Rincopide

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la o pasăre numită și „forfecar”. Pentru o insectă omonimă, vedeți Forfecar (insectă).
Nu confundați cu Forfecuță.
Rincopide
Forfecarul indian (Rynchops albicollis)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Charadriiformes
Subordin: Lari
Familie: Rynchopidae
Bonaparte, 1838
Gen: Rynchops
Linnaeus, 1758
Specii

Rincopidele (Rynchopidae sau Rhynchopidae) sau forfecarii este o familie mică de păsări din ordinul caradriiformelor asemănătoare ca aspect cu pescărușii. Trăiesc în preajma mărilor tropicale și subtropicale. Familia cuprinde trei specii găsite în Asia de Sud, Africa și cele două Americi. Au un cioc caracteristic unic printre păsări, mandibula inferioară fiind mai lungă decât cea superioară. O dată cu amurgul, forfecarii zboară razant deasupra suprafața apei, cu ciocul întredeschis și mandibula inferioară cufundată în apă, prinzând astfel diferite animale acvatice mărunte, mai ales pești. Chiar și nisipul umed este arat în acest mod, pentru a procura unele nevertebrate mărunte. După prinderea prăzii în cioc, acesta se închide. Prada este consumată în zbor. Această metodă de pescuit este avantajoasă în apele puțin adânci, pescuind în râuri, aceste păsări preferă zonele situate în apropierea bancurilor de nisip, și sunt foarte active în râurile cu valuri, cu apă mică. Se cuibăresc în colonii pe plajele din localități izolate. Cuiburile le fac în simple adâncituri din nisip.

Specii[modificare | modificare sursă]

  • Forfecarul negru (Rynchops niger) cu o talie de 38-50 cm, are o largă răspândire pe coastele atlantică și pacifică ale celor două Americi. Are spatele negricios, iar abdomenul alb.
  • Forfecarul indian (Rynchops albicollis) cu o talie de 40 cm, trăiește în sudul Asiei, unde clocește în colonii. Are penajul asemănător cu cel al forfecarului negru, însă coloritul negru de pe cap este despărțit de cel al spatelui printr-un guler alb.
  • Forfecarul african (Rynchops flavirostris) cu o talie de 38 cm, trăiește de-a lungul râurilor, lacurilor și lagunelor din Africa Sub-Sahariană. Are spatele și ceafa negre. Frunte și restul corpului este de culoare albă. Ciocul portocaliu se termină cu un vârf de culoare galbenă.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dimitrie Radu. Mic atlas ornitologic. Ed. Albatros. București, 1983
  • Dimitrie Radu. Păsările lumii. Ed. Albatros, București, 1977
  • Enciclopedie ilustrata. Păsările lumii. Editura Aquila. 2009
Forfecarul negru (Rynchops niger
Forfecarul african (Rynchops flavirostris)
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Rincopide
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Rincopide