Sari la conținut

Huhurez mic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Huhurezul mic
Strix aluco aluco
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Cordata
Subîncrengătură: Vertebrate
Clasă: Aves
Ordin: Strigiformes
Familie: Strigidae
Gen: Strix
Specie: S. aluco
Nume binomial
Strix aluco
(Linnaeus, 1758)
Huhurezul mic

Huhurezul mic (specie: Strix aluco, familie: Strigidae, ordin: Strigiformes) este cunoscut în toată Europa; culoarea penajului variază de la cenușiu la brun-roșcat. Este un vânător iscusit, plonjează silențios asupra victimei; poate prinde liliacul și în zbor.

În Europa Centrală și de Est îl întâlnim în pădurile mixte, dese, ce îi oferă suficienți copaci bătrâni și scorburoși. Apare și în parcuri, cimitire, chiar și în orașe, uneori putând fi observat pe acoperișurile caselor. Preferă marginea pădurilor de brad, deoarece spre centrul acestora nu găsește destulă hrană și nici suficiente scorburi. Se pare că apare mai frecvent în zonele cu surse de apă, unde lăstărișul rărește pădurea.

Caracteristici

[modificare | modificare sursă]

Dimensiuni corporale

[modificare | modificare sursă]

Lungimea: 37-39 centimetri Greutatea corporala: 360-650 grame Anvergura aripilor: 94-104 centimetri

Strix aluco sylvatica - MHNT

Maturitatea sexuală:la 1-2 ani Perioada de clocit:din luna martie până în luna mai Numarul ouălor depuse: 2-5 ouă albe Vârsta părăsirii cuibului: după 32-37 de zile

Mod de viață

[modificare | modificare sursă]

Comportament: de regulă duce o viață strâns legată de un anumit loc; de obicei sunt monogami Hrana: mamifere mici, păsări, amfibieni, râme și insecte Durata vieții: cea mai în vârstă pasăre din libertate a trăit 18 ani

Mod de hrănire și vânătoare

[modificare | modificare sursă]

Huhurezul mic este o pasăre nocturnă, vânează exclusiv noaptea. Așteaptă liniștit și răbdător în locul lui de observație, iar dacă vede ceva planează silențios datorită penajului moale.

Se hrănește cu multe specii de animale mici. Natura prăzii depinde de locul în care trăiește, în pădure mănâncă mai ales mamifere mici, păsări, râme și insecte, iar în apropierea așezărilor umane păsări mici.

Mod de comunicare

[modificare | modificare sursă]

În repertoriul huhurezului mic nu exista doar sunetul „hu”. Femela, de exemplu, comunică și prin intermediul unor strigăte puternice caracterisice ei, sau printr-un sunet asemănător lătratului.

Specii înrudite

[modificare | modificare sursă]

În Europa are două rude apropiate: huhurezul mare (Strix uralensis) și huhurezul bărbos (Strix nebulosa), ambele fiind mai mari decât el.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Huhurezul mic
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Huhurezul mic