul să folosească șoimii dresați pentru vânătoare. Prada șoimilor constă din păsări, rozătoare mici, reptile, amfibii și insecte mai mari. În afară de prinderea pradei, ghearele șoimului pot servi și la atacul pradei, care fiind lovită în aer de ghearele lui Falco peregrinus poate muri pe loc.

Specii[modificare | modificare sursă]

genul Falco

falco islandicus

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Falconidae
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Falconidae

Vezi și[modificare | modificare sursă]