Mierlă gulerată

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Mierla gulerată
Turdus torquatus 1.jpg
Masculul mierlei gulerate
Stare de conservare
Status iucn3.1 LC ro.svg
Risc scăzut (LC) (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Passeriformes
Familie: Turdidae
Gen: Turdus
Specie: T. torquatus
Nume binomial
Turdus torquatus
Linnaeus, 1758

Mierla gulerată (Turdus torquatus) este o pasăre călătoare din ordinul paseriformelor (Passeriformes), familia turdidelor (Turdidae), care are mai multe subspecii răspândite în munții din Europa. Are o mărimea de 23-26 cm (puțin mai mare decât mierla neagră) și o greutate de 90-138 gr, masculul are un colorit negru-cenușiu cu o semilună albă pe gușă, femela este roșcată, iar semilună albă este mai puțin evidentă; ciocul este galben și picioarele sunt brunii. Se hrănește cu insecte, viermi, melcișori, fructe și boabe mici. Cuibărește în tufișuri dese și în crăpăturile stâncilor, la o înălțime mică de sol sau pe pământ, mai rar la înălțimi mai mari în arbori de conifere. Cuibul este o construcție spațioasă, formată din iarbă, tulpini de iarbă neagră (Calluna vulgaris), mușchi și frunziș amestecat la bază cu pământ, fără să fie netezit cu lut; este căptușit cu ierburi fine, uscate; cuibul este construit de ambele sexe. Femela depune o pontă din 4-5 ouă, începând de la sfârșitul lunii aprilie până la începutul lunii mai. Ouăle sunt fusiforme, netede, lucitoare, de culoare verde-albăstrui aprins, cu pete evidente maro-roșcat, violet-roșcat și gri-purpuriu, răspândite uniform pe suprafața oului, rareori masate la capătul lui rotund. Incubația durează 13-14 zile; clocesc ambele sexe o dată pe an, mai rar de două ori. Puii sunt nidicoli, sunt îngrijiți de ambii părinți; pe cap și spate ei au un puf bogat, iar pe partea inferioară a corpului el este sărăcăcios și lung; pe cap și spate culoarea pufului este maronie ca scorțișoara; gâtlejul este galben; umflătura marginală a ciocului este alb-gălbuie. Cântecul este compus din sunete "tec-tec-tec", care se repeta de 3-4 ori, la scurte intervale, uneori se încheie cu ciripit silențios.

În România este răspândită în pădurile de conifere și mixte din Carpați, ajungând și în regiunea jneapănului; este prezentă în timpul sezonului cald; toamna migrează, pentru iernare, în jurul Mării Mediterene (sudul Peninsulei Balcanice) și sud-vestul Asiei (Asia Mică). În timpul pasajului, se întâlnește și în ținuturile joase a României și chiar prin București, pe malul Dâmboviței. Sunt descrise câteva subspecii, în România este răspândită subspecia Turdus torquatus alpestris.

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ BirdLife International (). Turdus torquatus. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2012.1. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mierlă gulerată
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Mierlă gulerată