Păsări cântătoare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Păsăre cântătoare
Fosilă: Eocenul timpuriu 56–0 mln. ani în urmă
Eopsaltria australis - Mogo Campground.jpg
Eopsaltria australis
Cântecul unei Spizella passerina
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Passeriformes
Linnaeus, 1758
Subordin: Passeri
Sinonime

Oscines

O pasăre cântătoare este o pasăre aparținând subordinului Passeri care reunește păsări cu un organ vocal dezvoltat în așa fel încât să producă un cântec divers și elaborat. Un alt nume care este uneori privit ca denumire științifică este Oscine, din latinescul oscen, „pasăre cântătoare”.

Unele dovezi sugerează că păsările cântătoare au evoluat acum 50 de milioane de ani în partea din Gondwana care a devenit mai târziu India, Sri Lanka, Australia, Noua Zeelandă, Noua Guinee și Antarctica, înainte de a se răspândi în întreaga lume.[1][2]

Anatomie[modificare | modificare sursă]

Corpul păsării cântătoare este conceput pentru zbor și astfel pentru o locomoție rapidă în aer. În plus, fizicul lor este specializat și pentru cântat. Scheletul este foarte ușor și totuși stabil. Oasele goale sau pneumatice sunt umplute cu aer. Părțile grele ale corpului, în special mușchii sunt strânși pe torace și coloana vertebrală, permițând păsării să se echilibreze foarte bine în zbor.

Plămânii sunt de aproximativ 10 ori mai eficienți decât la mamiferele de aproximativ aceeași dimensiune, dar și considerabil mai mici. Chiar și la altitudini mari, ele pot extrage oxigenul din aer. Ceea ce le distinge de restul păsărilor este laringele inferior (siringe), care le ajută să producă sunete. El are în lumenul său o lamă vibratoare (pessulus), iar în pereții săi membrane vibratoare (timpaniforme), mușchi și inele cartilaginoase și osoase, care pot schimba calibrul traheii și poziția membranelor vibratoare, modelând astfel glasul păsărilor cântătoare. Sunetul este produs de vibrațiile membranelor vibratoare din pereții siringelui și a lamei vibratoare (pessulus), cauzate de aerul care curge prin siringe.

Familii de păsări cântătoare[modificare | modificare sursă]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Low, T. (), Where Song Began: Australia's Birds and How They Changed the World, Tyre: Penguin Australia [necesită pagina]
  2. ^ Reilly, John (). The Ascent of Birds. Pelagic Publishing. p. 182. ISBN 978-1-78427-203-6. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Păsări cântătoare la Wikimedia Commons
Definiția dicționarului Wikționar pentru Păsări cântătoare

  • Oscines Tree of Life web project article July 31, 2006.