Măcăleandru roșcat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Măcăleandru roșcat
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Passeriformes
Familie: Muscicapidae
Gen: Cercotrichas
Specie: C. galactotes
Nume binomial
Cercotrichas galactotes
(Temminck, 1820)
areal
     reproducere
     în timpul iernii
     rezident
Sinonime[2]
  • Agrobates galactotes
  • Cercotrichas galactotes galactotes
  • Erythropygia galactotes

Măcăleandrul roșcat (Cercotrichas galactotes) este o specie de pasăre paseriforme din familia Muscicapidae. Cuibărește în zone uscate din habitate deschise cu tufișuri dese, garduri vii, livezi. Se reproduce în jurul Mării Mediterane și la est până în Pakistan. De asemenea, se reproduce la sud de Sahara din regiunea Sahel la est până în Somalia; aceste păsări africane sunt uneori considerate a fi o specie separată, măcăleandrul african (C. minor). Este parțial migrator, iernând în Africa (Kenia, Sudanul de Sud, Etiopia, Somalia) și India. Acesta este un vizitator foarte rar în nordul Europei.

Numele științific provine din greaca veche. Cercotrichas vine de la kerkos, „coadă” și trikhas, „sturz”, iar galactotes înseamnă asemănător cu laptele, de la gala, „lapte”.[3]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Măsoară aproximativ 15 cm lungime, cu picioare relativ lungi și o coadă mare rotunjită. Este maroniu dorsal și alb-murdar ventral. Coada roșie-maronie este lungă, cu negru și alb pe vârfurile rectricelor externe. Are o dungă largă curbată, alb-crem, de la nări până în spatele ochiului și o linie maro închis peste ochi. Zona de sub ochi este albicioasă, iar acoperitoarele urechilor maro-pal. Ochii și ciocul sunt maro, dar mandibula inferioară a ciocului are o bază cenușie.[4]

Sunetul este dur cu clicuri linguale și fluierături fine. Cântecul este asemănător unui sturz dar cu un ton mai melancolic.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ BirdLife International (). Cercotrichas galactotes. IUCN Red List of Threatened Species. 2019: e.T22709936A155484275. doi:10.2305/IUCN.UK.2019-3.RLTS.T22709936A155484275.enAccesibil gratuit. Accesat în . 
  2. ^ Lepage, Dennis. „Rufous-tailed Scrub-Robin (Cercotrichas galactotes) (Temminck, 1820)”. Avibase. Accesat în . 
  3. ^ Jobling, James A. (). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London, United Kingdom: Christopher Helm. pp. 97, 169. ISBN 978-1-4081-2501-4. 
  4. ^ Witherby, H. F., ed. (). Handbook of British Birds, Volume 2: Warblers to Owls. H. F. and G. Witherby Ltd. pp. 101–103. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Măcăleandru roșcat la Wikimedia Commons